Getalbeelden of getalkaarten downloaden

Cijferkaarten of getalbeelden downloaden

Cijferkaarten of getalbeelden downloaden. Naar aanleiding van een congres over rekenen met kleuters heb ik verschillende getalbeelden of getalkaarten gemaakt die je kunt downloaden. Met tips wat je ermee kunt doen. 

Cijferkaarten of getalbeelden downloaden

SLO doelen eind groep 2

Een aantal einddoelen voor groep 2 zijn:

  1. Kan hoeveelheden representeren tot ten minste 12 met bijvoorbeeld vingers en streepjes.
  2. Kan de getalsymbolen tot en met 10 lezen.
  3. Kan getalsymbolen, telwoorden en hoeveelheden tot ten minste 10 koppelen aan elkaar.

Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om de getalbeelden tot en met 12 te maken. Bij veel vraag kan ik ze ook uitbreiden naar de 20.

Welke getalbeelden

Ik heb uiteraard gekozen voor de cijfers, maar ook voor dobbelstenen, streepjes en de vingers. De streepjes zijn niet zomaar streepjes. Tijdens het congres Rekenen met kleuters leerde ik van hoogleraar diagnostiek Hans van Luit dat het turven een mooie tussenstap is van concreet naar abstract. Je gaat dus van concreet materiaal naar semi-concreet met de elips (het turven) en vervolgens naar het cijfer. Vooral zwakke rekenaars hebben die tussenstap nodig. Dit kun je doen door deze getalkaarten laten zien, kinderen ermee te laten oefenen, of het turven op het digibord te laten zien. Je turft niet dus met een streep door de vier strepen, maar een ovaal te zetten om de 5 strepen, zodat de kinderen de vijf-structuur leren zien.

De dobbelstenen worden in veel methodes in groep 3 gebruikt om getalbeelden aan te leren, maar zijn voor zwakke rekenaars moeilijk. Ik heb ze er wel bij gedaan, voor de kinderen die wat verder zijn met rekenen een uitdaging om mee te oefenen.

Getalkaarten of cijferkaarten downloaden

Cijferkaarten

Download de cijfers

Download turven

Download Turven

Download getalbeelden vingers

Download Vingers

Download dobbelstenen getalbeeld

Download Dobbelstenen

Hoe kun je de cijferkaarten of getalkaarten gebruiken

Memory

Tijdens het congres begreep ik dat memory een goed spel is om het werkgeheugen te trainen. Zeker als je de getalkaarten eraan koppelt. Je kunt beginnen met twee getalbeelden, bijvoorbeeld de getallen en de turfcijfers. Je kunt het steeds verder uitbreiden. Wellicht kunnen de sterke rekenaars wel memory spelen met allevier de getalbeelden tegelijk?

Coöperatieve werkvormen

Je kunt coöperatieve werkvormen inzetten om de cijferkaarten te automatiseren. Met mix en match zoeken de kinderen het juiste getalbeeld dat bij elkaar hoort. Misschien kunnen ze wel een groepje van vier maken met de juiste getalbeelden?

Ophangen in de klas

Natuurlijk kun je de getalkaarten ook ophangen in de klas als geheugensteuntje. Kopieer het dan op A3 zodat het duidelijker zichtbaar is.