De DierenAcademie, voor wie van aanpoten weet
Nederland, Leiden, 24 juni. 2022 Tentoonstelling DierenAcademie vanaf 25 juni in Museum Volkenkunde te Leiden. beeld van de opening van de tentoonstelling. Nationaal Museum van Wereldculturen NMVW foto: Peter Hilz

De DierenAcademie, voor wie van aanpoten weet

Door Museum Volkenkunde. Tip: bezoek met je klas de DierenAcademie bij Museum Volkenkunde. De plek waar dieren in plaats van mensen voor de klas staan. Twaalf dieren hebben een eigen lokaal waar ze je leren om vanuit dieren naar de wereld te kijken. Dat is hard nodig, want mensen hebben er een potje van gemaakt: ze hebben zich boven de natuur geplaatst! Dat moet anders.

De DierenAcademie, wat is dat?

Van hamerhaai tot mestkever, alle dieren van de DierenAcademie geven een serieuze les: ‘mensen, zorg dat we samen in leven blijven op deze planeet’.  Elk lokaal van de DierenAcademie is ingericht voor de interactieve les die het dier geeft. Zo is er een ijs- hang- spring- oceaan- verstop- en een danslokaal. En in elk lokaal zijn voorwerpen en verhalen van mensen voor wie het dier onderdeel van hun cultuur is. Van Groenland tot Australië, van Bolivia tot Nigeria. Zij laten zien hoe natuur en cultuur bij elkaar kunnen horen en hoe mens en dier kunnen samenleven.

Museum Volkenkunde

De DierenAcademie is een nieuwe familietentoonstelling van Museum Volkenkunde. Bij deze tentoonstelling is er een onderwijsprogramma ontwikkeld voor groep 3 t/m 8 van de basisschool. Het programma sluit aan bij wereldburgerschapsthema’s als de mens-dierrelatie en samenleven. Na het bezoek ontvangen leerkrachten extra lessen om dit thema verder in de klas te behandelen. Boek de DierenAcademie hier

Dierenacademie
Nederland, Leiden, 24 juni. 2022
Tentoonstelling DierenAcademie vanaf 25 juni in Museum Volkenkunde te Leiden. beeld van de opening van de tentoonstelling.
Nationaal Museum van Wereldculturen NMVW
foto: Peter Hilz

Wereldburgerschap
Museum Volkenkunde (Leiden) is met Het Tropenmuseum (Amsterdam), Afrika Museum (Berg en Dal) en Wereldmuseum (Rotterdam) onderdeel van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Alle musea bieden onderwijsprogramma’s voor wereldburgerschap aan. Bekijk de programma’s op tropenmuseum.nl/onderwijs, afrikamuseum.nl/onderwijs en wereldmuseum.nl/onderwijs.

Bekijk ook het boek Het wilde dierenorkest

Uitgelichte afbeelding gemaakt door Peter Hilz. Dit is een #jufmaikad