De Gouden Weken 2.0 win

De Gouden Weken 2.0 win

Nog even op de valreep voordat de eerste zomervakantie begint een leuke winactie. De Gouden Weken 2.0 is de vernieuwde versie van de eerste variant met nog veel meer praktische tips en leuke energizers.

Ik heb veel aan het eerste boek gehad toen ik de gouden weken lessen maakte met het lespakket.

De Gouden Weken 2.0

Met het boek De Gouden Weken 2.0 investeer je tijd en aandacht in de groepsvorming. Dat draagt bij aan een goede sfeer in je groep waardoor lesgeven beter gaat en de kinderen zich in een fijne sfeer kunnen ontwikkelen. Ik zet hier elk schooljaar weer op in en pluk echt de vruchten van een goede groepssfeer. Het boek gaat over de fasen van Tuckman waarin groepsvorming plaats vindt, inzetten op ouderbetrokkenheid en veel groepsvormende activiteiten en energizers. Het boek is geschikt voor het primair en het voortgezet onderwijs.

De vernieuwde versie

De vernieuwde versie van het boek is een stuk dikker. Er zit dan ook heel wat meer bij:

  • Een handig stappenplan in een folder voor de eerste weken van het schooljaar.
  • Speciale tips voor kleuters.
  • Lessugesties om groepsregels op te stellen.
  • Meer werkvormen voor kleuters, maar ook het voortgezet onderwijs.
  • Veel energizers, met ook aandacht voor hoe je ze inzet.
  • Apps en digitale tools.
  • Hoe je een effectief nagesprek kunt voeren.
  • Vier voorbeeld weekroosters voor de gouden weken.

Wat vind ik van De Gouden Weken 2.0?

Als ik eerlijk ben heb ik het eerste deel van De Gouden Weken 2.0 vooral vluchtig doorgelezen. Veel van wat er staat weet ik door mijn ervaring voor de klas en omdat ik vaak professionaliseringsboeken en artikelen in bijvoorbeeld De Didactief lees. Daarnaast staan er wat theoriën in die niet wetenschappelijk gebouwd zijn lees je bijvoorbeeld in het boek Jongens zijn slimmer dan meisjes (klik hier voor meer informatie). Alleen Marzano die aangehaald wordt heeft veel onderzoek gedaan in het onderwijs.

Dit eerste deel kan wel fijn zijn voor startende leerkrachten die meer willen weten over groepsvorming en hoe je dit praktisch kan inzetten de eerste weken van het schooljaar. Je vindt enorm veel tips hoe je een positieve groep kunt creëren en hoe je een oudergesprek op een positieve manier kunt voeren.

Deel 2: praktische deel

Maar dan ga je naar het groene deel van het boek, dit is een fantastisch bronnenboek met activiteiten die je in de gouden weken kunt inzetten. De schrijver van het boek, Boaz Bijleveld, heeft op veel plekken concrete voorbeelden gevonden die hij in het boek heeft geschreven.

Doen!

Het praktische deel heeft verschillende hoofdstukken. Het start met het kopje regels opstellen. Hierna komen de enerzigers en daar word ik wel heel blij van. Er staan er veel in en er staat ook bij voor welke leeftijd de enerziger geschikt is. Achter de enerzigers vind je de enerzigers ook nog gesorteerd op fase (eerste, tweede of derde week), duur en leeftijd. Ook de coöperatieve werkvormen in het boek zijn fijn.

Apps en websites

Door de apps en websites achterin het boek kun je je laten inspireren. Hier ga ik zeker nog naar kijken voordat het nieuwe schooljaar start met de eerste schoolweken. Het rooster helemaal achterin het boek kan je helpen een goed programma neer te zetten in de eerste schoolweken.

Win

De Gouden Weken 2.0 win

Je kunt een van de 5! exemplaren van De Gouden Weken 2.0 winnen. Laat hieronder (op de site) een reactie achter als je mee wilt doen. Maandag 8 juli mail ik de winnaar.

Bekijk of koop het boek De Gouden Weken 2.0 hier.