De voorleestag

Vanwege de voorleesdagen werd ik door Malou van MadebyMalou getagd om de voorleestag in te vullen. Deze juf en moeder is natuurlijk dol op voorlezen, dus leuk om zo’n tag in te vullen! 

De voorleestag

1. Wat is op dit moment het favoriete boek van je kind?

Onze peuter komt elke dag met een ander boek aanzetten om voor te lezen. Mijn leuk vroemtuigenboek van Richard Scarry blijft een van zijn favorieten. Deze leest hij het liefst elke dag, maar dat is nogal veel tekst ;). Verder leest hij nu graag de boeken van Jonny Duddle, zoals Gigantosaurus en Piraten in de straat. Door mijn site krijgen we ook veel boeken. Alles wat we krijgen lees ik ook voor en plaats ik op Instagram.

2. Heb je een vast voorleesmoment?

We lezen sowieso altijd voor voordat onze peuter naar bed gaat. Meestal precies voor het slapen, op zijn bed, maar soms ook beneden. Als we thuis zijn met hem, lezen we ook overdag regelmatig een boekje voor. Zeker nu ik onze dochter veel voed. Handig als afleiding tijdens het voeden ;).

In de klas lees ik altijd voor tijdens het fruit eten en drinken in de ochtend.

3. Lees je precies wat er staat of maak je er wel eens je eigen verhaal van?

Ik lees altijd precies wat er staat. Ik stel er vaak wel wat vragen bij, zodat het verhaal wat duidelijker wordt als het wat moeilijk is.

4. Mag je kind een boek uitkiezen of kies jij wat er voorgelezen wordt?

Onze peuter kiest voor het slapen gaan altijd zelf. Overdag schuif ik ‘m vaak de boeken onder zijn neus die ik krijg. Zo kan ik zijn reactie peilen en heb ik het boek ook meteen gelezen. Ook heb ik vaak een rijtje boeken staan die bij een thema passen, zoals bij de kerst.

In de klas lees ik vooral de boeken voor die bij het thema passen waar we mee bezig zijn.

5. Als het boek uit is en je kind wil het nog een keer lezen, lees je het dan nog een keer of kies je een ander boek?

Soms lees ik een boek nog een keer, maar dat komt wel maar weinig voor. Onze peuter houdt zelf gelukkig ook wel van afwisseling.

Lees ook: WAAROM VOORLEZEN ZO BELANGRIJK IS

6. Maak je gebruik van luisterboeken?

Soms zet ik wel eens een sprookje op voor onze peuter. Voor zijn leeftijd zijn nog niet zoveel luisterboeken, maar het lijkt me wel ideaal voor bijvoorbeeld lange autoritjes.

7. Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?

Ik gebruik wel eens een app, zoals die van de voorleesdagen. Maar liever lees ik zelf voor.

8. Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?

Ik krijg dus veel boeken, maar af en toe koop ik ook een prentenboek. Echte klassiekers bijvoorbeeld, zoals De Gruffalo, als ik die nog niet in mijn collectie heb.

9. Leen je boeken bij de bibliotheek?

Ja zeker! Dit is alweer een tijd geleden moet ik eerlijk zeggen. We hebben al zoveel in huis door de site en natuurlijk door een kinderboekenschrijvende papa.

Zelfs voor thema’s in de klas heb ik eigenlijk altijd wel genoeg boeken. Maar ik ga snel onze dochter lid maken van de bibliotheek!

10. Welke tip over voorlezen wil je andere ouders meegeven?

Lees elke dag minstens 15 minuten voor. Kinderen leren er zoveel van!

Lees ook: 8 KEER WAT JE KIND LEERT VAN VOORLEZEN

Ik tag Bertine van Letters en spetters, Inger van jufinger.nl en Astrid van Juf Astrid Reijman om de voorleestag ook in te vullen. En neem ‘m ook gerust over als je het leuk vindt! 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

BewarenBewaren