Recensie De drakendokter: Gideon

Wist je dat draken zichzelf klein kunnen maken? En dat ze ook wel eens ziek zijn? Gideon de draak is erg van streek. Killian de drakendokter probeert hem te helpen. De drakendokter: Gideon is een boek speciaal geschreven voor kinderen met autisme.

De drakendokter

Het verhaal

Killian is een drakendokter. Op een dag staat de draak Gideon voor zijn neus. De draak heeft een probleem, maar kan niet zeggen wat er is. Hij is te overstuur. Killian gaat op zoek in het drakenalmanak naar de ziekte van Gideon. Hij komt erachter dat een speciaal middeltje nodig is. Maar dit werkt niet alleen. Er moet ook veel liefde bij gegeven worden.
Gideon heeft na zijn genezing nog wel wat les nodig om weer helemaal de oude te worden. Als dank neemt Gideon Killian mee op zijn rug voor een ritje. En beloofd Killian hem vaker op te zoeken.

Autisme

Het verhaal is speciaal geschreven voor kinderen met autisme. De schrijfster Ingrid Bilardie heeft een lijstje in haar hoofd met de punten waar ze zich aan wil houden. Zo schrijft ze het boek speciaal voor kinderen met ASS.

Het verhaal moet zo letterlijk en duidelijk mogelijk verteld worden.
Er moet veel herhaling in zitten.
Zo weinig mogelijk verwijzingen.
Geen cliffhangers.

Wat vind ik

Ingrid Bilardie heeft een goed boek voor kinderen met autisme geschreven. Er zit veel herhaling in. Elk hoofdstuk begint met een stukje herhalen van het vorige hoofdstuk. Dat maakt het boek goed in te delen en weer terug te pakken. Het maakt het ook geschikt om voor te lezen in de klas. De kinderen worden meteen weer in het verhaal getrokken door de herhaling.
Niet alle kinderen kunnen veel hoofdstukken achter elkaar lezen. Fijn voor ze om weer even terug te komen op het verhaal.

Het verhaal is interessant en spannend voor kinderen, draken spreken altijd tot de verbeelding.
Door de korte zinnen en de duidelijke taal, leest het snel weg. Zeker fijn voor kinderen die niet zo van lezen houden.
De illustraties zijn vooral voor de wat oudere kinderen geschikt. Ze zijn in comic stijl getekend, wat vooral kinderen vanaf ongeveer tien jaar zal aanspreken.

Ik vind het altijd mooi als speciale stukken in het verhaal, in dit geval de remedie voor de ziekte, in een ander lettertype staat.

Persoonlijk vind ik een hardcover altijd fijn. Ik heb dan het idee dat het boek beter beschermd is.
Dit boek is een paperback.

Graviant

Graviant geeft diverse leermiddelen uit. Vooral op het gebied van beperkingen en sociaal emotioneel welzijn bieden ze materiaal aan.

Bij het boek De drakendokter is een lesbrief te bestellen. Zo kun je het boek een goed vervolg geven.
Je kunt er ook op stemmen voor de Kinderjury.

De drakendokter feest is zelfs gratis te downloaden.

Deel 2, De Drakendokter – Skywender, komt in juni van dit jaar uit.

Kijk ook op de Facebook pagina van De drakendokter.

Gesponsord blog