De Nationale Buitenlesdag

De Nationale Buitenlesdag

(Door Suzanne) De Nationale Buitenlesdag komt er weer aan! Op dinsdag 10 april gaan leerkrachten door heel Nederland weer buiten lesgeven.  Ik doe mee, jij ook? 

Wat houdt het in?

De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie. Uit onderzoek is gebleken dat leerkrachten graag vaker buiten les zouden willen geven. Vaak ontbreekt het echter aan tijd en ruimte daarvoor. Om toch aandacht te besteden aan het buiten lesgeven, is de Nationale Buitenlesdag in het leven geroepen. Dit jaar op dinsdag 10 april.

Waarom buiten lesgeven?

Kinderen die buiten les krijgen, worden blootgesteld aan frisse buitenlucht en natuurlijk daglicht. Dat zorgt voor minder vermoeidheid, een betere stemming en mogelijk ook betere leerprestaties. Tijdens de buitenlessen bewegen de kinderen meer en maken meer gebruik van hun zintuigen. Bewegend leren heeft een positief effect op het cognitieve proces. Daarnaast werken de kinderen samen, kunnen ze op onderzoek uit en ontdekken ze zelf dingen, waardoor buitenlessen meer uitdagend zijn.

Lees ook: FIJNE TIPS IN DE MAP BUITENSPELEN

Ideeën

Er zijn tal van lessen te bedenken die je buiten kunt geven. Een aantal suggesties die ik met mijn kleutergroep bijvoorbeeld uitvoer:

  • Verkeersles: Maak op de speelplaats een wegennet, compleet met rotonde en zebrapad. Goed om de verkeersregels nog eens te oefenen.
  • Rekenles: Verzamel stokjes in allerlei verschillende maten en laat de kinderen seriëren van kort naar lang of dun naar dik. Of maak patronen of mandala’s met stokjes, steentjes en blaadjes die je op de speelplaats kunt vinden. Of maak een hinkelbaan met stoepkrijt.
  • Taalles: Speel een spel met de letters die je geleerd hebt. Laat de kinderen bijvoorbeeld voorwerpen sorteren op beginletters die je in hoepels over de speelplaats verspreid. Of laat kinderen zelf met stoepkrijt de letters oefenen. Lees eens een verhaal voor in de buitenlucht of vertel je eigen verhaal terwijl de kinderen even ontspannen in het gras zitten.
  • Wereldverkenning: Maak je eigen moestuin op school en neem de kinderen mee de tuin in om hun eigen groenten te kweken. Bekijk welke soorten bomen en struiken er om de school heen groeien en bloeien. Probeer wat insecten te vangen en laat kinderen ze met een vergrootglas bekijken en natekenen. (En daarna natuurlijk weer voorzichtig terug zetten).

Lees ook: 5 MOESTUINIDEEËN VOOR SCHOOL EN THUIS

Aanmelden

Je kunt je al aanmelden als school als je aan minimaal één groep één les buiten geeft. Aanmelden kan op www.buitenlesdag.nl. Iedere deelnemende school ontvangt gratis de nieuwe buitenlesbundel boordevol buitenles ideeën en inspiratie.

Voor meer informatie, kijk op www.buitenlesdag.nl

 

Spelend leren tijdens de Nationale Buitenslesdag