Je wilt je goed voorbereiden op het nieuwe schooljaar. Maar waar moet je beginnen? Hier vind je tips. 

Bekijk ook: VOORBEREIDING EERSTE SCHOOLWEEK

Spannend, de eerste schoolweek is aangebroken! De kinderen moeten weer wennen aan elkaar en aan de regels. Ook voor jou is het spannend. Hoe zullen de kinderen terug komen van vakantie? Hoe is de groep als er kinderen uit zijn en nieuwe kinderen weer bijgekomen zijn?
Om de eerste week goed door te komen, vind je hier tips.
Voordat je begint met je klas, heb je het lokaal helemaal ingericht zoals jij het wilt.
Klik hier voor tips over de inrichting van je lokaal.  

Natuurlijk heb je ook je lesrooster klaar. Neem de eerste week de tijd om in te komen. De kinderen hebben vooral herhaling van de regels nodig. Geef de kinderen elke dag een nieuwe keuze erbij. Leg die keuze uit en herhaal de regels erbij.

Hier vind je mijn weekrooster als voorbeeld

Hier vind je mijn rooster voor de eerste schooldag

De eerste dag heb je de kring neergezet. De kinderen willen graag met elkaar kletsen, zij zien elkaar ook weer voor het eerst na 6 weken. De eerste dag zitten de kinderen dus graag eerst in de kring. Werken aan hun tafeltjes is dan nog wat spannend en onwennig. In de kring kunnen ze samen met hun vader of moeder een boekje lezen.
Jij staat als leerkracht bij de deur en geeft alle kinderen een hand. Zo heb je ze allemaal al eens gezien en kan je vast een praatje maken. De drempel om de klas in te gaan, ligt zo lager.

Kennismakingsspel
Als de ouders weg zijn, begin je met de kring. Je begint met een spelletje, zodat alle kinderen de namen van elkaar weer weten. Je neemt een balletje en begint zelf. Als je de bal hebt, zeg je je naam en waar je van houdt. Bijvoorbeeld: Ik ben juf Maike en ik houd van zingen. Dan gooi je het balletje naar een kind en zegt meteen die naam. Dus: ik gooi naar … Die leerling zegt dan ook weer de zin: Ik ben … en ik houd van … En gooit de bal weer verder, enzovoort.

Een leuk idee voor de eerste schoolweken: maak het dagritmepakket samen met je klas.


Klik hier voor de link ‘Saar gaat naar school’ voor de uitleg van het dagritmepakket. 

De vakantiekring
De kinderen uit je klas willen heel graag iets over de vakantie vertellen. Maar de hele kring langsgaan, duurt veel te lang. Voor jezelf, maar ook voor de andere kinderen. Je kunt ook allemaal foto’s uitprinten van verschillende dingen die je op vakantie kunt doen. Foto’s van pretparken, tuinen, zwembad, speeltuin, parken, de zee, het strand, vakantielanden, etc. Elk kind mag een plaatje kiezen wat hij of zij heeft gedaan op vakantie. Zorg ervoor dat je meer plaatjes dan kinderen hebt, zo hebben ze allemaal wat te kiezen. Ze mogen hun plaatje allemaal even aan elkaar laten zien, zo weten alle kinderen wat die leerling heeft gedaan op vakantie. Dan gaan de kinderen in paartjes met de knieën tegen elkaar zitten. Ze krijgen allebei ongeveer 3 minuten om aan elkaar te vertellen over het plaatje en wat ze dus hebben gedaan. Jij als leerkracht luistert zo hier en daar en stelt een vraag aan het kind.
De dingen die je opgevangen hebt, kun je gebruiken om een praatje over te maken als die leerling aan het spelen/werken of buiten spelen is. Dat is goed voor de band met de leerling.

Regels en een band opbouwen
Voor een goed, leefbaar en leerbaar klimaat in de klas, is het belangrijk dat je consequent bent en een band opbouwt met de kinderen.
Het is belangrijk om regels voor jezelf te hebben opgesteld waar je ook met de klas aan gaat werken. 

Kijk hier voor het inoefenen van die regels.
In het begin ben je streng en consequent. De kinderen weten wat ze aan je hebben en hoe je het graag wilt in de klas. Grotere problemen zullen daarmee voorkomen worden. Ze zullen bijvoorbeeld denken: ‘o, ik mag niet zomaar lopen door de klas, dan mag ik vast ook niet zomaar opstaan en roepen naar de juf’.

Je bouwt een band op met de kinderen door elke morgen bij de deur te staan en je leerlingen een hand te geven. Zeg iets over hun kleding, over wat ze de vorige dag hebben gedaan of geef een compliment over hun werk van de vorige dag. Je hebt zo alle leerlingen gezien en even een praatje gemaakt. Maak ook gedurende de dag contact met je leerlingen. Maak een praatje met ze tijdens het spelen/werken of buiten spelen. Vraag zeker in de eerste week eens naar hun vakantie of wat ze hebben geleerd. Je zult merken dat die band heel belangrijk is voor het inoefenen van gedrag.

