Boeken thema kunst

Boekentips voor thema kunst

Bij ons start deze week het thema kunst. Ik heb er wat leuke boeken voor verzameld die je kunt inzetten bij dit thema, met verwerkingstips. 

Boekentips voor thema kunst

Het kleurenwinkeltje

Het Kleurenwinkeltje

Werk je met thema kunst, dan moet je Het Kleurenwinkeltje hebben. Van de serie winkeltjes van Marianne Busser en Ron Schroder. Marjolein is dol op kleuren. Daarom verkoopt ze allemaal gekleurde dingen om de wereld mooier en vrolijker te maken, zoals ballonnen, vlaggetjes, slingers, stiften en kleurpotloden. En natuurlijk heeft ze ook verf in alle kleuren van de regenboog. Want in een wereld zonder kleuren zonder rood en geel en groen is voor iemand die kan verven echt ontzettend veel te doen!

Tips

Dit is het ideale boek om de kleuren en de vormen te leren. Er staan al leuke activiteiten in het boek, zoals de vormen en de cijfers zoeken met het kleurenschildertje.

In het boek mengen de kinderen kleuren. Zorg voor alleen de primaire kleuren rood, geel en blauw en laat de kinderen ontdekken welke kleuren ze kunnen vormen.

Lees ook: VORMEN LEREN MET VORMENKAARTEN

De kleurenboef

De kleurenboef

In De kleurenboef van Matthieu Maudet missen alle dieren een soort eten. Toevallig missen de dieren met de namen Geel en Rood ook producten in die kleur. Ze gaan samen op onderzoek uit en komen erachter dat meneer Grijs de dief is. Hij wilde zijn kinderen graag de kleuren leren met het eten.
Een leuk boek om de kleuren te leren!

Tip

Dit boek leent zich er goed voor om de kleuren te leren en de kinderen te laten sorteren. Laat ze net zoals de olifant van elke kleur allerlei voorwerpen in de klas zoeken.

Laat de kinderen zelf een prentenboek maken met alleen zwart en wit.

Lees ook: THEMA KUNST IN DE KLAS

Dit is voor jou

Dit is voor jou

Dit is voor jou is een prachtig nieuw boek van Sanne te Loo. Op een dag, als het zo hard regent dat de tekeningen van de stoep spoelen, komt er een man langs. Het is Anselmo, een oude schilder. Hij nodigt de jonge tekenaar uit in zijn huis om te komen schuilen. Je kruipt als het ware in de wereld van Anselmo, de schilder. Zijn atelier is prachtig gedetailleerd getekend.

Tips

In het boek maakt Anselmo dieren van vlekken. Laat de kinderen ook vlekken met verf maken. Vervolgens schilderen ze er poten etc. aan, zodat het dieren en wellicht monsters worden.

Laat de kinderen samen een heel groot doek beschilderen, net zoals Anselmo en de jongen. Je kunt dit bijvoorbeeld met een tafelgroepje doen.

Een hele kunst

Een hele kunst

Arend van Dam heeft op zijn vertrouwde manier het begrip kunst toegankelijk gemaakt voor kinderen vanaf zes jaar. Een hele kunst is wellicht meer bedoeld voor oudere kinderen, maar ook kleuters kunnen genieten van de verhalen over kunst. Zeker als je ze hebt mee genomen in het thema. Al vertel je maar in eigen gekozen woorden over de kunstenaars die in het boek staan. Beroemde Nederlandse kunstenaars zie je in het boek, zoals Piet Mondriaan, of de tuinen van Mien Ruys (die zijn overigens nog steeds te bezoeken en ze zijn prachtig).

Tip

Kies samen met de kinderen een kunstenaar waar ze de kunst van na kunnen maken. Zo heeft juf Janneke een leuke opdracht rond Mondriaan.

Heerlijk bladeren in het boek is ook fijn. Kijk wat je allemaal voorbij ziet komen en zoek de ‘echte’ kunst eens samen op en bekijk het op de computer/digibord.

Lees ook: THEMA KUNST

Het boek zonder tekeningen

Het boek zonder tekeningen

Het boek zonder tekeningen blijft een van mijn favorieten. De kinderen vinden het hilarisch. Dat is voor mij ook kunst, als je zo’n geniaal idee hebt en het uitvoert in een boek.

Tips

Praat met de kinderen over het boek. Waarom zijn er geen tekeningen? Waar gaat het boek over? Hoe weten ze dat, zonder dat er tekeningen in staan?

Lees ook: KUNST UIT DE NATUUR