De wijze lessen van Gordon

De wijze lessen van Gordon

(Door Sharona) Het hele weekend is Gordon al in het nieuws. Onderwerp van het gesprek. Heel Nederland lijkt een mening over hem te hebben en niet altijd (lees vaak) zo positief.
Ik zag een geëmotioneerde Gordon bij RTL Late Night. Daar zei hij iets wat mij enorm triggerde. Nederland kijkt te weinig naar het positieve. Laten we die tendens eens omdraaien en kijken naar de positieve lessen die onze kinderen van Gordon kunnen leren!

Les 1: Houd hoop

Hoe vaak is het niet geweest dat Gordon in het nieuws kwam met een verloren liefde? Of zoals hij zelf al aangaf in het verleden heeft hij vaak zijn neus gestoten. En in plaats van het er bij te laten zitten en de droom op een liefde voor het leven te vinden (want zoals hij zelf bij RTL Light Night zei: trouwen is houden), houdt hij hoop. Hij gelooft ondanks alle tegenslagen die hij gekend heeft dat hij de man van zijn dromen zal vinden. Dat geldt natuurlijk voor alles. Hoop doet leven en zolang je hoop hebt en gemotiveerd bent kun je je dromen waarmaken.

Les 2: Maak je eigen keuzes, sta erachter en durf ervoor te gaan

Het allermoeilijkste wat je kunt doen lijkt me is een keuze maken die tegen de verwachtingen van een groot televisiekijkend publiek gaat. Of zelfs tegen je eigen producer.  Iedereen verwacht dat je trouwt, maar op het moment dat je gevoelens niet groot genoeg zijn voor de verbintenis, besluit je te gaan voor je gevoel en maak je een andere keuze. Je trouwt niet. Ook niet voor een paar maanden, ook al zou je dan de televisiekijkers tevreden stellen. Nee, je kiest met heel je hart een andere uitkomst. En je staat erachter. En je blijft er achter staan, ook al valt iedereen over je heen. Dat is knap.

Ik hoop dat mijn kinderen later keuzes maken, waarbij ze andere in hun waarde laten, maar waar ze zelf gelukkig van worden. En dat ze vol voor deze keuzes zullen gaan en achter deze keuzes zullen blijven staan. Wat een ander er ook van zal vinden.

Lees ook: DE KUNST VAN HET VERWONDEREN

Les 3: Doorzettingsvermorgen

Gordon geeft achteraf aan dat hij op een gegeven moment niet wist of de gevoelens zouden komen. In plaats van meteen op te geven en te stoppen, koos hij ervoor om door te gaan. Het onbekende pad te bewandelen en te kijken of het nog iets zou opleveren.

Doorzettingsvermogen is een belangrijke eigenschap om te hebben, iedereen zal in een situatie komen waarbij je een keuze zult hebben om te stoppen of om een moeilijkere weg te nemen en door te zetten.  De ene keer wordt je harde werken beloond en de andere keer vallen de resultaten tegen. Maar voor jezelf weet je dat je alles gegeven hebt. Onze kinderen krijgen die situaties ook. Iets heel anders, maar voor veel kinderen herkenbaar. Het lezen gaat bijvoorbeeld niet zo lekker. Wat doe je dan? Geef je het op en probeer je het niet meer? Accepteer je dat het lezen niet lukt? Of bijt je erin vast en probeer je alles om je niveau te verbeteren?

Les 4: Acceptatie

Gordon accepteert iedereen. Of je nou een knappe Italiaan bent, een lieve vader van een allerschattigst klein meisje, een oudere (wat doet hij dat toch goed met die oudere mensen!), een wat minder goed geklede vrouw ( smaakkwestie) of Gerard Joling. Gordon geeft deze mensen een kans (oké, eerlijk is eerlijk…..hij kan soms ook wel gemeen uit de hoek komen. Maar die kant kennen we denk ik allemaal wel in onszelf). Accepteren en respectvol omgaan met anderen vind ik heel erg belangrijk. Ik wil dat mijn kinderen opgroeien in een diverse omgeving, waarin ze een ander in hun waarde laten en die waarde zien. Dat komt zeker ook, omdat papa en veel van onze vrienden rolstoelafhankelijk zijn. Dat maakt dat we toch al wat anders kijken naar dingen.

