Borduren op karton: winter

Borduren op karton: winter

Door Marjan. In mijn vorige blog schreef ik al over het circuit van onze groepen 3, geheel in het thema winter, met de nadruk op winterkleding. We passen onze lessen handvaardigheid ook altijd aan op het thema. Deze keer besloten we te gaan borduren op karton. Met wat hulp van ouders, voor alle draden die niet in de naald wilden blijven of het uit de knoop halen nadat iets niet helemaal goed ging, waren de resultaten erg leuk!

Borduren op karton: winter

De benodigdheden

 • Borduurkarton, bijvoorbeeld hier
 • Garen
 • Naalden
 • Voorbeelden
 • Potlood
 • Voor de eindafwerking: stiften

Stappenplan borduren op karton

Om te beginnen heb ik zelf op borduurkarton een aantal voorbeelden getekend: muts, want, wintertrui, jas en een schaats. Deze heb ik daarna gekopieerd. De kinderen mochten kiezen welk kleding stuk ze graag wilden borduren op karton. Ieder kind kreeg een karton en draad naar keuze. Vervolgens werden de volgende stappen gevolgd:

 1. Ieder kind tekende zelf zijn ontwerp aan de hand van het voorbeeld. Stiekem dus nog een rekenles, wat er moest geteld worden hoeveel gaatjes verder de lijn moest stoppen.
 2. De draad door de naald en het uiteinde van het garen hebben we met plakband aan de achterkant vastgeplakt.
 3. Aan de bovenkant gingen de kinderen telkens 2 gaatjes verder en aan de onderkant 1 gaatje terug. Sommige kinderen bedachten andere manieren. Ons vereiste was dat het garen de getekende lijn helemaal moest volgen. De lijn mocht niet meer te zien zijn.
 4. Het einde van de draad werd aan de achterkant weer vastgeplakt.
 5. Nadat alle lijnen waren gevolgd mocht elk kind de keuze maken om met draad te gaan versieren of met viltstiften.

Download

Ik tekende de voorbeelden uit, die heb ik gescand voor jullie.

Borduren op karton

Download de voorbeelden

Onze ervaringen

De kinderen waren erg enthousiast, maar soms raakten ze ook even de kluts kwijt. Een enkeling raakte geïrriteerd omdat de draad niet wilde doen wat hij in gedachte had. De opdracht werd als erg leuk ervaren en de resultaten waren ook erg leuk. Een aantal dingen waar wij tegenaan liepen: De draad schoot erg makkelijk uit de naald. Dit hebben we opgelost door de draad vast te knopen aan de naald en aan het einde weer af te knippen.

Sommige kinderen gingen langs de zijkant naar de bovenkant of onderkant. Gelukkig hadden de meesten al snel door hoe ze het zelf konden oplossen, namelijk door via hetzelfde gaatje terug te gaan. Bij anderen hebben de twee hulpmoeders of ik het terugsteken gedaan. Deze kinderen heb ik uitgelegd dat ze de draad op het papier moesten laten rusten en dan pas de naald door het gaatje moesten steken. Dit was een goede tip volgens de kinderen. In totaal hebben de kinderen dik twee uur geborduurd, maar wat waren ze blij met het eindresultaat. Ze vonden het borduren op karton echt leuk om te doen en ze waren erg behulpzaam naar elkaar toe. O ja, ik heb nog nooit zo’n stille les handvaardigheid gehad. Opperste concentratie, vooral niet storen…

Waar te koop?

School

Borduurset school

Bij Heutink voor thuis vind je allerlei sets om te borduren, bekijk ze hier.

Borduurset

Bij de Hema vind je een leuk, goedkoop borduursetje voor thuis, bekijk het hier.

Er staan affiliate links in dit blog.

 

Thema winter in de klas; Borduren op karton