Conferentie internationalisering op de basisschool

Conferentie internationalisering op de basisschool

Kinderen groeien steeds meer op als wereldburger. Daar wil ik ze graag in stimuleren en begeleiden, maar ik weet niet altijd hoe. Op vrijdag 23 maart 2018 vindt de conferentie internationalisering op de basisschool plaats waar je verschillende workshops kunt volgen op dit gebied. 

Wereldburgers

De globalisering zet zich voort en de kinderen die we nu lesgeven kunnen straks over de hele wereld aan het werk gaan. Bij ons op school geven we geen lessen in het Engels, maar ik stoei hier wel eens mee. Ik vraag me af: zou het niet beter zijn voor de kinderen om ze al zo jong mogelijk Engels (of een andere taal) te leren? Want hoe jonger, hoe sneller ze een andere taal oppakken. Of moet ik juist zorgen voor een goede basis in het Nederlands, zodat de andere talen ook sneller opgepikt worden?

Conferentie internationalisering op de basisschool

Daar zou ik graag meer over willen weten. De conferentie internationalisering op de basisschool gaat precies over deze onderwerpen: Engels en wereldburgerschap voor de kinderen in groep 1 tot en met 8. Burgerschap is een verplicht onderdeel in het curriculum van basisscholen. Met wereldburgerschap ga je een stapje verder en leer je kinderen dat we met elkaar een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben de wereld een stukje mooier te maken.

Engels kun je ook al goed vanaf jonge leeftijd aanbieden. De kinderen leren het begrijpen en spreken. In de hogere groepen leren kinderen ook lezen en schrijven in de vreemde taal.

Op jonge leeftijd een vreemde taal leren stimuleert de algemene taalontwikkeling en maakt kinderen internationaal bewust. Onderzoek toont aan dat er geen negatieve effecten zijn voor het Nederlands van de leerlingen.

De conferentie English for all

Wanneer: 23-03-2018 9.00 – 16.15 uur

Waar: Woonindustrie, Nieuwegein

Conferentie internationalisering op de basisschool

Programma

  • 09.00 – 09.45: Inloop met koffie en thee, informatiemarkt
  • 09.45 – 11.15: Plenair programma. Keynote speaker: Mark Mieras
  • 11.30 – 12.30: Workshopronde 1
  • 12.30 – 13.30: Lunch en informatiemarkt
  • 13.30 – 14.30: Workshopronde 2
  • 14.40 – 15.40: Workshopronde 3
  • 15.50 – 16.15: Borrel en afsluiting, informatiemarkt

Nuffic-conferentie-3

Workshops

Je kunt kiezen uit 40 verschillende workshops, tijdens de conferentie volg je er drie. Er is behoorlijk wat keuze; van workshops over subsidiemogelijkheden, tot je eigen kennis van de Engelse taal bijspijkeren. Alle workshops vind je op de overzichtelijke pagina.

Mijn persoonlijke voorkeuren

Ik vind het leuk om te lezen dat twee leerkrachten van De Horn uit Wijk bij Duurstede een workshop geven over de uitwisseling die zij met een Duitse school doen (voertaal Engels). Ik woon in Wijk bij Duurstede, dus ik ben wel heel benieuwd wat ze te vertellen hebben!

Er zijn ook een aantal praktische workshops. Bijvoorbeeld ‘Everyday English’ waarin je leert om Engels een plekje in alle dagen van de schoolweek te geven met liedjes, spelletjes en activiteiten op het Digibord.

De workshop over eTwinning lijkt me ook heel interessant. Want hoe kun je als (kleuter)klas in contact komen en samenwerken met een groep in het buitenland?

Er is ook een workshop over hoe je zo effectief mogelijk Engels geeft aan de kinderen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijk onderbouwde inzitten. Lijkt me ook heel interessant.

Ik kan ook al bijna niet kiezen, het is allemaal heel interessant!

Meer lezen of aanmelden voor de conferentie? Kijk op de site van Nuffic, de organisator. 

Lees ook: IPC (INTERNATIONAL PRIMARY CURRICULUM)

Dit is een #jufmaikeadd

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren