De kunst van het verwonderen

De kunst van het verwonderen

Door Bertine. De kunst van het verwonderen. Wat moet het toch heerlijk zijn om nog onbevooroordeeld te kunnen kijken naar de wereld om je heen. Ik ben het allang verleerd, maar mijn kinderen laten mij gelukkig regelmatig met een totaal andere blik kijken naar alles wat zo gewoon is geworden. Zo geweldig hoe zij alles vol verwondering tegemoet treden en ieder detail opmerken! Deze ontdekkingen wilde ik jullie niet onthouden. De volgende keer dat je buiten loopt kijk je vast met andere ogen ?.

De kunst van het verwonderen

Vrolijke gezichtjes op de weg

Vrolijke gezichtjes op de weg

Deze komt ieder jaar op mijn Facebook tijdlijn voorbij en ik heb nog elk jaar de neiging om hem te delen. Onderweg naar de verjaardag van een goede vriendin zei zoonlief (destijds 3 jaar) ineens: ‘Die is grappig mama!’ Waarop ik een heel verhaal begin af te steken over een betonwagen, die heb je weleens gezien, blablabla. Waarop er van de achterbank kwam: ‘Nee, ik bedoel die daar. Met die pet.’ En ja hoor, na even mijn onbevangen-kind-bril te hebben opgezet zag ik het ook. En ik heb sindsdien geen enkele gewone, saaie betonwagen meer zien rijden…?.

Overal puzzels

Overal puzzels

Deze ontdekking is er een van onze jongste, destijds nog twee. Ieder keer dat we buiten liepen wilde hij ‘bij de puzzel lopen’. Ik had echt geen idee waar hij het over had, totdat hij me wees op de trottoirbanden: en echt, het zijn net puzzelstukken! Zonde om dag in, dag uit zomaar aan voorbij te lopen.

Sprookjes

kabouterhuisje

Ook altijd leuk: kabouterhuisjes. Bij ons aan het eind van de straat staat een dikke, oude boom met onderin een gat, dat zou zomaar het huisje van een klein kaboutertje kunnen zijn. Prachtig hoe kinderen daarin kunnen geloven en hoe zo overal kabouterhuisjes zien.

Verzamelen

Kinderen leren je niet alleen de dingen anders te bekijken, ook de dingen die gewoon zijn wat ze zijn hebben op kinderen een enorme aantrekkingskracht. Takjes, blaadjes, eikeltjes, stenen; alles wordt hier altijd verwoed verzameld. En alhoewel ik er echt niet altijd op zit te kijken dat het allemaal mee naar huis wordt gesleept laat ik ze meestal maar. Gewoon de zakken even goed nakijken voordat je de wasmachine aan zet, dan is er niks aan de hand. Ook leuk en leerzaam: iets moois maken met al die vondsten. Van takjes, blaadjes en stenen kun je schitterende mandala’s maken. Zo heb je een hele tijd plezier, helemaal gratis en voor niets!

Lees ook: 8X GENIETEN VAN DE HERFST MET KINDEREN

Ook jullie kinderen hebben vast vaak van die scherpzinnige opmerkingen. Leuk als je ze in de reacties wil delen! Zo wordt de wereld een heel stuk interessanter en leuker voor ons allemaal!

Uitgelichte foto: Shutterstock

BewarenBewaren

BewarenBewaren