Zuiderzee Havendagen

Dagje uit: Zuiderzee Havendagen, Lelystad

Door Yvonne. Ik woon er al sinds 1977. Toen en in mijn puberteit was er niet veel te beleven in Lelystad. Gelukkig is dit de laatste jaren in positieve zin aan het veranderen! In Lelystad worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd, zoals de Zuiderzee Havendagen

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Zuiderzee Havendagen die van donderdag 14 juni t/m zaterdag 16 juni aan het kustgebied (Bataviahaven) van Lelystad worden gehouden.

Reden van deze feestelijkheden is om stil te staan bij het feit dat 100 jaar geleden de Zuiderzeewet door Ing. Lely (naar wie Lelystad vernoemt is) is vastgesteld. Zonder die Zuiderzeewet zou Flevoland er niet zijn geweest. Tijd dus voor een feestje!

De opening van Zuiderzee Havendagen door prinses Beatrix

Op donderdag 14 juni opent prinses Beatrix officiëel de Zuiderzee Havendagen door een vlootschouw af te nemen. Deze start om 15.30 uur. Er varen bijzondere schepen mee die in het verleden hebben gewerkt in de Zuiderzee.

Zuiderzee Havendagen

Meevaren op pakjesboot 12?

Op de vrijdag en zaterdag vinden de volgende leuke activiteiten plaats:

– Je kunt een bezoek brengen aan de Marker Wadden, een natuurgebied in ontwikkeling. Voor tijden en kaarten, kijk op: https://www.natuurmonumenten.nl/projecten/marker-wadden

– Je kunt een rondvaart maken over het IJsselmeer met het historisch stoomschip de Hydrograaf (1910), voor ons ook bekend als Pakjesboot 12 van Sinterklaas.
Voor tijden en kaarten, kijk op: https://www.natuurmonumenten.nl/flevoland/agenda/maak-een-rondvaart-op-pakjesboot-12-de-hydrograaf#15-06-2018T10:30

– In de haven zijn diverse (historische) schepen te bewonderen en deze zijn vrij toegankelijk. Voorbeelden zijn de RWS 1 (het directievaartuig van Rijkswaterstaat van Ing. Lely, ruim 100 jaar oud) en de nog varende, werkende stoombaggermolen ‘de Friesland’.

Bewonder het VOC schip de Batavia

– In Batavialand is de scheepswerf te bewonderen en het VOC schip de Batavia. In het museum zijn diverse tentoonstellingen en voor de kinderen zijn er veel ‘doe-dingen’ (waaronder een watertheater waar kinderen zelf sluizen kunnen bedienen en dijken kunnen bouwen) Op vrijdag is er een scholendag, maar op zaterdag is Batavialand vrij toegangelijk.

– Verder is er op beide dagen een kleinschalige braderie te vinden met oude ambachten.

– En is er een waterspektakelfeest (standup paddling, waterfietsen etc) en voor de jongsten een heus piratenboot springkussen.

(De activiteiten vinden plaats op vrijdag tussen 12.00-18.00 uur, zaterdag vanaf 10.00 uur)

– Tevens vinden er op zaterdag diverse optredens van artiesten plaats.

Lees ook: Met je jonge kinderen naar Londen

Speciaal voor jonge kinderen

Nog een aanrader voor ouders met jonge kinderen: in restaurant de Cantine vinden er op zaterdag tussen 9.30 en 12.00 uur optredens plaats van meneer Monster (over de mol die wilde weten….) en Hakim (bekend van Sesamstraat)

Ooh ja…vrijdag en zaterdag geen tijd? Op zondag vindt op dezelfde lokatie de Nationale Oldtimerdag plaats én de KNRM Nationale Historische Reddingbootdag.

Genoeg te beleven dus in Lelystad!

Voor meer informatie kijk je op de site.

BewarenBewaren