Buitenspelen voor kamp groep 8

Buitenspelen voor kamp groep 8

Het einde van het schooljaar komt steeds dichterbij. Veel groepen 8 sluiten hun schooljaar af met een kamp. Wij ook. Ik vond veel buitenspelen voor kamp groep 8

Aangezien het voor mij mijn eerste jaar in groep 8 is, is dit nog nieuw voor mij. Ik zocht op internet naar leuke spel ideeën voor buiten die je kunt spelen op kamp en kwam er een heleboel tegen. Ik deel ze graag met jou!

Buitenspelen voor kamp groep 8

Op scholen wordt op verschillende manieren afscheid genomen van de basisschool in groep 8. Maar bij vele scholen hoort daar een kamp bij. De ene school gaat een hele week op kamp, andere scholen een paar dagen. De ene school gaat ver weg, en de andere school blijft dichter bij huis. Maar wat de meeste kampen wel met elkaar gemeen hebben is dat er vele spellen gespeeld worden. Spellen die je met een grote groep kan doen. Tikspelen en verstopspelletjes doen het altijd goed maar ik wilde net iets anders. Ik ging op internet op zoek naar de leukste spellen en ik deel ze graag met je!!

Levend stratego kamp groep 8

Een spel wat al eeuwenoud lijkt maar nog steeds razend populair is, is Levend Stratego. Het liefst gespeeld in een bos wat je in twee stukken kan verdelen. Je verdeelt je groep 8 in 2 teams en beide teams verstoppen de vlag op hun grondgebied. Daarna krijgen alle kinderen een kaartje uit het spel stratego met daarop hun karakter. Ieder team in een eigen kleur. Maarschalk, generaal, kolonel, mineur en uiteraard de bom. Met hun kaartje gaan ze ofwel in het bos van de tegenstander op zoek naar de vlag of blijven ze in hun eigen gedeelte van het bos en verdedigen daar hun eigen vlag. Wanneer je iemand van de tegenpartij tegenkomt laat je aan elkaar het kaartje zien. Degene met de hoogste rang wint en krijgt het kaartje van de ander. Die ander moet dan weer terug naar de leerkracht om een nieuw kaartje te halen.  Het doel is natuurlijk het veroveren van de vlag van de tegenpartij zonder dat je bent gepakt.
Hier vind je verschillende kaartjes voor Levend stratego.

Smokkelspel

Het smokkelspel wordt ook wel het douane spel genoemd en is een renspel waarbij kinderen proberen iets van de ene kan van het bos naar de andere kan van het bos te smokkelen. Dit spel wordt vaak op een groep 8 kamp gespeeld. Als je zoekt op het internet vind je vele varianten op het spel maar ik zal er één toelichten. Je verdeelt je groep in tweeën en de ene groep geef je een lintje. Dit is de douane groep. Zij gaan zich verstoppen halverwege het bos. De andere groep zijn de smokkelaars en proberen (nep)geld naar de andere kant te brengen door bij het startsignaal te rennen naar de overkant waar de bankpersoon zit die het geld in ontvangst neemt. De douaniers tikken de smokkelaars om te voorkomen dat ze het geld kunnen overbrengen. Binnen de 60 tellen daarna moeten ze proberen het geld te vinden. Wordt het geld niet gevonden mag de smokkelaar het geld naar de bankpersoon brengen. De smokkelaars zullen dus een manier moeten zoeken om de douaniers af te leiden.

Het ladder spel

Op kamp groep 8 is het leuk om in verschillende teams te spelen. Je verdeelt je kinderen in teams van 2 of 3 kinderen. Ze krijgen een nummer en dat nummer wordt random opgehangen aan een ladder. Je weet dus niet wie bovenaan of onderaan de ladder komt. Op het speelveld vind je verschillende opdrachten. Dit kan vanalles zijn. Bijvoorbeeld wie het langst kan badmintonnen. Of wie de meeste keren kan opdrukken. Of wie het snelst een som kan uitreken. Wie het langst kan hoepelen. Wie het hoogst kan springen. Wie de meeste ballen in de basket kan gooien, wie de meeste doelpunten maakt op goal. Het zijn allemaal uitdagingen. De teams kunnen andere teams uitdagen om hoger op de ladder te komen, want het team dat wint wisselt van plaats op de ladder met het uitgedaagde team. Word je als team uitgedaagd, mag je geen nee zeggen. Spannend tot op het laatst!

Blind volleybal (variatie tip met sponzen)

Je hangt een volleybalnet op, deze kun je neerzetten. (Soms is dat al op de kamp locatie aanwezig). Over het net hang je een groot doek zodat de kinderen elkaar niet zien staan. De kinderen gooien of volleyen de bal naar de overkant. De tegenspelers mogen de bal niet op de grond laten vallen want dan is er een punt gescoord. Wordt de bal gevangen, dan mag deze week over het net gespeeld worden en kan dit team een punt scoren. Het team met als eerste 15 punten wint. Je kunt dit zo vaak opnieuw spelen als je wil.  Je kan ook een variant op dit spel spelen en dan gebruik je in plaats van een bal natte sponzen. Spons gevangen niets aan de hand, spons op de grond? Punt voor de tegenpartij. En natuurlijk allemaal natte kinderen. Heerlijk als het zonnetje schijnt.

Glow in de dark (regenboogspel)

Dit spel is ook leuk als je collega’s een avond naar het groep 8 kamp komen. In het donkere bos zitten zes mensen verstopt met verschillende soorten kleuren glow in de dark sticks, zoals deze. De spelers gaan op zoek naar deze goed verstopte personen en proberen zoveel mogelijk kleuren te verzamelen. Het moeilijke is alleen dat alle spelers bij de spelleider een kaartje moeten halen met een kleur er op. Alleen die kleur mogen ze ophalen bij de verstopte mensen. Ze moeten dus de juiste persoon met de goede kleur zien te vinden. Als ze een kleur hebben, gaan ze terug naar de spelleider en vragen ze een nieuwe kleur die ze dan weer moeten gaan zoeken. De mensen die verstopt zijn met de glow in the dark staafjes hebben de staafjes genummerd. De eerste die een staafje ophaalt krijgt het hoogst genummerde staafje. Uiteindelijke doel van het spel is om zo snel mogelijk alle kleuren bij elkaar te hebben en tevens een zo hoog mogelijke score. Zeker een succes spel als het echt donker is.

Met deze leuke tips wordt het zeker een geslaagd kamp! Jullie nog leuke ideeën voor buitenspelletjes op kamp? Laat ze me weten!!

Afbeelding van Vikulin/Shutterstock

 

Leuke buiten spelen en activiteiten voor kamp groep 8