Carnaval op school

Carnaval op school

Carnaval wordt op veel scholen verschillend gevierd. Ik geef je tips hoe je carnaval op school en in de klas kunt vieren. 

Carnaval op school

Bedenk van tevoren goed als school wat je wilt. Wil je een carnavalscommissie die de activiteiten organiseert? Laat je de organisatie aan ouders over of vier je carnaval misschien alleen met je klas? Stel samen een tijdsschema op. Op sommige scholen wordt er wellicht eerst les gegeven voordat het feest losbarst.

Kijk ook eens bij thema carnaval voor lestips. Je kunt ook de tips voor carnaval tijdens coronatijd gebruiken. 

Verkiezing tot prins

Zorg voor carnaval op school voor een verkiezing tot prins carnaval. Kinderen uit groep 8 kunnen zich kandidaat stellen en zich door middel van een promotiefilmpje of door langs te komen in de klassen voorstellen. De kinderen mogen stemmen op hun favoriete prins.

Opening op het plein

Een stukje hossen en polonaise lopen op het plein met de hele school, dat hoort er wel een beetje bij. Start hier carnaval op school mee. Laat de prins die je als school gekozen hebt, de opening presenteren.

Modeshow

Als alle kinderen verkleed komen, kun je een modeshow doen. Je kunt een modeshow in de klas houden, zodat alle kinderen even in de belangstelling staan. Je kunt ze ook per groepje hun kleding laten showen, zodat je het kort en krachtig houdt.

Bekijk ook kleurplaat carnaval school.

Playbackshow

Je kunt ook een playbackshow houden tijdens carnaval op school. Het liefst met carnavalsliedjes natuurlijk ;). Kinderen geven zich van tevoren op, zodat ze thuis en in de klas kunnen oefenen. Je kunt de playbackshow ook per bouw organiseren, zodat alle kinderen mee kunnen doen.

Lezen

Natuurlijk kun je allerlei boeken lezen in thema carnaval, bekijk ze hier

Of lees het carnaval leesboekje met de klas. Deze kunnen ze ook zelf nakijken.

Best-geklede-leerkracht-verkiezing

Om de leerkrachten uit te dagen zich ook flink uit te dossen kun je een best-geklede-leerkracht-verkiezing houden tijdens carnaval op school.

Oorkonde best geklede leerkracht

Download de oorkonde

Vossenjacht

Als alle leerkrachten toch al verkleed zijn, kun je mooi een vossenjacht doen tijdens carnaval op school!

Carnavalsoptocht

Een mooi project: een carnavalswagen of -kar maken. Vraag ouders om je te helpen, in de bovenbouw kan er goed getimmerd en gezaagd worden. Natuurlijk houd je dan ook een carnavalsoptocht met je school. Of maak een kar met kosteloos materiaal!

Elke dag een gekke dag

In het Zuiden wordt carnaval vaak een hele week gevierd. De kinderen mogen dan elke dag op een andere manier naar school komen. Voorbeelden:

  • Hoedjesdag
  • Raar-met-je-haar-dag
  • Schminkdag
  • Pyjamadag

Of zorg voor een carnaval circuit in groep 3

Spelletjescircuit

Kinderen vinden het ook altijd heerlijk om spelletjes te doen, zeker door de klassen heen tijdens carnaval op school. Natuurlijk kun je er dan ook kleuren en schminken tussen zetten. Ik vond ook leuke carnavalsspelletjes bij Go or No Go.En bekijk eens het reactiespel carnaval dat Manon bedacht.

Download ook de kleikaarten carnaval.

Afbeelding van diogoppr/Shutterstock

Carnaval op school

Er staat een affiliate link in dit blog.