Braindump: hoofd leeg en taken bij elkaar

Braindump: hoofd leeg en taken bij elkaar

Wat is een braindump eigenlijk? Een braindump is een manier om je hoofd snel leeg te krijgen en te weten welke taken je allemaal moet doen. Je kunt dit in het algemeen doen, maar ook per doel dat je wilt bereiken of bijvoorbeeld commissie. In dit blog vertel ik je wat het is en hoe je het doet.

Braindump

Wat is een braindump?

Ken je dat je gedachten maar door je hoofd blijven gaan? Zeker als je wil gaan slapen lijkt je brein niet stil te willen staan. In je hoofd maak je allerlei to do lijstjes, je hebt zoveel te doen! Een braindump wordt dan ook wel eens ingezet om goed te kunnen slapen. Een braindump is eigenlijk het opschrijven van je gedachten. Je gedachten gaan maar door en door, je brein is nooit stil. Binnen de meditatie noemt men dat monkey mind, lees er hier meer over. Het is onbekend waar de braindump vandaan komt. Volgens WikiWoordenboek betekent het alles wat in het hoofd zit opschrijven, om zo het hoofd leeg te maken.

Het is dus eigenlijk heel makkelijk: je gaat zitten met pen en papier en je begint te schrijven. Je zal zien dat er vanzelf van alles in je gedachten opkomt als je begint met schrijven.

Je kunt er meer over lezen in het boek Getting things done, bekijk het hier

Je hoofd leegmaken

Soms zet ik een braindump in om mijn hoofd leeg te maken. Dan schrijf ik gewoon alles op wat er voorbij komt. Volgens psychologen kan het ook goed werken tegen stress, leer er hier meer over. Je brein probeert alles te bewaren en in vakjes te stoppen. Maar helaas werkt mijn brein niet zo goed met afspraken bijvoorbeeld, ik moet dat opschrijven, anders vergeet ik het. Als ik iets hoor van ouders bij de deur, schrijf ik dat ook altijd direct op, anders is het zo weer uit mijn hoofd. Maar een braindump werkt dus ook goed om je brein leeg te maken, op te schrijven en zodoende niks meer te vergeten. Daarom werkt het ook fijn voordat je gaat slapen. Je hoofd hoeft niet krampachtig vast te houden aan je gedachten, ze staan al genoteerd.

Meer rust in je hoofd en een betere balans tussen school en thuis? Bekijk de cursus Relaxt voor de klas.

Taken

Ik gebruik de braindump ook vaak om mijn taken te ordenen. Zo ga ik zitten voor een commissie bijvoorbeeld en dan voor wat ik allemaal moet doen. Of ik stel een bepaald doel voor mezelf op, zoals elke dag om 17.00 uur naar huis gaan. Vervolgens bedenk ik wat ik allemaal moet doen om dat doel te kunnen halen. Daarna prioriteer ik de taken en bedenk ik wat mijn eerstvolgende stap is. Je kunt het ook elke ochtend doen om te kijken naar je taken voor die dag. Of juist in de avond om de dag met een rustig gevoel af te sluiten.

Doe jij wel eens een braindump?

Er staat een affiliate link in dit blog.