Boeken over kleuters

Boeken over kleuters

En dan word je kleuterleerkracht. Ik kreeg via Instagram de vraag welke boeken over kleuters ik fijn vind/vond om te lezen.

Het schooljaar is bijna voorbij en de formaties worden rond gemaakt. Misschien lees je dit blog wel net voordat je als kleuterleerkracht start, of om je kennis als leerkracht wat bij te spijkeren. Dit is mijn lijstje met boeken over kleuters.

Boeken over kleuters

Deze las ik zelf

Vloeiend van groep 2 naar groep 3

Win Vloeiend van groep 2 naar 3

Dit is mijn grootste aanrader, vooral als kleuterleerkracht met wat meer ervaring. Het gaf me zoveel inzicht hoe ik de kinderen in mijn klas kon helpen om de overgang zo klein mogelijk te maken. Ik weet nu veel beter wat ze nodig hebben en werk nog meer vanuit de doelen. Daar pas ik mijn programma op aan. Bekijk ook het blog over Vloeiend van groep 2 naar groep 3.

Kleutersprongen 2.0

Kleutersprongen 2.0 WIN

Het boek Kleutersprongen 2.0 gaat specifiek over het beredeneerd aanbod in groep 1/2. Want hoe weet je nou wat je moet aanbieden in de verschillende hoeken? Welke kennis en data heb je daarvoor nodig? En denk dan niet in termen van cijfers, juist je observaties zijn heel belangrijk!

Zorg voor kleuters

Zorg voor kleuters

Het boek Zorg voor kleuters is wat meer praktisch, vooral fijn om als startende leerkracht in de kleuterklas te lezen. In het boek vind je tips voor je klassenmanagement, hoe je over komt op de kinderen, hoe je met bepaald gedrag om kunt gaan, maar ook over spelontwikkeling en werkhouding.

Kiezen voor het jonge kind

Kiezen voor het jonge kind, bekijk het hier, wordt vaak aangeraden of zelfs verplicht gesteld om te lezen als je de opleiding volgt tot Jonge Kind Specialist. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik het boek niet helemaal heb gelezen, het is nogal een dikke pil. Maar zeker wel veel stukken eruit. In de nieuwe druk van Kiezen voor het jonge kind worden de ontwikkelingen rond onderwijs aan kleuters op de voet gevolgd. Zo is er aandacht voor de nieuwste wetenschappelijke inzichten, bijvoorbeeld op het gebied van hersenontwikkeling en over het belang van risicovol mogen spelen. Verder worden belangrijke kwaliteitsindicatoren als interactievaardigheden, gericht op ontwikkelingsstimulering en executieve functies besproken.

Boeken niet specifiek over kleuters, wel fijn om te lezen

Natuurlijk zijn er ook boeken over onderwijs geven die ik heel fijn vind. Er staan dan ook zeker tips in die je kunt gebruiken voor je kleuterklas.

Technisch lezen in doorlopende lijn

In dit boek pleit Marita Eskens voor uitmuntend leesonderwijs, want iedereen wil toch brieven (bijvoorbeeld van de overheid) kunnen lezen? Je hebt lezen nodig om goed in de maatschappij te kunnen functioneren en technisch kunnen lezen is hier het sleutelbegrip. Er staat een duidelijk hoofdstuk in over leesonderwijs bij kleuters waar het draait om mondelinge taalvaardigheid, fonemisch bewustzijn en letterkennis.

Bekijk het hier.

Teach like a champion

Teach like a champion pak ik regelmatig nog eens bij. Hierin lees je handige technieken om beter les te geven, waarbij ik vooral leerde om meer vaart in mijn lessen te houden. Ik zet dus zeker technieken hiervan in bij het lesgeven aan kleuters. Bekijk het hier.

Edi 2.0

EDI 2.0

Ik schreef al veel over EDI bij kleuters, want ik vind zeker dat dit wel kan in de instructiekringen. Lees hier waarom ik dat vind en welke lessen ik als voorbeeld heb gegeven.

Boeken die ik niet zelf gelezen heb

Ik heb ze zelf niet gelezen, maar ik hoor veel goede verhalen over de boeken van Bianca Antoniussen. Bekijk ze hier

Wat zijn jouw favoriete boeken? 

Er staan affiliate links in dit blog.