Geschreven door: Tessa Het is inmiddels al weer een paar weekjes geleden; op 28 mei ging ik vanuit mijn woonplaats met een zonnetje richting de Biesbosch waar het bij aankomst het fris en bewolkt was. De reden: voor jufmaike.nl op pad naar Keltfest. In eerste instantie zou ik met een vriendin gaan, maar zij had op het laatste moment afgezegd, dus ging mijn moeder heel lief mee.

Wat is Keltfest precies?

Keltfest is een jaarlijks terugkerend weekendevenement wat wordt gehouden in de Biesbosch nabij Dordrecht. Het belangrijkste kenmerk is om de geschiedenis van de Kelten te doen herleven met de vele re-enactment groepen. Ook is er muziek, zijn er kraampjes, workshops en is er entertainment. Natuurlijk wel grotendeels in Keltische sferen. Vele bezoekers komen verkleed, maar velen komen ook gewoon in hun dagelijkse kloffie (inclusief ikzelf). Je kunt Keltfest een beetje vergelijken met Elfia en Castlefest (voor de mensen die daar mee bekend zijn). Voor een beter beeld; http://www.keltfest.nl 

Wat is mijn ervaring van Keltfest?

Het Keltische heeft me altijd al geboeid, dus toen Maike vroeg of er iemand wilde gaan, was de keus makkelijk gemaakt. Het is jammer dat ik zelf geen kinderen heb om mee te nemen, maar ik heb geprobeerd ook te kijken naar kindvriendelijkheid.

De dag van tevoren stond het programmaboekje van 2016 heel fijn online en kon ik kijken naar muziek, workshops en entertainment dingen die ik graag wilden zien. Hiervan heb ik een lijstje gemaakt, zodat ik het niet kon vergeten. De dingen die ik graag wilde zien waren:

  • Reels & Jigs workshop
  • Kelten Zonder Grenzen (muziek)
  • Rapalje (muziek)

Natuurlijk kun je nog zo’n mooie planning maken, maar een planning is altijd onderhevig aan veranderingen. Zo hebben we toen we binnen waren, eerst het terrein verkent om vervolgens een kop koffie te halen. De zit-mogelijkheid was dicht bij één van de vele podia en we hebben ondertussen geluisterd naar de muziek van Pyrolysis [paai-rol-lis-sis]. Hun eigen muziek is geïnspireerd op traditionele folkmuziek van over de hele wereld, maar met name de Schotse en Ierse invloeden zijn duidelijk te horen. Ik vind het heerlijk om naar te luisteren.

Nadat de koffie op was, ben ik even gaan rondlopen. Ik had namelijk de tent van Fairbow gezien en dat moest betekenen dat er 1. iemand zou zijn die ik kende en 2. er de mogelijkheid was om te gaan boogschieten. Voor de tweede was ik even vergeten geld mee te nemen. Dus kon ik weer teruglopen om geld te halen. Inmiddels had mijn moeder ook haar koffie op en liep zij mee. Weer aangekomen bij de geïmproviseerde schietbaan was puntje 1 ook van toepassing. Het was een tijdje geleden, de laatste keer dat we elkaar gezien hadden was namelijk op de schietbaan, maar sinds ik inmiddels al 2 jaar niet meer aan boogschieten doe… Grappig was, dat hij zich nog wel wist te herinneren dat ik (ondanks dat ik rechtshandig ben) linkshandig schiet omdat mijn linkeroog dominanter is dan mijn rechter oog. Ik geef toe… het was wel erg leuk om weer te doen. Ik heb geen kinderen zien schieten, maar ik denk dat vooral wat oudere kinderen dit ook prima kunnen doen.

Na het boogschieten weer langs de vele kraampjes gegaan en naar de pubstage gegaan voor de jigs en reels workshop. Ik heb één dans meegedaan, ik had er even niet aan gedacht dat het voor mij back to basic is. Ik dans namelijk zelf al jaren folklore, waaronder ook Iers. Ik haakte daar dus af, wat niet wegneemt dat zowel groot als klein mee kon doen met de workshop. Ondertussen probeerde de zon zich door het wolkendek te laten zien.

