Cijferherkenning of cijferkennis: zo help je je kind

Cijferherkenning of cijferkennis: zo help je je kind

Tijdens een gesprek met de leerkracht hoor je dat je met je kind kunt oefenen aan de cijferkennis of cijferherkenning. Ik leg je uit wat het is en geef je tips om met de cijfersymbolen te oefenen. 

Je hebt net het rapportgesprek gehad en je hoort van de leerkracht dat je kind ondersteuning nodig heeft met de cijferkennis of cijferherkenning. Maar dan? Wat is het eigenlijk? En hoe kun je oefenen met de cijfersymbolen?

Cijferherkenning of cijferkennis

Cijferherkenning is de cijfers herkennen. Als je kind voldoende cijferkennis heeft, kan het de cijfersymbolen benoemen, ze aanwijzen en het juiste aantal erbij zoeken.

Zet ook het Rad van fortuin in om je kind te helpen met de cijferkennis.

Kleuters

Aan het einde van groep 2 moet een kind de cijfers tot en met 12 kunnen benoemen en aanwijzen. Veel scholen oefenen met het herkennen tot en met 20. Daarom hangt er in veel kleuterklassen een getallenlijn van 1 tot en met 20. De kinderen leren de getallen te benoemen. En het juiste aantal erbij leggen.

Een voorbeeld: je legt een kaart neer met het getal 13 erop. Dan moet je kind het getal 13 kunnen zeggen en er 13 snoepjes bij kunnen leggen.

Waarom zijn cijfersymbolen belangrijk?

Cijfers zijn overal! Denk maar aan huisnummers, de snelheid die je mag rijden of de prijs van producten. Die moet je dus wel kunnen aflezen. In groep 3 leren de kinderen al heel snel sommen maken, dus dan moeten de kinderen wel de cijfers kunnen herkennen. In het begin gaan de sommen tot de 10, maar ook al snel gaan ze boven het tiental en zelfs tot 100. Bij de kleuters moeten ze dus de getalsymbolen tot en met 20 herkennen, in groep 3 wordt dat al snel uitgebreid.

Cijferherkenning of cijferkennis: zo help je je kind

Ik geef je tips hoe je spelenderwijs met je kind de cijfers kunt oefenen.

1. Spelletjes

De eerste aanraking met cijfers voor een kleuter is vaak door het spelen van een spelletje. Vooral ganzenbord is hiervoor erg geschikt. Je kind gooit met de dobbelsteen en moet naar het juiste aantal “lopen” met de pion. Bij de eerste worp koppelt hij dan ook het getalbeeld op de dobbelsteen met het cijfer op het bord. De keren erna kun je je kleuter helpen door steeds het cijfer te benoemen waar je op komt te staan.

Ik maakte ook een HERFST BORDSPEL DOWNLOAD waarmee je de cijfersymbolen kunt oefenen. 

2. Huisnummers

Overal vind je huisnummers. Begin eens samen bij huisnummer 1 in de straat en loop de straat af terwijl jullie samen de cijfers benoemen. Noem ook eens een huisnummer dat je kind moet opzoeken.

3. Boeken lezen

In veel boeken komen ook de cijfers terug. Ik schreef een blog met REKENEN IN PRENTENBOEKEN. Een grote aanrader is bijvoorbeeld het cijferwinkeltje waar de cijfersymbolen steeds terugkomen. 

4. Cijferkaarten

Je kunt cijferkaarten printen voor je kind en hier vervolgens zelf wat spelletjes mee doen. Denk aan: leg evenveel snoepjes neer als het getal.
Of pak de cijferkaarten bij het tafel dekken. Zeg tegen je kind: “ik heb zoveel (en dan laat je het specifieke cijfer zien) messen nodig”. En met een nieuwe kaart: “en zoveel (laat het cijfer dat erbij hoort zien) servetten.”

5. Cijfer van de dag of week

Hang een dag of een week lang een cijfer op de deur in de woonkamer. Zet het cijfer met stift op een A4 en hang deze met plakband op. Doe de hele dag of de hele week spelletjes met dat cijfer. Laat je kind bijvoorbeeld het juiste aantal voorwerpen pakken. Zoek onderweg een huisnummer met dat cijfer. Vraag hoe laat de buslijn met dat cijfer langs komt, ga in huis op zoek naar het cijfer. En maak het cijfer eens van klei of ander tastbaar materiaal.

Bij Juf Jannie vind je ook leuke tips.

Afbeelding: Colorful hand drawing. Numbers: one apple, two plums, and three oranges Door Joanna Dorota

Cijferherkenning of cijferkennis