Les 5: Neem je verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid nemen is iets wat we kinderen al jong leren. Verantwoordelijkheid voor het zuinig omgaan met hun speelgoed, verantwoordelijkheid voor huisdieren, verantwoordelijkheid met het zinnelijk worden. Maar ook verantwoordelijkheid nemen voor wat je doet of wat je gedaan hebt. Kinderen kunnen op talloze manieren hun verantwoordelijkheid nemen en laten groeien. Gordon liet in en na het programma zien dat hij ook verantwoordelijkheid kan nemen. De keuze om niet met Rogier te trouwen was mede gebaseerd op het dochtertje van Rogier. Hij kon het haar niet aandoen om even in hun leven te zijn en dan te verdwijnen. Of  de verantwoordelijk die hij achteraf nam voor het feit dat ze de kijkers weken lang in de ban van een huwelijk hadden gelaten wat er uiteindelijk niet kwam. Eerlijkheid kwam daar ook bij boven. Want geef maar eens eerlijk toe dat je iets wat minder handig aangepakt hebt. Dat is een hele stap.

De wijze lessen van Gordon

Les 6 : Durf je kwetsbaar op te stellen

Jezelf kwetsbaar opstellen lijkt in de huidige samenleving een not-done. Mensen zijn bezig met hun eigen zaken, balletjes hoog houden en zich (soms) sterk voordoen. Maar dit hoeft niet altijd. Je mag kwetsbaar zijn en je mag dit laten zien. Dat houdt het menselijk en dat zorgt ervoor dat je andere beter kunt gaan begrijpen. Denk eens aan dat ‘vervelende meisje’ uit de klas. Je snapt maar niet waarom ze zich zo stoer voordoet, waarom ze op die manier omgaat met anderen. Aan de andere kant snapt zij jou juist weer niet, waarom je zo snel geraakt wordt door haar woorden. Achter alles ligt een verhaal en als we die verhalen met elkaar zouden delen, zouden we meer begrip voor elkaar hebben.

Gordon heeft zich met dit programma enorm kwetsbaar opgesteld. Hij heeft zijn zachte kant laten zien. Hij is zelfs voor het oog van tv-kijkend Nederland naar een psycholoog geweest. Dat zou ik niet gedurfd hebben.

Lees ook: VERTEL JE OF JE KIND HOOGBEGAAFD IS?

Les 7: De gevolgen van social media

In de snel steeds meer digitaliserende samenleving wordt het voor ons als volwassenen steeds belangrijker om de kinderen te wijzen op de gevolgen van hun daden op social media. Waar we in het lijfelijke contact meer nadenken over de impact van onze woorden, slingeren we alles op social media er maar op.

Onze ongezouten meningen over mensen die we niet goed kennen, gebaseerd op een gevoel dat we krijgen. Zonder erbij na te denken wat deze opmerkingen doen met die mensen en hun omgeving. Kijk eens met je kinderen een stukje terug van RTL Late Night (zonder het gevloek…al kan dat wat lastiger zijn. Aan de andere kant kun je dan een lesje netjes communiceren zonder vloekwoorden erbij verwerken). Zien ze hoe aangedaan Gordon is? Hoe Rogier worstelde met de negatieve opmerkingen over Manuel. Hoe gemeen en racistisch de opmerkingen zijn en hoe mooi hij daar een einde aan maakt. Hij laat zich er niet in mee zuigen, maar kiest er voor het op te nemen voor zijn concurrent.

Als wij nu ons best doen om de kinderen toleranter op te voeden en wat meer te laten nadenken over wat ze plaatsen op social media, dan hoeft de Gordon van hun generatie (of ieder ander die zijn nek durft uit te steken) zich minder rot te voelen. Dat zou toch mooi zijn?

Lessen van Gordon

Ik geloof best dat we nog wat meer lessen uit Gordon kunnen halen. Daarnaast denk ik dat Gordon soms misschien ook nog wel wat lessen uit ons kan halen, maar laten we met zijn allen gaan voor een positieve insteek en de volgende keer eerst eens bedenken wat we goed vinden en wat we snappen, voordat we met één muisklik onze hele negativiteit eruit gegooid hebben.

 

Foto’s: Shutterstock