Crea bea ? in het VSO

Creatieve vorming in het VSO, hoe gaat dat? Brenda legt het je uit in Crea bea in het VSO. 

Lieve lezers,

Vandaag een blog over creatieve vorming bij mij in de klas. Zoals jullie intussen wel weten, heb ik een grote diversiteit aan niveaus in mijn groep. Niet alleen cognitief en sociaal-emotioneel, maar ook motorisch. In de praktijk? De één kan niet knippen of prikken, de ander zit op kunstles en maakt de prachtigste schilderijen. Toch wil je dat alle leerlingen een soortgelijk eindproduct weten te produceren. En dat kan! Hoe? Dat vertel ik je vandaag.

Allereerst zorg je dat het eindproduct visueel is. Je maakt zelf een duidelijk voorbeeld. Terwijl je dit doet, maak je foto’s van het proces. Deze verwerk je tot een stappenplan. In hoeverre je dit uitwerkt is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. (Door het zelf te doen weet je goed welke onderdelen voor problemen kunnen zorgen) Je kunt benoemen welke materialen er nodig zijn en wat er gedaan moet worden. De foto’s zijn ter ondersteuning. Leerlingen met autisme vinden het moeilijk zich ‘in te beelden’ wat je gaat maken.

Dan kies je zorgvuldig je werkgroepjes uit, waarbij je rekening houdt met de niveaus. Zorg dat een hulpbehoevende leerling extra ondersteuning kan krijgen door er sterkere of meer zelfstandige leerlingen bij in te delen. Zo heb jij je handen vrij om meer te helpen!

Zorg voor een goed voorbereide les! Klinkt heel logisch, maar zorg ook dat alle materialen die je wellicht nodig hebt bij de hand liggen. En wat ‘wachtwerk’. Een kleurplaat, een leesboek, de iPad. Zodat als er toch meer hulp nodig blijkt te zijn, je die leerling ‘nuttig’ werk kunt laten doen terwijl zij op hun beurt wachten.

Nog een laatste tip? Zorg voor oude herenblouses en latex handschoenen, dan zijn er geen ‘zorgen’ (lees: angsten en dus frustraties/weerstand) over vieze handen en kleren!

Je zult zien hoe trots ze op hun werk zijn, en wat voor prachtige werken er ontstaan. Welke wel een expositie waard zijn! Op school, of in samenwerking met een plaatselijke galerie.

Op de foto’s zie je wat laatste werken uit mijn klas.

Kunstmarkt

Pinguins

Spijkers