Carnaval op school in coronatijd

Carnaval op school in coronatijd

Door Marjan. Alweer het volgende feest dat we niet kunnen vieren zoals we gewend zijn. We zijn het jaar bijna rond… Hoe kunnen we toch nog iets doen rondom carnaval? Hoe vieren we carnaval op school in coronatijd

Carnaval op school in coronatijd

Normaal gesproken vieren wij carnaval, of vastelaovend zoals we hier in Venlo zeggen, altijd uitgebreid op school. Het begint een week voor carnaval met het uitroepen van een prins, prinses en hun adjudanten voor de onderbouw. Ook in groep 8 worden een prins, prinses en adjudant uitgeroepen. In de week voor carnaval heeft elke dag een thema, waarbij we iets extra’s doen of krijgen. Bijvoorbeeld allemaal met een hoedje op naar school, ieder krijgt een geschminkte neus op school of een polonaise door de school. Op de vrijdag voor carnaval hebben we feest op school. Alle kinderen komen verkleed en we maken er samen een feestje van. Elke groep verzorgd een optreden en de prins komt op bezoek. Om 12 uur is de school uit. ‘s Middags en ‘s avonds gaan we als team lekker stappen. Maar ja….

Maar hoe doen we carnaval nu?

Dat alles kan nu niet, maar wat dan wel? Na lang dubben, kwamen we op het idee om elk kind thuis een carnavalswagen te laten tekenen of bouwen. Ze mogen zelf weten welke materialen ze gebruiken. Dus tekenen en kleuren met kleurpotlood is prima, maar je kunt ook knutselen met kosteloos materiaal. Of misschien wil iemand graag bouwen met lego, duplo, k’nex, blokjes of nog ander materiaal? Dat kan, ieder gebruikt dat wat hij of zij thuis heeft en wat het beste bij het idee van de carnavalswagen past. Daarna maken we een bestand waar alle foto’s in komen te staan en dan hebben we onze eigen digitale optocht van school. Op afstand toch samen!

De eerste reacties

Uiteraard kan ik nog niet vertellen hoe het is geworden, maar ik kan wel vertellen hoe enthousiast de kinderen, de collega’s en de ouders waren. Het was geweldig om te zien hoeveel verschillende materialen er werden ingezet, maar ook hoe verschillend de wagens eruitzagen. En ieder kind, van groep 1 tot en met groep 8 is gevraagd om een wagen te maken. Het is met recht een bonte stoet geworden tijdens deze carnaval in coronatijd!

Scholen weer open

Nu weten we dat de laatste week voor carnaval de scholen weer open zijn na corona, maar er is nog zoveel onduidelijk. Daarom gaan we een verdere invulling per groep zelf oppakken. Misschien maken we met onze groep 3 – 4 wel weer deze clown. Voor de kleutergroepen is deze kleurplaat misschien een leuk idee. We maken er iets van, wat zeker gezellig zal voelen, maar het blijft toch anders dan anders. Wij gaan in ieder geval met onze klas naar onze eigen digitale optocht kijken!

Carnaval bij Maike op school

Bij ons (Maike) op school in Wijk bij Duurstede pakken we carnaval iets kleiner aan, maar maken we er wel een leuke dag van. In de onderbouw vaak gecombineerd met de verjaardagen van de leerkrachten. Dit jaar doen we dat vooralsnog niet, maar hebben we wel digitale optredens. Kinderen mogen zichzelf filmen of laten filmen wat ze willen laten zien aan de klas en de rest van de school. Uiteraard met toestemming van de ouders. Sommige kinderen laten dan ook kunstjes met hun paard zien of in de turnzaal. Dat maakt het wel weer extra speciaal, want dat zie je normaal gesproken niet in de klas. Nu we weer naar school gaan, laten we de filmpjes op het Digibord zien op de vrijdag van Carnaval.

Bekijk ook het carnaval leesboekje groep 4.

Hoe pakken jullie carnaval aan op school?