clown knutselen

Clown knutselen

Door Marjan. Uiteraard wilden wij onze groep 3 omtoveren in carnavaleske sferen met feestelijke kleuren. We gingen deze clown knutselen voor carnaval. Met kleurrijke muizentrapjes en grappige harmonicaatjes is het een feest voor het oog!

Clown knutselen

Benodigdheden

  • Download van de clown op iets dikker papier kopiëren voor elk kind
  • Lange repen in veel kleuren voor het maken muizentrapjes
  • De helft van de repen voor het maken van harmonicaatjes
  • Zeiltjes om vieze tafels te voorkomen
  • Plakstiften
  • Schaar
  • Gekleurde rondjes
  • Viltstiften
Bestel hier papier

Clown knutselen

Download hier de clown.

Voorbereiding clown knutselen

Om te beginnen zorg je voor genoeg kopieën om elk kind een clown te laten maken. Wij hebben gekozen om het op iets dikker papier te kopiëren, omdat er toch een aardig gewicht op geplakt gaat worden. We hebben zelf repen gesneden van gekleurd papier, bijvoorbeeld dit.  De repen voor de muizentrapjes hebben we van de korte zijde van het gekeurde papier gesneden. De kortere repen voor de harmonicaatjes hebben we gemaakt door het gekleurde papier eerst in de lengte doormidden te snijden en vervolgens over de korte rand reepjes te maken.

Het stappenplan

Met de kinderen hebben we afgesproken dat de haren worden gemaakt van muizentrapjes en de strik van harmonicaatjes. Om te beginnen het maken van een muizentrapje. Op het uiteinde van de ene reep komt een beetje plaksel en de andere reep komt met het uiteinde haaks erop. Vervolgens vouw je de ene kleur steeds over de andere kleur. Strak vouwen geeft het mooiste effect. Aan het andere einde weer met plaksel aan elkaar maken. Vervolgens op beide uiteinden plaksel en deze worden naast elkaar op de haren geplakt. Zo krijg je een boogje in het muizentrapje. Het geeft een erg leuk effect als je twee verschillende kleuren repen gebruikt. Op deze manier vul je het hele deel van de haren op de tekening.

De strik wordt gevuld met harmonicaatjes. Hier heb je een gekleurde reep voor nodig, die de helft van de lengte van die van de muizentrapjes heeft. Deze ga je al zigzaggend opvouwen, zodat er een stapeltje van kleine vierkantjes ontstaat. Ook hier geeft strak opvouwen het mooiste resultaat. Op een uiteinde komt plaksel en dit harmonicaatje wordt op de strik van de clown geplakt. Zo ga je de hele strik vullen.

Het gezicht mochten de kinderen zelf maken. Als ze kozen voor viltstift moesten ze het vooraf doen. Anders zit al het knutselwerk in de weg. Ze mochten ook kiezen voor gekleurde rondjes en andere vormen. Die werden dan achteraf erop geplakt.

Clown knutselen: onze ervaringen

Het merendeel van de kinderen had al vaker muizentrapjes gemaakt en onthouden hoe dat moest. Zij konden na een korte uitleg meteen aan de slag. De andere kinderen hebben we even op weg geholpen door samen de eerste paar vouwen te maken. Daarna hadden ze het door en waren ze ook heerlijk aan het werk. Het vouwen van de harmonicaatjes was een stuk eenvoudiger. Wel merkten we dat sommige kinderen de vouwen niet strak genoeg maakten, waardoor de repen weer snel recht werden. Nadat ik hier nog even extra op had gewezen liep het verder prima.

Het zijn echt kleurrijke knutsels geworden. Ga jij ook deze clown knutselen? Of kies je een van de vele andere knutsels op deze site?

Er staan affiliate links in dit blog. 

 

Carnaval; Clown knutselen