Coco kan het Nationale Voorleesdagen

Coco kan het! peuters

Door Yvonne. De Nationale voorleesdagen starten komend jaar op 20 januari a.s. Dat betekent dat we, nadat we (hopelijk) weer met de peuters aan het werk kunnen, dit kunnen vieren met het voorleesontbijt en dan meteen in de voorleesdagen kunnen duiken. Het prentenboek dat dit jaar centraal staat is Coco kan het van Loes Riphagen. Hieronder vind je 15 activiteiten die je met peuters kunt doen. Voor peuters staat de vogel centraal, maar kan er ook gepraat worden over spannend en durven. 

Coco kan het! peuters

Bekijk hier het boek met vingerpoppetje. 

15 activiteiten voor peuters rondom het boek Coco kan het!

Bekijk ook Nationale Voorleesdagen 2021 thuis


1 Wat durf jij al? Wat is spannend?

Praat met de peuters over iets dat ze spannend vinden en wat ze toch durven. 
Je kunt zelf beginnen door te zeggen dat je bijvoorbeeld niet van de stoel durft te springen. Kinderen zullen je willen helpen en aanmoedigen. Misschien kunnen alle kinderen een kunstje laten zien dat best moeilijk is? Durven ze dat?

Bekijk ook de emotiekaarten voor peuters

2 Coco vliegt!

Laat de kinderen net als in het boek Coco vliegen en laat ze patronen tekenen.
Oefen eerst met de peuters door in de lucht te teken hoe Coco vliegt. Daarna kun je
de bladzijde aanbieden met een potlood of wascokrijtje en de peuters laten tekenen hoe hun eigen Coco vliegt.

Coco vliegt

Download

3 Klei

Zorg voor (zelfdrogende) klei, veertjes en iets om oogjes mee te maken (strijkkralen zou kunnen of iets anders dat in de klei gedrukt kan worden). Laat de kinderen zelf een vogel maken door de klei te vormen, veren in de deeg te drukken en de vogel oogjes te geven.

4 Vogeltjesdans

Dans samen op muziek waarin vogels centraal staan. Een voorbeeld is de welbekende vogeltjesdans.

5 Vogelnest

Leg door de gymzaal overal hoepels neer. Dat zijn de nesten van de vogels.
Speel muziek af of geluiden van vogels. Als de muziek klinkt dan vliegen de peuters bewegend met hun armen door de gymzaal. Stopt de muziek dan vliegen ze snel naar de nesten.
Haal regelmatig een hoepel weg. Het gaat er bij peuters niet om dat ze af zijn als ze niet een hoepel bereiken, maar dat ze ontdekken dat met steeds minder hoepels er steeds meer vogels in een nestje moeten passen.

6 Poes

Gebruik de hoepels uit de vorige activiteit. Je bent zelf een poes en wil de vogeltjes pakken. De vogels zijn veilig als ze in een hoepel staan.

7 Vogelspotters

Maak verrekijkers van 2 toiletrolletjes. Versier en beplak de verrekijker. Maak er een touwtje aan om de verrekijker om de nek te kunnen hangen. Leg de verrekijkers bij het raam en laat de peuters buiten zoeken naar vogels. Download er ook een vogelzoekkaart bij, zodat op de kaart de juiste vogel gezocht kan worden. Neem de verrekijkers en de vogelzoekkaart ook mee tijdens het buiten spelen.

Bekijk hier het boek Coco kan het. 

8 Voerbakjes

Voor het vogelspotten en ook voor de gezelligheid is het leuk om voerbakjes voor vogels vast te maken aan het raam. Zo zijn de vogels nog beter te zien! Bijvoorbeeld deze

9 Vogelhuisje

Zet een echt vogelhuisje op de groep met nep vogeltjes bij de huishoek.

10 Torens

Maak in de Bouwplaats hoge torens. De peuters kunnen dan nepvogeltjes op de torens zetten. Durven de vogels er vanaf te vliegen? En wat als de toren nog hoger wordt?

11 Plakken

Laat de peuters zelf een vogel plakken. Je kunt daarvoor halve cirkels aanbieden waarmee ze het lijfje en de vleugels kunnen plakken. De snavel, ogen en pootjes kunnen ze zelf knippen en erbij plakken.

Coco kan het

12 Ontdekbak

Vul je zandbak of een andere grote bak met vogelvoer. Doe er kleine bakjes en lepels bij en laat de peuters spelen met het voer en de bakjes vullen en legen.

Coco kan het

13 Toiletrolletje met vogelvoer voor de vogels

Zorg voor toiletrolletjes, pindakaas (speciaal voor vogels) en vogelvoer.
Laat de pindakaas op een toiletrolletjes smeren door peuters. En laat de peuters ze daarna door het vogelvoer wentelen. Haal een touwtje door het toiletrolletje. Het rolletje kan zo in een boom gehangen worden. De peuters kunnen ze mee naar huis nemen of hang ze in de (speel)tuin bij je groep.

14 Nest maken

Zorg voor papieren bordjes, verschillend materiaal (stukjes wat, touw, wol, krantenpapier)
Laat de peuters onderaan het bord een nest maken van het materiaal door het met lijm op het bord te plakken. Laat ze daarna nog een vogeltje uit activiteit 15 in het nest plakken.

15 Voederhuisje

Maak een voederhuisje door op een muur of een raam smalle stroken te plakken
Print uit de download de vogeltjes en laat elke peuter een vogeltje kleuren. Plak alle vogeltjes in, op of vliegend rond het vogelhuisje.

Coco kan het

Download

Er staan affiliatie links in dit blog.