Busy boxes Via juf Meriam Wortman 2

Busy Boxes: wat zijn het en hoe in te zetten?

Door Sharona. In deze blog vertel ik jullie meer over Busy Boxes, wat zijn het, hoe kun je ze inzetten en wat zijn leuke vullingen? Let op, als je eenmaal aan Busy Boxes begint kan het zijn dat je kinderen er verslaafd aan raken!

Vorig jaar had ik een leuke, maar drukke kleuterklas. Het opruimen van de werkles ging iedere keer gepaard met veel drukte, lawaai en gedoetjes.  Mijn grote jongens club was niet zo te paaien voor het zelf  “lezen” van een boek en wilde liever blijven spelen. Daarop besloot ik  Busy Boxes in te zetten.

Vooraf nog een woord van dank:
Ik ben juf Meriam Wortman en juf Linda Mooijekind dankbaar voor het delen van hun foto’s van de Busy Boxes. Dankzij hen kan ik jullie een beeld geven bij deze vele woorden!  En baal ik iets minder, omdat ik mijn eigen foto’s kwijt ben geraakt.

Busy Boxes

In steeds meer kleuterklassen kom je ze tegen. De Busy Boxes. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Zoals de naam al doet vermoeden, zijn Busy Boxes niet meer  en niet minder dan kleine doosjes gevuld met verschillende materialen. Met deze materialen kunnen kinderen zelfstandig (zonder instructie) gedurende een minuut of 10 (of soms nog langer) werken. Busy Boxes zijn bedoeld om de kinderen even op een creatieve manier bezig te houden tijdens wachtmomenten.

Bekijk hier de bakjes.

Geen onrust

In mijn klas kwam de drukte en onrust op het moment dat mijn jongens op elkaar moesten wachten tijdens het opruimen van de werkles. Uit verveling gingen ze van alles bedenken wat ze maar konden doen, juist ook dingen die op dat moment niet handig zijn.  Door de introductie van de Busy Boxes met uitdagende vullingen erin hadden de jongens geen zin en geen tijd meer om gekke plannetjes te bedenken. Ze waren te druk bezig met de materialen in de Busy Boxes.  Vaak werden de materialen uit z’n box niet gebruikt zoals ik vooraf in gedachte had, maar vonden ze zelf ook spelletjes en manieren om ermee te spelen. Helemaal prima, want zo wordt de creativiteit van kinderen aangeboord.

De inhoud Busy Boxes

Voordat je start met de Busy Boxes is het raadzaam om na te denken over de volgende vragen.  Wil je werken met materialen die ongeveer allemaal even groot zijn? Kunnen variëren in de grote van het materiaal? Houd je van  een strakke uitstraling? Of kan iets losser ook?

Ik heb zelf gekozen voor de wat lossere uitstraling, omdat ik heel graag wilde variëren in de grote van het materiaal. Door verschillende maten doosjes te kopen heb ik de mogelijkheid om verschillende materialen te gebruiken en hoef ik mijzelf niet tegen te laten houden doordat een materiaal niet in een doosje past. Of juist veel te goed past….. Daarnaast vinden kinderen het ook wel weer spannend om dan eens een groot doosje te pakken en vervolgens weer het kleinste doosje.

Welke doosjes gebruik je?

Als je voor jezelf je keuzes hebt gemaakt, is het handig om op zoek te gaan naar stevige doosjes die je kunt gebruiken. Ik zou direct gaan voor wat duurdere, maar stevigere doosjes.  Ervaring leert dat de goedkopere varianten toch een minder lang leven beschoren zijn. Zeker in een klas waar ze intensief gebruikt worden.
Heb je geen budget of wil je eerst uitproberen of deze manier van werken past bij jou en je klas? Je kunt natuurlijk ook ijsbakken/boterbakjes/chinees bakken opsparen en inzetten.

Bekijk hier de bakjes. 

Verzamelbak

Naast de kleine doosjes zou ik ook opzoek gaan naar een grote verzamelbak, waar je gemakkelijk je materialen die je al aangeboden hebt in kunt bewaren. Liefst nog in hersluitbare zakjes/bakjes.  Op deze manier leg je een eigen databank vulling Busy Boxes aan die je gedurende het jaar of andere jaren makkelijk tevoorschijn kunt toveren.

Houd een lijst bij met materialen

Wat ik ook handig vind (en nee, niet bedoeld als weer een extra administratie handeling!) is een lijst bijhouden van de aangeboden materialen, bijvoorbeeld in een database. Op deze manier heb je zicht op wat je zoal aanbiedt, kun je met een simpel sterretjesysteempje aangeven of het de interesse van de kinderen had en kun je altijd terug pakken als je even geen inspiratie hebt.

