Buitenspeeldag met peuters - 10 activiteiten

Buitenspeeldag met peuters – 10 activiteiten

Door Yvonne. Wat kun je doen op de Buitenspeeldag met peuters? Op woensdag 12 Juni is het weer de jaarlijkse Buitenspeeldag. 10 activiteiten met peuters voor die dag. 

De buitenspeeldag is een jaarlijks terugkerend initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon. Zij willen hiermee de aandacht vestigen op het belang van buiten spelen.

Buitenspeeldag met peuters

Op de site van Harvard Medical School vond ik 6 redenen waarom het goed is als kinderen vaker en langer buiten spelen.

1. Zon

Teveel zon brengt natuurlijk gezondheidsrisico’s met zich mee, maar ons lichaam heeft ook zon nodig. Ons lichaam maakt met zonlicht vitamine D aan. Dat hebben we nodig voor onze botontwikkeling en ons immuunsysteem. Verder slapen we goed van zonlicht en is het goed voor ons humeur.

2. Beweging

Kinderen moeten elke dag zeker een uur actief bezig zijn. En met buitenspelen weten we zeker dat dit gebeurt. Binnenspelen kan natuurlijk ook, maar buiten spelen daagt het actief spelen meer uit.

3. Executieve functies

Door buitenspelen oefent een kind zijn of haar executieve functies vanzelf: plannen maken, problemen oplossen, overleggen en multi-tasken. Ook gebruik maken van de fantasie en zichzelf kunnen vermaken, zijn belangrijk voor de ontwikkeling. Dit alles moet natuurlijk geoefend en uitgedaagd worden. Buiten de gestructureerde activiteiten hebben kinderen ook tijd nodig om zelf te ontdekken hoe dingen werken.

4. Risico’s nemen

Het maakt ons als leidsters/leerkrachten/ouders vaak zenuwachtig, omdat we graag een veilige omgeving voor kinderen creëren. Maar voor kinderen is het goed om juist door dingen te proberen en te durven (ook al is het soms spannend!) te leren of iets wel of niet kan. Ze krijgen er zelfvertrouwen door. Dit geldt ook voor proberen vrienden te maken en dat dit soms niet lukt, zoals je zou willen. We leren nu eenmaal van onze fouten.

5. Sociale relaties

Kinderen moeten leren om samen te werken, vrienden te maken, delen en hoe je met mensen om gaat. Als ze dit alleen leren in een omgeving waar alles voor ze geregeld is, zoals school of sport, dan leren ze niet genoeg. Juist het vrij spelen daagt ze uit om te leren.

6. Natuur

Vroeger speelden we uren lang in het zand of gingen met we onze ouders naar het bos. Tegenwoordig komen niet alle kinderen meer in de natuur en groeien ze op in stedelijke wijken en is er geen tijd of geld om uitstapjes in de natuur te maken. Als je zorgt voor een natuurlijk speelplein, kun je kinderen kennis laten maken met de natuur, de insecten en dat wat het weer voor ons achterlaat: regenplassen, modderstroompjes, etc.

Buitenspeeldag met peuters – 10 activiteiten

1. Tasje met een touwtje

Ze zijn tegenwoordig niet meer veel te vinden (en dat is beter voor het milieu natuurlijk!), maar hoe leuk is het om voortaan plastic tasjes, die je nog vindt, te gebruiken om te spelen in de wind. Bindt er een touwtje aan en laat de tasjes vliegen door de wind. Je kunt de tasjes natuurlijk hergebruiken voor deze activiteiten.

2. Stoepkrijtverf

Hier een recept om eens niet te stoepkrijten, maar om met kwasten en stoepverf het speelplein te versieren: rasp stoepverf met een rasp of op een stuk schuurpapier (kunnen de peuters je heel goed bij helpen) en meng dit met steeds kleine beetjes water tot je een wat dikkere ‘verf’ hebt. Hiermee kunnen de kinderen heerlijk verven op het speelplein.