Spelletjes
Spelletjes zijn heel belangrijk in de eerste schoolweek. Laat ze veel bezig zijn, door te werken, te spelen en door spelletjes te doen met de hele groep. Het zal sneller een leuke groep van je klas maken.
Voor leuke spelletjes kijk je bij Onderwijs maak je samen.
Spelletje voor de eerste dag: je hebt kaartjes gemaakt van de handelingen ‘naar de wc gaan’. Ze liggen door elkaar. Jij als leerkracht weet nu niet meer hoe het naar de wc gaan moet. Hoe kunnen de kinderen je helpen? Laat de kinderen de kaartjes op de goede volgorde leggen.


Spelletje over de vakantie: de kinderen beelden omstebeurt uit wat je doet als je op vakantie bent. Je kunt zelf voorbeelden geven door te zwemmen, of te wandelen. De andere kinderen raden wat die leerling in de vakantie heeft gedaan. Is het geraden? Dan mag die leerling ook iets uitbeelden.

Thematafel
Maak een leuke thematafel over de vakantie. Neem spulletjes van je eigen vakantie mee en laat de kinderen een item van hun vakantie meenemen. Gedurende de week kun je de kinderen iets laten vertellen over hun item van de tafel. Je kunt bijvoorbeeld elke dag in de kring, of aan het einde van de dag terug laten komen. Kies steeds ongeveer drie kinderen om te vertellen, zo hoeven de andere kinderen niet te lang te luisteren.

De verjaardagskalender
Je maakt de verjaardagskalender in het begin van het schooljaar. De kinderen vinden het ook erg leuk om mee aan de slag te gaan.

Bij mij op school hangen we de kalender op volgorde van het seizoen. De kinderen die in de zomer jarig zijn, krijgen de kleur geel als achtergrond. Herfstkinderen bruin, winterkinderen blauw en lentekinderen groen.


Het mooiste is als je foto’s van de kinderen kunt maken.

Verjaardagskalender 1

Je maakt een mal van een taart en laat de kinderen die mal uitprikken. Print de mal op verschillende kleuren uit en laat de kinderen een kleur kiezen. De kinderen versieren de taart met plakfiguurtjes. Laat de kinderen met kleine strookjes kaarsjes op de mal plakken. Net zoveel kaarsjes als ze oud worden. Met een ruitje kunnen ze het vuurtje op de kaars plakken. Plak zelf de mal op het hoofd van het kind. Zo hebben ze een verjaardagstaarthoed op hun hoofd.

Verjaardagskalender 2

Fotografeer de kinderen met een plankje op hun hand.
Laat de kinderen op de foto een taart plakken op het plankje. Ik heb zelf de foto bewerkt met Instagram, voor een mooi effect in de foto.
Laat de kinderen drie stroken knippen of prikken die samen de lagen van de taart vormen. Op de taart komen weer net zoveel kaarsjes als ze oud worden, met een ruitje als vlammetje. Laat de kinderen de taart versieren met plakfiguurtjes, of laat ze het kleuren of verven.

Verjaardagskalender 3

verjaardagskalender

Maak allemaal foto’s van de kinderen met hun hand plat tegen een kast of de muur.

 

Laat de leerlingen hun foto uitknippen en opplakken op een mooi kleurtje (leuk om dit in de kleur van hun seizoen te doen).  Dan mogen ze iets knutselen wat bij hun leeftijd past en bij het seizoen waarin ze jarig zijn. Dus sneeuwballen in de winter, bloemen in de lente, ijsjes in de zomer en bladeren in de herfst. Ze mogen het goede aantal knutselen en opplakken hoe oud ze worden. Een in de hand op de foto, de rest boven hun hoofd. Dus iemand wordt 6: 1 ijsje in de hand, 5 boven haar hoofd.

Dramales
Een idee voor een dramales: rollenspel met dieren in de hoofdrol. Toneelstuk over de eerste schooldag.

Boekentips

Saar gaat naar school

De eerste schoolweek, het is spannend, maar je zult er goed doorheen komen.
Laat je verwonderen door de nieuwe dingen die je leerlingen hebben geleerd en hun lengte. Wees consequent, maar bouw ook een band op. Wil je nog meer tips over het runnen van een klas

Ik heb er zin in en wens jou ook heel veel plezier en succes!

En een tip om de kinderen mee te laten werken in de eerste schoolweek: BEGINKLANK MEMORY NAAR SCHOOL

Heb jij ook een goede tip voor de eerste schoolweek? Laat het me weten!