Vullingen

Busy boxes Via juf Meriam Wortman 1

Na de doosjes kopen/maken, is het tijd voor het leukste onderdeel van de Busy Boxes, de vulling! De mogelijkheden zijn eindeloos. En je zult merken dat hoe langer je het doet, hoe meer potentie je ziet in soms ogenschijnlijk simpel materiaal.

Bij het vullen van mijn boxen probeer ik met zoveel mogelijk verschillende gebieden rekening te houden. Gebieden zoals: spelbevordering (zowel fantasie als samenspel), fijne motoriek, zelfredzaamheid, beeldende- , constructieve-, taal/schrijf- en reken en wiskundige activiteiten.

Om jullie alvast een beetje op weg te helpen deel ik een aantal van mijn vullingen hier. De foto’s bij deze blog (van juffen Meriam Wortman en Linda Mooijekind) kunnen jullie ook een eindje op weg helpen. Wil je nog meer inspiratie? Neem dan eens een kijkje op mijn pinterest bord.

Busy boxes Van juf Linda Mooijekind

De inspiratielijst

*  Schuurspons stukjes en prikkertjes (bouwen); deze was heel populair bij de kinderen. Zorg er alleen vooraf wel voor dat de schuurspons stukjes wat hard worden. Dat bouwt het makkelijkst.
* Tolletjes (fijne motoriek); voor een paar cent gekocht bij de Action en veel kinderen heel blij mee gemaakt!
* Kleine blokjes (bouwen)
* Prikpennen en prikplaatjes
* Mini gezelschapsspel
* Dominosteentjes; ik had 2 varianten. Het bekende dominospel van dezelfde aan elkaar leggen en het dominospel van het maken van een rijtje en het om laten vallen.
* Insecten poppetjes/Dieren; waren ook heel populair bij mijn jongens
* Geduldspelletjes; je kent ze vast wel. Die kleine spelletjes waarbij je een balletje in een gaatje moet zien te krijgen.
* Vingerpoppetjes
* Rijgen
* Schrijfpatronen geplastificeerd; multi-inzetbaar, de ene keer overschrijven met een stift, dan weer knopen erop leggen, patronen ermee maken, ga zo maar door
* Dobbelstenen
* Spiegelen; afteken van een halve vorm op een geplastificeerd blad met whitebordstift
* Memory
* Mikado; blijft een leuk spelletje
* Scharen en knipfiguren; en knippen dat ze deden! Heel handig, want daar kozen ze tijdens de werkles dan weer niet voor… op deze manier toch aan kunnen bieden.
* Veters strikken
* Cijferpuzzel
* Figuren naleggen met ijslollystokjes; Ijslollystokjes zijn zowieso een musthave. Ook hiermee zijn de mogelijkheden eindeloos!
*  Mini verbind de cijfers kleurplaat
* Mini lego voorbeeldjes namaken; ook van de welbekende Acton.
* Clics
* Lego met opdrachtenkaarten; Maak net zulke hoge torens of als je dat niet wilt, bouw er iets anders mee.
* Getalbeeld memory
* Gelamineerde puzzels met thema eten

Aanbieden

Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat als je de boxen de gehele dag beschikbaar hebt voor de kinderen, de lol en de uitdaging er zo vanaf is. Het beste is om deze tijdens vaste momenten te gebruiken, zodat de uitdaging blijft.

Tijdens het opruimen

Ik gebruikte ze na elke werkles tijdens het opruimen, dus 2 momenten per dag. Daarbij hielden de kinderen de gehele week dezelfde krat met verschillende Busy Boxes, om deze een week later te vervangen voor een andere krat. Op deze manier kon ik zes weken doen met mijn kratten (ze kregen in deze periode 2x dezelfde krat aangeboden). Handig, want dat scheelt in voorbereidings- en opzoektijd!

Zelfverantwoordelijkheid

Nu kun je als juf of meester alles zelf regelen omtrent de Busy Boxes, maar mijn voorkeur gaat uit naar het delen van de verantwoordelijkheid met de kinderen. Voor het klaarzetten en opruimen van de Busy Boxes had ik het volgende bedacht: alle Boxes waren genummerd van 1 t/m 3, waardoor voor de kinderen duidelijk was in welke krat (eveneens een nummer erop) hoorden. Stiekem zijn ze op deze manier dus bezig met cijferherkenning (heerlijk die verborgen doelen). Vooraf zette 1 kind de kratten bij de juiste banken neer, hiervoor had ik op het bord een simpele tekening met het roulatiesysteem staan. En bij het opruimen, ruimde 1 kind per bank de krat op. Snel klaar en de juf heeft er weinig omkijken naar. Daarbij voelde de kinderen zich ook echt verantwoordelijk  voor de materialen. Mooi om te zien!

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties. Gaan jullie aan de slag? En welke leuke materialen/tips heb je? Deel ze hieronder dit bericht, zodat we elkaar verder kunnen inspireren!

Busy boxes