Weer een keertje langs de vele kraampjes lopen, toch dat prachtige notitieboek gekocht en een plekje vinden om te zitten in de buurt van de main stage, waar Kelten Zonder Grenzen zou gaan optreden. Kelten Zonder Grenzen is een balfolk band met een eigen kijk op de bijpassende muziek. (Balfolk is een dansfestival waarbij gedanst wordt op folkloristische (met name Keltische) muziek. Hierbij is de hoofdzaak plezier en wordt er niet echt gelet op een correcte uitvoering.) Tijdens het optreden van Kelten Zonder Grenzen, werd er door bezoekers naar hartenlust gedanst.

Uiteindelijk zijn we eerder naar huis gegaan en heb ik de band Rapalje niet meer zien spelen. Verder heb ik tijdens deze dag nog een gedeelte van Saffron Sun horen spelen (er kwam een melodie voorbij waar ik de dans van ken), heb ik de roofvogels van Birdlive gezien en ben ik langs alle reenactmentgrocepen gelopen. De gehele dag was er ook een onderdeel genaamd Celtic Spirit, maar het programmaboekje gelezen te hebben, heb ik dit overgeslagen. Ik vond dit onderdeel toch een beetje te zweverig van het goede.

Wat is mijn conclusie over Keltfest?

De locatie van Keltfest is prachtig. Het is groot en dat is een voordeel want je hebt niet het idee dat er duizenden bezoekers zijn. Het is ook een nadeel, want je laat je kind hier toch echt niet alleen rondlopen. Je kunt elkaar gemakkelijk kwijtraken.

De opzet van het terrein was ook prima. De podia stonden ver genoeg uit elkaar om geen last te hebben van de muziek op andere podia. De re-enactment groepen waren goed verdeeld over het terrein en werden opgevuld met vele kraampjes waar je (vooral) fantasydingen of eten kon kopen.  Het eten kocht je voornamelijk met aangeschafte munten (deze kan je weer inleveren als je weggaat) en bij de meeste kraampjes kon je zelfs pinnen.

Om de zoveel meter was er een lage prullenbak en deze werden regelmatig geleegd. Er is genoeg te zien en te doen voor kinderen, er was een aparte plek waar de kinderen leuke dingen konden doen. Er lag weinig vuilnis op het terrein zelf.

Ook was er een aparte plek waar de toiletten stonden. Dit waren toiletcabines en urinoirs. In principe geen probleem, maar toen ik er gebruik van wilde maken voor 50 eurocent waren de toiletcabines allemaal al zo vol dat je niet meer door kon spoelen of plas doorspoelde en je dus alles zag liggen. Dat vind ik voor 50 cent toch niet echt de bedoeling. Daarbij vind ik het ook niet handig om de urinoirs in het midden van het terrein te plaatsen en de toiletcabines daar om heen. Het wordt door iedereen gebruikt; mannen, vrouwen en kinderen. Ik ben één keer geweest omdat ik nodig moest, maar de rest van de dag niet meer. Ik vond het daar echt smerig.

Ondanks de smerige toiletten, heb ik deze dag zeker genoten. Het weer werkte ook goed mee want ik had al gerekend op de dag met regen. Maar uiteindelijk heeft het niet geregend en heeft de zon vanaf een uur of 12 toch redelijk zijn best gedaan. Zou ik mijn kinderen hier mee naar toenemen? Als ik weet dat ze dit aankunnen. Het terrein vind ik persoonlijk te groot om jonge kinderen alleen te laten rondlopen. De dingen die te doen waren voor jonge kinderen vond ik persoonlijk ietwat tegenvallen, het is vooral kijken en luisteren. Ik  zag de kinderen weinig op de plek speciaal ingericht voor jonge kinderen en als ze daar dan waren zag ik niet iemand die daar de boel regelde vanuit de organisatie van Keltfest. Voor oudere kinderen is dit festival prima.

Verwacht van dit festival niet veel verschillende soorten mensen, de groep die grotendeels komt heeft een band met het fantasy element. Als je hier van houdt, kun je hier gerust een hele dag rondlopen. Heb je er niets mee, dan ben je binnen een kwartier uitgekeken.