De fantasie van kinderen

De fantasie van kinderen

De fantasie van kinderen. Ook de kinderen van Manon hebben het. “Nu ben ik Elsa, mama, dat zie je toch?”  Ze stimuleert de kinderen om op zoek te gaan naar hun eigen ideeën. 

De fantasie van kinderen

Fantasie, een woord wat je vaak hoort bij het jonge kind.

Geweldige verhalen

Ik ben zelf wel iemand met veel fantasie, toen ik klein was bedacht ik al de meest geweldige verhalen en kon ik soms zo opgaan in mijn eigen wereld, dat het af en toe lastig was om me te herinneren of iets nou echt gebeurd was of niet. Samen met vriendinnen speelden we uren vader en moedertje, of met de poppen en barbies. Maar ook alleen was ik in de weer met lego en playmobil en ontstonden de meest mooie avonturen. In mijn hoofd dan wel.

Fantasie bij eigen kinderen

Nu heb ik zelf twee kinderen en zie ik zoveel herkenbare dingen. Onze Lenn wilde altijd al graag sprookjes horen, en het liefst bedacht ze daar dan nog van alles bij. Op haar kamer speelt ze dat ze een zangeres is, of een juffrouw of een prinses. En soms vraagt ze me ook echt Elsa te noemen; “Nu ben ik Elsa, mama, dat zie je toch?” Ik vind het prachtig om te zien. Toen ze in groep 1 zat vroeg de juf zich wel eens af of ze het onderscheid wel kon maken tussen echt en fantasie. Soms lag het ook wel erg dichtbij elkaar. Maar gelukkig wist ze het altijd prima, en vond het ze het gewoon heerlijk om verhalen te vertellen en te spelen.

Allesert

Ook onze Rens kan er wat van. Hij is helemaal weg van ridders, kastelen, piraten en dino’s. Met al zijn spulletjes speelt hij hele taferelen na die hij kent uit verhalen. Nou heeft hij zelf ook een figuur bedacht, namelijk de Allesert. Dat is namelijk iemand die alles kan. Als ik hem vraag hoe hij er uit ziet, dan tekent hij in de lucht een streep met twee bollen er onder, dan krijgt hij nog twee ogen en twee uitsteeksels, die de ene keer zijn armen zijn en de andere keer zijn oren, of stekels. Al zijn vriendjes maken kennis met de Allesert, iedereen die met hem speelt neemt hij mee in zijn verhaal. Er kwam zelfs laatst een moeder aan me vragen wat dat nou eigenlijk was. Haar zoontje had het er steeds over, maar zij  kende het niet. Ze dacht dat het iets van speelgoed was of zo. Prachtig om te zien dat fantasie zoiets kan brengen.

In de klas

In de klas herken je de kinderen met veel fantasie meteen. Ze kunnen uitgebreid vertellen, en als ze een opstel mogen schrijven kent dat vaak geen eind.  Ook bij handvaardigheid en tekenen zie je leukste dingen. Ik stimuleer kinderen altijd op zoek te gaan naar hun eigen ideeën, zodat ze een uniek werkstuk kunnen maken. Voor sommige kinderen is dat nog knap lastig, zij werken graag binnen de aangegeven kaders.

Een grote fantasie brengt vaak creativiteit hoor je dan. Ik denk dat ik het daar wel mee eens kan zijn. Als je verder durft te denken en kijken dan alles wat er al is, dan kun je een mooie wereld maken. En wat zou het toch fijn zijn als we af en toe eens kunnen wegkruipen in een betoverende fantasiewereld!!

Uitgelichte foto:  Shutterstock