Concentreer je mee?

(Door Helga) De een wiebelt in de klas op zijn stoel, de ander rommelt in zijn laatje of staart naar buiten. Het valt niet altijd mee om je goed te blijven concentreren. Dat is best vermoeiend! Concentreer je met me mee?

Concentratieproblemen bij kinderen

Wat is nou concentratie? Dit is het bewust richten van de aandacht op een onderwerp, liefst met alle zintuigen. Dat is nog best lastig. Als je concentratieproblemen hebt, dan heb je moeite om je aandacht te focussen op een onderwerp of activiteit. Je raakt snel afgeleid en kunt je moeilijk voor langere tijd op één ding richten. Bedenk dat een concentratieprobleem vaak een uiting is van een probleem op een ander gebied. Het kind kan met zijn gedachten bij andere belangrijke dingen zijn of zich zorgen maken om het een of ander. Ook in een lawaaierige omgeving, is het moeilijk voor het kind om zich te concentreren. Het wordt dan te erg afgeleid om met één taak bezig te zijn. Stress en te weinig slaap kan ook de oorzaak zijn van concentratieproblemen.

Concentratiespel “Ik kan me concentreren”

Dit spel is ontworpen door Centrum Tea Adema. Het spel bevat gekleurde kaartjes en een dobbelsteen. Je hebt de thema´s: doe, ik, vriendjes, wat is waar, thuis en school. Alle materialen kun je printen via de site. Het is de bedoeling dat het kind de vragen van het kaartje beantwoordt en je er samen even over praat. Het zijn goede vragen om het kind over na te laten denken. De vragen zijn zo gemaakt dat het kind zelf met een oplossing komt om zijn concentratie te verbeteren. Nadat je het spel hebt afgerond, teken of schrijf je op het vel van de dobbelsteen een symbool of woord wat je helpt te onthouden hoe je je beter kunt concentreren. Deze dobbelsteen kun je dan mee naar school nemen maar ook thuis gebruiken. In mijn praktijk heb ik gemerkt dat kinderen een geheugensteuntje of houvast bij het onder de knie krijgen van een vaardigheid, erg prettig vinden.

Spel Halli Galli

Een eenvoudig spel maar goed voor het bevorderen van de concentratie. Het spel met de bel is een kaartspel, waarbij het de bedoeling is om alle kaarten te verzamelen door zo snel mogelijk op de bel te drukken. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het is alleen de vraag ‘hoe lang houdt de bel het vol?’.

Spel Kakkerlakkensalade

Een spannend maar ook chaotisch spel. Als je je goed concentreert lukt het je wel! Het kind moet zo snel mogelijk een salade samen stellen met verschillende groentekaarten. Het noemt de groente die hij ziet of roept “kakkerlak”. Zolang de kaart met de kakkerlak te zien is mag de daarop afgebeelde groente niet genoemd worden. Elke vertraging, aarzeling of ander geluid is fataal. Wie zijn concentratie het langst kan behouden is in het voordeel! Goed te combineren met kakkerlakkensoep. Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Lees ook: WAAROM SPELEN MET BAMBINO LOCO ZO GOED IS

Spel Ogen Dicht

Je hebt een goed geheugen nodig om Ogen Dicht te spelen. Kun jij zien welke kaarten in het plaatje zijn omgedraaid en wat de verschillen zijn? Eerst bekijkt het kind het plaatje. Dan doet hij zijn ogen dicht –niet gluren, hoor!- en kijkt weer. Sommige kaarten zijn veranderd, kun jij zien wat de verschillen zijn? Een eenvoudig maar uitdagend spel om de concentratie spelenderwijs te oefenen. Vooral geschikt voor wat jongere kinderen.

 Wie gaat er winnen…

Boek concentratiespelletjes van 3 minuten

Door te zorgen voor korte onderbrekingen kan het kind even op adem komen en nieuwe energie verzamelen. In dit boek staan heel veel korte spelletjes die je hiervoor kunt gebruiken. Zowel te doen in groepsverband als individueel. En een groot voordeel is dat je bij de meeste spelletjes geen hulpmiddelen of voorbereiding nodig hebt. Ze kunnen direct gespeeld worden, overal waar met kinderen wordt gewerkt. Dus ook binnen mijn praktijk gebruik ik dit boek regelmatig. Bij mijn kinderen is ´transport per neus´ de favoriet. De huls van een luciferdoosje wordt op de neus van een kind gezet. Dit kind moet, zonder zijn handen te gebruiken, het luciferdoosje doorgeven aan een ander kind. Het is nog best lastig maar zorgt wel voor een hoop plezier!

Een aantal tips om het kind beter te leren concentreren

  • Achterhaal de oorzaak van de concentratieproblemen;
  • Zorg voor afwisseling;
  • Doe iets op niveau;
  • Verdeel grote projecten in kleine taken;
  • Train met geheugenspelletjes (een aantal heb ik hierboven beschreven). Denk ook aan memory;
  • Gebruik een stopwatch;
  • Geef een compliment als je ziet dat het kind geconcentreerd met iets bezig is;
  • Geef duidelijke grenzen aan;
  • Beweging is goed voor de concentratie.

De volgende blog zal een review zijn van ´Het grote Tangleboek´ n.a.v. mijn blog ´We love to Tangle´. Gaaf hè, dat ik die kans krijg!

Uitgelichte foto: Shutterstock