Boekverslag maken bovenbouw

Boekverslag maken bovenbouw

Door Willemijn. Een boekverslag maken is een manier te laten zien dat je een boek hebt gelezen. In een boekverslag staat informatie over het boek, maar ook de mening van de lezer. In deze blog een boekverslag maken bovenbouw voorbeeld om te gebruiken in de klas.

Boekverslag maken bovenbouw

Wat is een boekverslag?

In een boekverslag zet je de informatie over het boek, een korte samenvatting van het boek en vaak ook je mening over het boek. Juf Stephanie de Jong (collega van Maike) maakte dit voorbeeld voor de leerlingen in haar klas. Jullie mogen het nu ook gebruiken!  Ze zocht een aantrekkelijk boekverslag dat ook goed te schrijven is voor kinderen die Nederlands als tweede taal beheersen. 

Boekverslag maken bovenbouw

Download

Waarom een boekverslag

Bij het maken van een boekverslag moet je goed nadenken over wat er ook alweer gebeurd is in het boek en het samenvatten. Maar ook moet je informatie opzoeken, bijvoorbeeld wie het boek geschreven heeft of wie het heeft geïllustreerd. Deze vaardigheden worden niet alleen bij het maken van een boekverslag gebruikt, maar ook bij andere opdrachten op school. Bij het maken van een boekverslag moet je daarnaast je mening kunnen geven, ook dit is een vaardigheid die wordt geoefend op de basisschool. Een boekverslag maken werkt ook als leesbevordering, kinderen kunnen elkaar stimuleren bepaalde boeken te lezen. 

Gebruik boekverslag

De leerlingen vullen het formulier in nadat ze het boek hebben gelezen. Ze mogen een tekening bij het boek maken en op het formulier wordt ook gevraagd om de voorkant van het boek te tekenen. Als de leerlingen van alle boeken die ze hebben gelezen zo’n formulier invullen, bouwen ze een mooi dossier op. Eventueel kunnen deze formulieren ook in een portfolio worden bewaard of in het rapport. Het is maar net waar jullie op school mee werken.

Wat ook een idee is om met de formulieren te doen, is ze op te hangen in de klas (of in de schoolbibliotheek). Zo kunnen andere leerlingen zien wat ze van het boek vonden en dat kan prikkelen om het boek ook te gaan lezen. 

Het formulier kan daarnaast ook gebruikt worden om van het boek een boekbespreking of boekpresentatie te doen. Alle informatie die je in zo’n presentatie vertelt, staat ook vermeld in het formulier. Voor groep maakte Juf Inger een klein boekverslag

 

Boekverslag maken bovenbouw plus download om in de klas te gebruiken