Boekentips voor de Poëzieweek

De poëzieweek loopt van 29 januari tot en met 4 februari. En ik dacht: gedichten, dat is toch veel te moeilijk? Maar wist je dat er hele mooie gedichtenbundels bestaan, speciaal voor kinderen? Ik deel je mijn tips om poëzie in de klas of thuis te lezen. 

Tips poëzieweek

Lemniscaat heeft speciaal voor de poëzieweek een prachtig boek uitgebracht. In Zo mooi anders hebben bijna alle illustratoren van Lemniscaat hun favoriete gedicht uitgekozen en er een illustratie bij gemaakt. Zo heeft Annette Fienig voor het gedicht Prikkebeen van Willem Wilmink gekozen. En Georgien Overwater koos voor De sprookjesschrijver van Annie M.G. Schmidt.
De gedichten en illustraties zijn voor verschillende leeftijden geschikt.
Zo is de blauwbilgorgel die Dieter Schubert uit koos al leuk voor jonge kinderen. Vooral de illustratie erbij spreekt tot de verbeelding. Hier kun je met kleuters al een mooi gesprek over hebben.
Mies van Hout koos voor Je bent zo mooi anders van Hans Andreus. Een prachtig gedicht voor de middenbouw. Het is juist zo mooi om anders te zijn.
Een aanrader voor in de boekenkast!

Zo mooi anders

Jij bent de liefste van Hans en Monique Hagen is een bekende gedichtenbundel voor jonge kinderen. Het gedicht Liefste is bijvoorbeeld zeer geschikt voor peuters en kleuters om aan voor te lezen. Dit gedicht is vooral erg leuk om voor te lezen op valentijnsdag. Het gedicht Straks is zelfs een heel mooi gedicht om de begrippen straks en eventjes uit te leggen.

Jij bent de liefste

Verdriet is drie sokken van Koos Meinderts is voor wat oudere kinderen. Je kunt het voorlezen vanaf 6 jaar. Er zit een cd bij met de gedichten gezongen door Harrie Jekkers en Fay Lovski. Het zijn zowel vrolijke als verdrietige gedichten. De illustraties zijn prachtig gemaakt door Annette Fienieg.

Verdriet is drie sokken

Opa laat zijn tenen zien is weer van een hele andere orde. Dit zijn stripgedichten! De gedichten, geschreven door Edward van de Vendel, zijn geschikt vanaf zes jaar. Floor de Goede maakte de illustraties. De gedichten en tekeningen zijn ontzettend grappig. Ik vind het een mooi opstapje om gedichten te gaan lezen.

Opa laat zijn tenen zien

Ted van Lieshout is een taalkunstenaar. Zo is ook Twee ons liefde voorzien van prachtige zinnen en leuke grapjes. Om de grapjes te kunnen snappen, is het vooral geschikt voor de bovenbouw, dus kinderen vanaf 10 jaar.

Twee ons liefde

Ik blijf altijd bij je van Sjoerd Kuyper is vanaf 3 februari weer opnieuw beschikbaar. Deze leuke gedichten zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Een aantal gedichten zijn moeilijker en meer geschikt voor oudere kinderen. De illustraties van Marit Törnqvist zijn prachtig en beelden de gedichten mooi uit.

Ik blijf altijd bij je

Wil je lekker griezelen, lachen of gewoon genieten van het meesterlijke brein van Roald Dahl? Lees dan Gruwelijke rijmen. Hierin worden sprookjes op een bijzondere manier en in gedichtvorm verteld. Vanwege de gruwelijkheden geschikt vanaf 6 jaar.

Gruwelijke rijmen

 

Wil je tips voor jongere kinderen? Kijk dan hier.

Wat is jouw favoriete kindergedicht?