Buitenspeelgoed voor kleuters: 8 materialen

Buitenspeelgoed voor kleuters: 8 materialen

De tijd van veel buitenspelen komt er weer aan. Wat is fijn buitenspeelgoed voor kleuters? En waarom sluit dat speelgoed goed aan op hun ontwikkeling? 

Buitenspeelgoed voor kleuters

Motorische ontwikkeling

Kleuters bewegen veel en graag. Ze spelen graag buiten waar ze klimmen en klauteren, schommelen, skaten en fietsen. Spelletjes doen vinden ze ook erg leuk. De grove motoriek gaat steeds verder: hinkelen, een bal vangen, om een klimrek klimmen. Bij het buitenspelen raken ze hun energie kwijt en oefenen ze met hun grove motoriek. Beweging is voor iedereen belangrijk, kleuters doen dat volop tijdens het buitenspelen.

Buitenspeelgoed voor kleuters: 8 materialen

Maar wat is dan buitenspeelgoed dat ze ook helpt in de ontwikkeling van de grove motoriek?

1. Spring elastiek

Ken je het nog van vroeger? In – spin – de – bocht – gaat – in. Urenlang kon ik springen met vriendinnen met het spring elastiek.

2. Bal

Met een bal kun je natuurlijk allerlei leuke balspelletjes doen. Maar het belangrijkste voor kleuters is oefenen met  gooien en vangen. Koop hiervoor een zachte bal die geen pijn doet als je iemand raakt. Kijk hier voor leuke balspelletjes.

3. Stoepkrijt

Minder goed voor de grove, maar wel voor de fijne motoriek: stoepkrijt! Kinderen vinden het heerlijk om buiten te tekenen. Je kunt er ook een opdracht aan koppelen, zoals je schaduw tekenen.

4. Hoepels

Wist je dat je als particulier ook hoepels kunt kopen. Je kunt er allemaal spelletjes mee doen, kinderen doorheen laten kruipen of “gewoon” hoela hoepen. En hinkelen in de hoepels is ook heel goed voor de grove motoriek! Kijk hier voor leuke spelletjes met hoepels.

5. Parachute

De parachute komt ook goed van pas bij slecht weer, je kunt er ook binnen mee aan de slag. Vooral op feestjes is het een dikke hit, want je hebt er wel meerdere kinderen voor nodig. Zorg voor wat kleine balletjes en laat de kinderen de parachute zo bewegen dat alle balletjes wel of juist niet door het gat gaan.

6. Springtouw

Een springtouw is ook altijd goed. Ook voor jou, want wist je dat je er veel calorieën mee kan verbranden?

7. Kant en klaar spellen

Er zijn ook veel spelletjes te koop die niet alleen leuk zijn voor een kinderfeestje, maar ook om de grove motoriek of onderdelen die belangrijk zijn voor kleuters te oefenen. Zo kun je denken aan blik gooien voor het werpen, een dartspel voor het mikken en een frisbee voor het vangen.

8. Skippybal

Lekker springen met een skippybal, heerlijk! Vooral leuk als je er meerdere hebt en de kinderen wedstrijdjes tegen elkaar kunnen doen.

Alle voorbeelden zijn te koop bij Lobbes

Wat vind jij fijn buitenspeelgoed? 

Dit is een #jufmaikeadd

Afbeelding van altanaka/Shutterstock

Buitenspeelgoed voor de kleuters, 8 materialen