De ukelele; meer muziek in de klas

De ukelele; meer muziek in de klas

Door Suzanne. Muziek zorgt voor een gezellige en ontspannen sfeer in de groep.
In januari ben ik gestart met het volgen van ukelele lessen. Een instrument waar je meteen vrolijk van wordt en waar je al snel je eerste liedjes op kunt spelen.

De ukelele; meer muziek in de klas

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat muziek maken én luisteren een positief effect heeft op schoolprestaties, bekijk het hier. Bij de kleuters zongen we de hele dag door, maar ook nu ik in de middenbouw lesgeef, blijft muziek een belangrijk onderdeel van mijn lessen.

Méér Muziek in de Klas

Structureel muziekonderwijs voor álle 1,6 miljoen basisschoolleerlingen in Nederland. Dat is het doel van de Stichting Méér Muziek in de Klas.
De stichting organiseert workshops voor leerkrachten, pabostudenten en andere onderwijs-professionals.
Maar op de website van Méér Muziek in de Klas kun je ook meer lezen over de financiering van het aanbod. Zo is er in onze gemeente een samenwerking met de muziekschool, waarbij leerkrachten lessen kunnen volgen voor de gitaar of ukelele.

De ukelele

Toen ik startte met de lessen ging ik er nog vanuit dat ik gitaar zou leren spelen. Maar tijdens de eerste les opperde mijn docent om de ukelele eens te proberen en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.
De ukelele heeft een vrolijke klank, is makkelijker hanteerbaar en ook een stuk makkelijker mee te nemen dan een gitaar.

Ukelele

Liedjes op de ukelele

In de eerste les leerde ik al ‘Lang zal hij leven’ spelen. Waar mijn collega’s met de gitaar weken op een liedje oefenden, kon ik met de ukelele al snel meerdere (makkelijke) liedjes spelen.
En nee, ik ben zeker geen muzikaal talent, maar ook mij lukt het!
Typ je op YouTube ukelele liedjes in dan krijg je een heleboel resultaten van filmpjes waarbij je zelf liedjes kunt leren spelen. Leuk om zelf aan de slag te gaan met de filmpjes van Ukelaliens.

Ukelele in de klas op Facebook

In de Facebookgroep Ukelele in de klas’ delen leerkrachten hun tips en ervaringen, maar er worden ook regelmatig nieuwe instructiefilmpjes geplaatst.
Heel handig en makkelijk te volgen.

Mijn ervaring

Ik ben helemaal om! Zoals ik al zei, ben ik geen muzikaal talent, maar zelfs mij lukt het om op de ukelele liedjes te produceren.
Bij de kleuters was de ukelele een groot succes. Dit jaar geef ik les in de middenbouw, maar ook daar wil ik mijn ukelele zeker inzetten.
De aanschaf van een ukelele valt me mee. Natuurlijk heb je ze in verschillende prijsklassen, maar gemiddeld betaal je rond de €40,-.

Bekijk hier een ukelele

Hopelijk heb ik je een beetje kunnen overtuigen om het eens te proberen.
Waarschuwing: Als je eenmaal begint met ukelele spelen is het moeilijk om het instrument weg te leggen. En of je nou wilt of niet, je wordt gegarandeerd vrolijk van het geluid van de ukelele.