Challenge voor de bovenbouw

Challenge voor de bovenbouw

Door Manon. Je ziet online al veel leuke ideeën om het thuisonderwijs vorm te geven. Veel leerkrachten willen naast de basisvakken ook een aantal leuke activiteiten aan bieden. Je ziet op het moment veel leuke challenges voorbij komen. Daarom maakte ik ook 6 leuke challenges voor de bovenbouw. 

Challenge voor de bovenbouw

Een challenge is een uitdaging met daarin een leuke opdracht. Je daagt bijvoorbeeld de kinderen van jouw klas uit om allemaal dezelfde opdracht te doen en daarvan foto’s naar jou te sturen. Het doel van de challenge kan zijn om je klas met elkaar te verbinden. Ze zijn immers allen met dezelfde opdracht bezig.

Doel van de challenge

Het doel van de challenge kan zeer breed en uiteenlopend zijn. Het kan een creatief doel dienen, maar ook een cognitief doel. Ook kun je een challenge uitzetten op sportief of muzikaal gebied. Het doel kan ook zijn dat kinderen iets over een bepaald onderwerp leren of dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van vaardigheden. Vaak zie je dat een challenge meerdere doelen heeft.

Zelf bedenken

Op facebook en online zag ik al een aantal challenges voorbij komen. Mijn hoofd gaat dan meteen ratelen en heeft zin om ook zelf aan de slag te gaan en leuke uitdagingen te bedenken. Ik maakte voor deze week 6 challenges met verschillende doelen. Hieronder zal ik ze kort uitleggen en natuurlijk geef ik je de downloads zodat ook jij gebruik kan maken van mijn uitdagingen!

Challenges

Download

Challenge 1 ; Win met de Zin

Challenge 1 ; Win met de Zin

Knip uit verschillende kranten of tijdschriften verschillende losse woorden. Maak met deze woorden een zo lang en origineel mogelijke zin. Het leuke is dat de zin dan bestaat uit woorden in verschillende lettertypes en lettergroottes. De kinderen maken daarna een foto van hun zin en delen deze met hun juf of meester. Bij ons op school kunnen de challenges gepost worden op een padlet. Een soort online prikbord waarop kinderen met een wachtwoord foto’s en teksten kunnen posten. Op deze manier kunnen we elkaars challenges zien.

Challenge 2; Knikkerbaan

Challenge voor de bovenbouw

Maak een knikkerbaan van lege wc rolletjes. Je mag een schaar en plakband gebruiken. Je kunt dit op een plat vlak laten maken, maar natuurlijk ook tegen bijvoorbeeld een deur aan. Het leuke is hierbij dat kinderen in 3D kunnen werken. Ze moeten experimenteren met wat werkt en ontdekken op welke manier ze makkelijk een knikkerbaan kunnen maken. Deze challenge vraagt wat van hun creativiteit maar ook van hun handigheid en inzicht. Natuurlijk moet de knikkerbaan ook uitgeprobeerd worden. De kinderen delen een foto of een filmpje met hun leerkracht.

Challenge 3; Geheimschrift

Challenge 3; Geheimschrift

Ontwerp je eigen geheimschrift en schrijf een brief aan je meester of juf van minstens 7 zinnen. Vergeet natuurlijk niet de code voor het geheimschrift bij te voegen zodat je leerkracht het geheimschrift kan ontcijferen. Bij deze challenge is het leuk om te zien hoe divers kinderen kunnen denken en welke kinderen er echt out of the box kunnen denken. Het allerleukste zou zijn als kinderen onderling ook brieven gaan schrijven in geheimschrift!

Challenge 4; Heksensoep

Challenge 4; Heksensoep

Bedenk een recept voor een lekkere heksensoep. Wat gaat er allemaal in? Schrijf het recept op en maak daarna de soep. Ik ben heel benieuwd wat kinderen allemaal bedenken om in de soep te stoppen. Ook het schrijven van een recept is erg leerzaam voor kinderen. Hoeveel moet er van alles in, en welke stappen moeten er gezet worden? De soep echt maken is natuurlijk het allerleukst! En lekker proeven, Eet smakelijk! (Wie weet krijgt de juf wel een kopje heksensoep!)

Challenge 5; Schrijf een lied

Bedenk een nieuwe tekst op een bestaand lied of melodie. Vermeld erbij op welke melodie jouw tekst is. Zorg dat de zinnen goed passen en probeer natuurlijk ook je lied te zingen. Maak een foto van de tekst of een filmpje van het lied wat jij zingt. Deze challenge vraagt  muzikaliteit en creativiteit. Voor sommige kinderen zal dit moeilijk zijn, maar zij kunnen ook een eenvoudiger lied kiezen, bijvoorbeeld een kinderliedje.

Challenge 6; Kaartenhuis

Challenge 6; Kaartenhuis

Bouw een zo hoog mogelijk kaartenhuis, met zoveel mogelijk kaarten. Het lijkt makkelijk maar dat is het niet! Je mag natuurlijk geen plakband gebruiken. Is het wel gelukt? Probeer dan nog een ander gebouw te maken van de kaarten. De mooie kaartenhuizen worden uiteraard op de foto gezet en gedeeld met de leerkracht!

Aan de slag!

Hopelijk ga jij net zo enthousiast als ik aan de slag! Ik hoop dat je misschien hier wat foto’s gaat delen zodat ik kan zien of de challenges een succes zijn.

Vervelen de kinderen zich thuis toch nog? Maak dan een pot vol activiteiten , waar ze af en toe een leuke activiteit uit kunnen halen!

 

Challenge voor de bovenbouw; Schrijf een lied, maak je eigen knikkerbaan en meer.