Bork Vikingehavn Vikingen in Denemarken

Bork Vikingehavn Vikingen in Denemarken

Wij wonen in Wijk bij Duurstede. Eén van de plaatsen die handel dreef met de Vikingen, maar helaas steeds meer overvallen werd door de Noormannen. We kregen kaartjes om allerlei musea te bezoeken in Jutland, dus moesten we natuurlijk wel naar Bork Vikingehavn.

Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn ligt in Hemmet, in Jutland, Denemarken. Het ligt op 10 minuten rijden van Landal Seawest, dus een ideaal uitje om te doen vanaf het park. Je zou het zelfs kunnen fietsen in zo’n 25 minuten. We waren er in de meivakantie als de Denen geen vakantie hebben. Maar toch waren er wat mensen die rondliepen als Vikingen en waarmee je activiteiten kon doen. De informatie op hun website is wel vrij summier en ook niet in het Engels. Op de site van Visit Denmark vind je wat meer informatie. Zo blijkt het een nagebouwd Vikingdorp van 100 jaar geleden te zijn.

Activiteiten

Bij binnenkomst konden we vrijwel meteen broodjes bakken zoals ze vroeger deden, op een grote platte pan. De mevrouw werkte heel hard, legde alles uit en was heel vriendelijk. Vervolgens liepen we door naar het schip waar je in kon staan, leuk om te zien! De huizen zijn ook leuk om te bezoeken.

Wat verderop in het museum kun je op het buitenterrein allerlei spelen doen, zoals hout werpen, stelten lopen en gewicht heffen met (nep)eten. De kinderen konden een bootje laten varen. In het kerkje kun je een kaarsje aansteken. Het blijkt dat de Vikingen eerst hun eigen Germaanse geloof hadden, maar later over gingen op het Christendom. Wat ik wel miste is wat uitleg: er stond vrijwel geen informatie bij de huizen, terwijl ik wel wat meer had willen weten over de Vikingtijd en hoe ze in hun dorpjes leefden.

We zijn hier ongeveer twee uurtjes geweest. Het is niet groot, dus dan heb je het ook wel gezien. De kinderen kunnen dus wel wat spelletjes doen, maar verwacht geen grote speeltuin. Leuk voor een kort bezoekje dus!

Informatie

Kinderen kunnen het museum wél gratis bezoeken, voor volwassenen in het €16,80 per persoon. Best aan de prijs voor wat je krijgt, maar eerlijk is eerlijk, alles in Denemarken is voor ons best prijzig. In de zomervakantie is Bork Vikingehavn elke dag open. Bekijk het hier. 

We kregen de activiteit van Visit Denmark en Visit Vesterhavet.