De DIYonderwijsswap

(Door Judith) Een ontzettend leuk initiatief van een aantal leerkrachten dat wat weg heeft van een secret-santa, de DIYonderwijsswap.

Wat is de DIYonderwijsswap?

Swap is een engelse term die ruilen of omwisselen betekend. Inmiddels zijn er via social media meerdere swapgroepen te vinden. Bij swappen maak je een (post)pakket met één of meerdere kadootjes voor anderen. Bij sommige SWAP’s is het de bedoeling dat je dingen voor elkaar maakt (DIY, ofwel do it yourself). Bij andere SWAP’s is het zo dat je dingen voor elkaar koopt.

Bij de DIYonderwijsswap is het de bedoeling om minimaal 5 cadeaus voor de ander te organiseren, waarvan er minimaal 3 zelfgemaakt zijn. De minimale waarde van de cadeautjes moet 5 euro zijn en de cadeautjes mogen niet tweedehands of gebruikt zijn.

Waarom is het leuk om mee te doen?

Via enthousiaste berichten op social media over de herfsteditie kwam ik uit bij de DIYonderwijsswap.  Deze swap wordt georganiseerd vanuit een facebookgroep waar je je voor moet aanmelden. Wanneer er weer een nieuwe swap georganiseerd wordt, plaatsen de organisatoren een berichtje op de facebookpagina waarbij ze je vragen een mail te sturen wanneer je je wilt aanmelden voor deze swap. Vervolgens krijg je een vragenlijst opgestuurd die je in kunt vullen en weer terugstuurd.

Swap maken

Met het invullen en insturen van de vragenlijst ben je verplicht om een swap te maken voor iemand die je naar alle waarschijnlijkheid niet kent. Ook maken de meeste deelnemers een zogenoemd ‘moodboard’ een collage met foto’s die bij hen en het thema passen.

Na de inschrijftermijn krijg je via een e-mail te horen voor wie jij een swappakket mag maken. Hierna ga je informatie verzamelen en leuke cadeautjes bedenken, kopen en maken. Via de facebookgroep worden er veel vragen gesteld aan alle deelnemers. Zo kom je wat meer te weten over je SWAP maatje.

Bekijk ook: LEUKE CADEAUS VOOR LEERKRACHTEN

Wat ik vind

Ik heb inmiddels met twee swap’s meegedaan en vind het erg leuk om te doen. Ik merkte dat ik een beetje teveel vast begon te houden aan mijn methodes en het plezier dat ik voorheen had om materialen te maken om mijn lessen leuker en beter te maken was weggezakt. De swap heeft ervoor gezorgd dat ik weer met plezier materialen ontwikkel. Deze maak ik in eerste instantie voor mijn swapmaatje, maar zelf denk ik ook na of dit iets is dat ik zou gaan gebruiken. Op die manier sla ik soms direct twee vliegen in één klap.

Ik vind het leuk dat ik creatief bezig ben voor een ander en het is dan ook spannend om het pakket op te sturen: hoe zal de ander erop reageren? Tegelijkertijd krijg je zelf ook een pakket met kadootjes terug, die je zelf ook weer kunt gebruiken op school en thuis.

Wil je ook mee doen? Zoek dan op Facebook op DIY Onderwijs Swap.