Brandnetelspecialist worden met Dirkje Bakkes

Het was alweer een tijdje geleden dat ik zo’n grappig (en met vlagen gruwelijk) kinderboek las. Ik vloog er door heen, een aanrader dus die Dirkje Bakkes. 

Natuurlijk kennen we Tosca Menten van de Dummie de Mummie serie. Maar wist je dat Dirkje Bakkes brandnetelspecialist ook heel leuk is?

Dirkje Bakkes

Dirkje Bakkes woont al zo lang als hij zich kan herinneren bij zijn nare oom Griep en tante Fop op hun brandnetelplantage. Totdat oom Griep een reuzenbrandnetel heeft gemaakt, moet Dirkje daar brandnetels trekken en sorteren. Maar een reuzenbrandnetel maak je niet zomaar. Of wel? Als Dirkje er per ongeluk zelf een heeft gemaakt, gaat het afschuwelijk mis…

Wat vind ik?

Voordat ik het boek las had ik geen idee wat erin zou gebeuren. Ja, iets met een brandnetel. Ik dacht aan een jongen die heel veel weet over brandnetels. Maar dat blijkt juist niet zo te zijn.

Ik vind het echt een boek voor de bovenbouw van de basisschool. Het is heel grappig met alle gekke benamingen en rare dingen die gebeuren. Maar het is ook wel gruwelijk en zielig. Gelukkig kunnen (vooral de wat oudere kinderen) veel hebben.

Persoonlijk vind ik de roze kleuren in het boek niet zo mooi. In plaats van alleen roze, zou ik liever de illustraties in zwart-wit zien. Ze zijn natuurlijk wel hilarisch zoals alleen Elly Hees dat kan. Past heel goed bij het verhaal.

Een aanrader voor in de boekenkast thuis of in de (bovenbouw)klas.