Buitenles: 5x les met stoepkrijt

Buitenles: 5x les met stoepkrijt

Door Miranda. Hoera, het is lente! Hopelijk kunnen we de komende tijd lekker veel naar buiten. Kinderen vinden het vaak heerlijk om buiten les te krijgen en ook voor de leerkracht zijn die zonnestraaltjes niet verkeerd. Maar wat kun je doen? Buitenles: 5 x les met stoepkrijt. 

Buitenles geven

Buitenles geven blijkt heel effectief te zijn. Uit onderzoek blijk dat kinderen die meer bewegen hogere resultaten halen. Dat kinderen buiten meer bewegen is wel duidelijk, er is ook veel meer ruimte om te bewegen. Toch ervaren leerkrachten dit nog wel als storend. Soms lijkt het of kinderen alleen maar bezig zijn met hun omgeving in plaats van met de opdracht die ze hebben gekregen. Echter is het zo dat doordat zij kunnen toegeven aan deze impulsen, hun hersenen beter de kennis vast kunnen leggen. Hier kun je daar meer over lezen.

Hele les buiten of een klein stukje?

Het is mogelijk om een hele les buiten te geven, maar het is ook zeker mogelijk om een klein stukje van de les buiten te geven. Denk dan bijvoorbeeld de introductie, automatiseringsoefening of afsluiting van de les. De kinderen reageren vaak erg enthousiast als ze horen dat ze een buitenles hebben. Het is prettig om even te lopen en te bewegen. Deze voordelen zijn er ook als er maar een klein gedeelte van de les buiten gegeven wordt. Een klein stukje van de les buiten geven is vaak ook beter te plannen. Soms kan het zelfs spontaan ontstaan, wanneer het onverwacht mooi weer blijkt te zijn. Een hele les naar buiten is fantastisch, maar vraagt vaak wat meer voorbereiding en organisatie.

Buitenles met stoepkrijt

Tijdens veel buitenlessen is stoepkrijt onmisbaar. Zorg er dan ook voor dat je altijd een aantal dozen stoepkrijt hebt staan in je klas. Hieronder beschrijf ik vijf activiteiten die je kunt doen met stoepkrijt tijdens een buitenles.

Bekijk hier stoepkrijt

Buitenles: 5x les met stoepkrijt

1. Schrijven

Met kleuters kun je de oefeningen uit van het voorbereidend schrijven doen. De leerkracht kan schrijfpatronen op het plein maken. Deze kunnen worden overgetrokken of nagemaakt. De kinderen zijn dan bezig met grote schrijfbewegingen.

Tijdens de schrijfles in groep 3 of 4 kan de nieuwe schrijfletter worden geoefend. Van te voren kan de leerkracht eventueel al wat letters op het plein schrijven die overgetrokken kunnen worden, of als voorbeeld voor welke letter(s) er geoefend moeten worden.

Ook in de overige groepen kan stoepkrijt ingezet worden tijdens de schrijfles. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een zin uit het schrijfboekje op het plein. Sommige methodes bieden extra of andere lessen, waarbij het creatief schrijven wordt geoefend. Ook dit kan op het schoolplein gedaan worden.

Spelling

Ook spelling kun je goed verwerken in een buitenles met stoepkrijt.
Maak woordkaartjes van de te oefenen spellingswoorden. De kinderen lezen om de beurt een woord aan elkaar voor. Het kind wat luistert naar het woord, schrijft dit vervolgens op. Samen controleren de kinderen het opgeschreven woord. Tijdens het controleren verwoorden de kinderen de spellingsregels zoals ze dat ook in de klas gewend zijn. Is het woord fout geschreven? Dan schrijven de kinderen samen het woord goed over van het kaartje, zodat het goede woordbeeld ook gezien is. Het foute woord mogen ze doorstrepen.

Om er een iets actievere component aan toe te voegen, kun je ook een centrale plek hebben waar de kaartjes liggen. Na het schrijven van het woord rennen de kinderen naar deze plek toe om het kaartje om te wisselen en daarna rennen ze weer terug naar hun plek om het volgende woord op te schrijven.

Rekenen buitenles

Stoepkrijt leent zich ook uitstekend om diverse rekenactiviteiten buiten te doen. Een voorbeeld van een rekenactiviteit tijdens een buitenles is bijvoorbeeld het maken van een getallenlijn.
De kinderen tekenen een lange lijn op het plein en afhankelijk van wat het leerdoel is, kun je de kinderen getallen laten plaatsen of sprongen laten maken op de getallenlijn.

Heb je iets meer voorbereidingstijd, dan kun je ook bij deze activiteit kaartjes maken. Op de kaartjes kun je de getallen schrijven die op de getallenlijn geplaatst moeten worden. Of sommen die op de getallenlijn getekend moeten worden.

Crea

Uiteraard kun je stoepkrijt ook gebruiken om creatief mee aan de slag te gaan. Je kunt de kinderen bijvoorbeeld een groepswerk laten maken. De leerkracht maakt een grote ‘lijst’ op het plein en de kinderen kunnen daar allemaal een stukje van kleuren. Bijvoorbeeld allemaal 1 of 2 stoeptegels. Wanneer je dit in kleine groepjes om de beurt doet, hebben kinderen ook de ruimte om te werken. Als het groepswerk klaar is, kan er een mooie foto van gemaakt worden om in de klas te hangen of om op de groepssite te delen.  Wil je dat alle kinderen tegelijk bezig zijn? Dan kun je ook meerdere kunstwerken laten maken door meerdere groepjes kinderen.

Spel buitenles

Natuurlijk kan het ouderwetse maar o zo leuke hinkelen niet ontbreken in dit lijstje. Maar hoe gaat dat spel ook al weer?
Op het schoolplein schrijf je de getallen 1 t/m 10. De kinderen kunnen dit natuurlijk ook zelf doen. Elk kind zoekt een steentje. Wanneer het kind aan de beurt is, gooit hij het steentje eerst op nummer 1. Tijdens het hinkelen wordt dan het getal waar het steentje op ligt overgeslagen. Als de ronde gelukt is, mag het kind proberen om op de 2 te gooien. Die wordt dan deze ronde overgeslagen. Zo mag het kind doorgaan totdat er een keer mis is gegooid. Hij onthoudt dan waar hij was gebleven en het volgende kind mag een poging wagen. Wie als eerste de ronde van 10 heeft gehaald, heeft het spel gewonnen.

Lees ook andere buitenspeeltips.

Doe jij andere leuke dingen met stoepkrijt tijdens je buitenles? Laat het hieronder in een reactie weten, dan kunnen we deze lente allemaal lekker naar buiten!

Afbeelding van Lordn/Shutterstock

Buitenles: 5x met stoepkrijt