De leukste herfstboeken

Het is koud, het regent weer wat meer en ik heb de eerste appeltaart gebakken. Het is herfst! Maar wat zijn nou de leukste herfstboeken? 

De leukste herfstboeken

Prentenboeken

Kolletje & Dirk herfstbeesten

In Kolletje & Dirk herfstbeesten, bekijk het hier, waaien de bladeren van de bomen. Doerak, het hondje, wordt een eng herfstbeest en postbode Najib moet achter een weggewaaide brief aan rennen. Kolletje en Dirk maken natuurlijk ook herfstbeesten van kastanjes, eikels en beukenootjes. Een dag is het ook warm, Kolletje wil dan graag in het bad buiten. Of dat haar lukt?
Kolletje & Dirk zijn heel geliefd bij de kinderen, ook in mijn klas.

De vier kaboutertjes in de herfst

De vier kaboutertjes in de herfst, bekijk het hier.  Het bekende duo Ron & Marianne schreven het, met bijzondere illustraties van Hanneke de Jager. Zo tekent ze de kabouters en haakte de pakjes voor ze. De vier kaboutertjes beleven allerlei avonturen in het bos in dit boek op rijm.

De paraplu

In De paraplu, bekijk het hier vindt een hondje een paraplu. Het stormt en hij waait ermee weg. Hij maakt samen met de paraplu een reis over de hele wereld. De illustraties van Ingrid en Dieter Schubert zijn prachtig. Er staat geen tekst in het boek, een mooie gelegenheid om vooral de kinderen te laten vertellen wat er gebeurd in het boek.

Noten

Het boek Noten, bekijk het hier is voor mij het ultieme herfstboek. Muis wil noten in haar jaszakken verzamelen. Maar het waait hard en de wind neemt alle noten mee. Verdrietig gaat muis naar huis, maar wat ze daar vindt…
Kijk ook naar mijn lestips bij dit mooie boek.

Kom je dansen boze heks?

Kom je dansen boze heks?, bekijk het hier is het eerste prentenboek over deze beroemde heks. Het is feest in het bos. Alle dieren zijn al dagenlang bezig met de voorbereidingen, maar door de herrie kan de heks haar toverdrank niet maken. Ze wordt weer eens verschrikkelijk boos. ‘Oei, oei, oei, oei!’ Kinderen zijn dol op de streken van de Boze Heks. Met dit boek kun je goed samen een herfstfeest organiseren.

Voorleesboeken

Hier is de boze heks

Vinden de kinderen de boze heks inderdaad zo leuk? Lees dan Hier is de boze heks, bekijk het hier voor. De verhalen over het bos sluiten goed aan bij de herfst. En ook staan er ook echte herfstverhalen in het boek, zoals ‘Kastanjes gooien’.  Bekijk ook De grote boze heks

Het grote voorleesboek van het bos

In Het grote voorleesboek van het bos gaan Noor en Roel met hun vader en moeder naar een huisje in het bos. Ze komen er het hele jaar door, alles seizoenen komen langs in het boek.
Roel en Noor beleven allerlei avonturen. Ze komen middenin een storm terecht, zwemmen in een bosven, gaan op berenjacht, maken een lampion voor Sint-Maarten en gaan op zoek naar sporen.
In het boek staan allerlei activiteiten. Er staan liedjes in met muzieknotatie. Je vindt er knutsels, recepten voor bijvoorbeeld vlierbessensap en afbeeldingen om paddenstoelen en sporen te herkennen.

Muziek

De liedjesalmanak herfst & winter

De liedjesalmanak herfst & winter, bekijk het hier is een feestelijke bundel oude en nieuwe herfst- en winterliedjes. Het is samengesteld door Koos Meinderts en zijn vrouw Annette Fienieg  maakte de mooie, zachte illustraties. Er zit een cd bij de almanak met liedjes die door Thijs Borsten op muziek zijn gezet. Gezonder door Peer de Graaf en singer-songwriter Leine.
De teksten zijn goed geschreven en sluiten goed aan bij de belevingswereld van de kinderen.

Activiteiten

Tekenen met takken

In de herfst vind je van alles in het bos: bladeren, eikels, takken, kastanjes en steentjes. Maar wat kan je daarmee doen? Saskia Koper en Barbara Rijpkema weten daar in Tekenen met takken wel wat op. Ze bedachten er leuke activiteiten bij die makkelijk uit te voeren zijn. Je kunt er elk seizoen mee uit de voeten.

cover-hoera-herfst

Hoera, herfst, bekijk het hier is ook net nieuw. Dit informatieve (doe)boek van Vivian den Hollander en Natascha Stenvert staat niet alleen boordevol leuke knutselideeën met kastanjes, paddenstoelen en herfstbladeren, maar bevat ook weetjes over van alles wat met dit seizoen te maken heeft!

Het Gruffalo stickerboek

Wie kent De Gruffalo niet? Het Gruffalo stickerboek, bekijk het hier, kun je thuis inzetten op een gure herfstdag. Fijn binnen stickeren, knutselen, recepten uitproberen, puzzelen en lezen met deze beroemde griezel.

Bekijk al mijn berichten over de herfst.

Er staan affiliate links in dit blog.

Welk boek lees jij voor in de herfst?