Bekijk hier stoepkrijtStoepkrijtverf

3. Grote dozen

Verzamel grote dozen en laat de peuters er op het plein mee spelen. Je kunt ook samen verzinnen wat je met de dozen kunt maken: een auto, een ijsjeswinkel, een huis. Samen kun je dan aan de slag om er ramen in te maken, met stift erop te schrijven, etc. Daarna kunnen ze zelf aan de slag met ‘doen alsof’ spel.

4. Schatzoeken

Verzamel eierdozen. Laat de peuters de buitenkant van de eierdoos verven en ga met de peuters op zoek naar schatten voor in de eierdoos. Je kunt hiervoor gebruik maken van deze download met een zoekkaart.  Knip de kaart uit en plak deze aan de binnenkant van de deksel en plak op de bovenkant van de ‘schatkist’ de tekst ‘Natuurschatten gevonden door …………..’ en zet daar de naam van de peuter bij. Heel veel succes met zoeken!

Schatzoeken in de zomer

Download

5. Bellenblaas hek

Bellenblaas is altijd een succes, vast ook op Buitenspeeldag met peuters. Methodes met grote stokken en touw om bellen te maken is leuk, maar dan kunnen niet alle kinderen meedoen. En de inhoud van de kokertjes bellenblaas eindigen vaak op de grond voordat ze bellen hebben kunnen blazen. Bindt de bellenblaas vast aan een hek met tie-rips en je hebt veel langer plezier van het bellenblaassop (en je kunt ze zo vaak bijvullen als je wilt).

5. Bellenblaas hek

 

Bekijk hier een grote bellenblaas

Op check ook de andere hacks voor de peutergroep

6. Heksensoep maken

Zorg voor een aantal emmers, houten stokken of lepels en wat water. Nu kunnen de kinderen op het speelplein zoeken naar wat er allemaal in de heksensoep kan: zand, blaadjes, bloemetjes, takjes, etc. Lekker roeren en dan ‘proeven’ van die heksensoep. Eet smakelijk!

7. Blote voeten pad

Buitenspeeldag met peuters kun je ook samen ontdekken over voelen met je voeten. Met een aantal afwasteiltjes kun je een leuk blote voeten pad maken. Doe in de bakken materiaal met verschillende structuren: bubbleplastic, water, zand, modder, macaroni, blaadjes, etc. Laat de kinderen er met blote voeten door lopen en de verschillende materialen onder hun voeten ervaren.

8. Verven met modder

Wat kleine emmertjes, potgrond, beetje water en kwasten. Meer heb je niet nodig om met modder te verven. Je kunt de kinderen op de grond laten verven, maar misschien kun je een oud laken ergens ophangen en ze daar met de kwast op laten verven. En als je echt even lekker gek wilt doen: verven op elkaar!

9. Hutten bouwen

Op de Buitenspeeldag met peuters kun je ook samen hutten gaan bouwen! Als je op je plein palen hebt, klimrekken of een picknickbank, kun je al snel een hut bouwen door er wat oude lakens over te leggen.

Overleg samen met de peuters wat je nodig hebt voor in de hutten en neem wat materiaal van binnen mee naar buiten om in de hutten te leggen (boekjes, kussens, materiaal uit de huishoek, etc.)

10. Bevroren dieren

Dit vergt enige voorbereiding, maar op een warme Buitenspeeldag is dit een groot succes.
Leg in verschillende bakjes een plastic diertje en vries dit met wat water in. Leg dan de bevroren dieren in afwasteiltjes. Laat de kinderen zelf ontdekken hoe ze de dieren los kunnen krijgen. Zo ontdekken ze hoe ijs smelt, hoe hard ijs is en hoe de dieren het makkelijkst uit het ijs gehaald kunnen worden.

Ook na schooltijd buitenspelen met je eigen kinderen?
Op de site van de buitenspeeldag kun je de activiteiten vinden die in je eigen woonplaats worden georganiseerd op woensdag 12 juni.

 

Buitenspelen; 10 activiteiten voor peuters tijdens de buitenspeeldag