De laatste zwangerschapsloodjes in de klas

Nog vier weken en ik ga met zwangerschapsverlof. Geen les meer geven, geen lieve kindjes meer om me heen, geen grappige opmerkingen en vooral ook geen vergaderingen. Nee, over vier weken ben ik kleertjes aan het wassen, het bedje aan het opmaken, aan het uitrusten, me aan het voorbereiden op het moederschap en vooral aan het genieten van mijn verlof. Hoe beleef ik de laatste weken in de klas? 

Wat een spannende periode! Ik ben nu zeven maanden zwanger en zit met een dikke buik op de bank dit blog te typen.
De nesteldrang is al een beetje begonnen, de spulletjes zijn allemaal in huis. De schoonmaakkriebels mis ik nog, maar dat vind ik helemaal niet erg. Bah! schoonmaken…
Dat komt vast nog in de verloftijd.

Mijn klas, die fijne groep 3, vind het ook maar spannend. Ik krijg elke dag vragen: ‘Hoe gaat het juf? Wat wordt het nou, een jongen of een meisje? Wanneer komt de baby nou? Het duurt zo lang! Schopt de baby nog? Mag ik voelen’?

De helft van de klas denkt dat het een meisje wordt, de andere helft een jongen. Ik zeg nog even helemaal niks, verrassing! Ik loop en sta veel voor de klas, dus ben ik in beweging. Beweging betekent voor een baby in de buik slapen, dus is er niet veel te voelen voor de klas. Ook zien ze het nog niet bewegen, ben wel benieuwd wat ze daarvan zouden vinden!

Spannend hoor, je klas over geven aan een andere leerkracht. Er moet nog veel gebeuren: citotoetsen, groepsplannen, rapporten. Wat moet ik nu nog allemaal doen en wat kan ik straks overdragen? Sommige kinderen heb ik al voor het derde jaar in de klas. Wat vinden zij ervan om straks een andere juf te hebben? Ik zal m’n klas en alle mooie momenten en opmerkingen missen!

Ik merk dat het vele staan best pittig is. Ik ben niet zo groot, dus de buik drukt aardig op mijn bekken. Elke week fysiotherapie en zoveel mogelijk gaan zitten in de klas helpt. Maar hoe doe je dat in groep 3, veel zitten?

Voor de rest heb ik absoluut niet te klagen, de zwangerschap gaat heel goed. Ik verwacht dan ook dat ik vier weken van tevoren kan stoppen. Wat langer verlof na de bevalling lijkt me erg fijn.

Maar als ik thuis kom na een dag werken ben ik aardig moe. Ik heb dus niet veel tijd en energie voor de website. Aankomende maand zullen er dus niet veel nieuwe berichten verschijnen op jufmaike.nl. Begin februari begint mijn verlof, dan verwacht ik weer mooie nieuwe berichten te kunnen plaatsen. Zie ik je dan ook weer?

Ben ik nog benieuwd als je zwanger was tijdens je onderwijstijd: hoe heb je dat beleefd?