Wat je denkt als je peuter bijna naar school gaat

Wat je denkt als je peuter bijna naar school gaat

Door Karlien. Mijn jongste wordt bijna 4. Nog vier maanden eigenlijk. Maar toch, mijn peuter gaat bijna naar school. En daar denk ik heel wisselend over. Wat je denkt als je peuter bijna naar school gaat

Wat je denkt als je peuter bijna naar school gaat

De tijd vliegt voorbij
Ooohh, ik weet het nog zo goed. Baby in mijn armen, dreumes rende door het huis. Het lijkt als de dag van gisteren. In die tijd leek het soms eindeloos te duren voordat de kinderen iets groter waren. Gebroken nachten, overdag geen seconde tijd voor jezelf. En opeens is die baby een peuter die bijna naar school mag.

Over vier maanden pas
En dan zijn er van die dagen. Peuter heeft teveel energie, tekent op de muur of zegt overal nee op. Kan ik aan school vragen of hij morgen mag beginnen? Misschien?

Ik wil nog een baby
En dan weet je het, ik wil gewoon nog een baby. Dan heb ik weer een kleintje thuis. Maar na 2x negen hele lange maanden waarin ik erg weinig kon, zie ik nog een zwangerschap niet zitten. En die lieve kleine baby gaat op een dag ook naar school.

Lees ook: EERSTE SCHOOLDAG. LIEVE OUDERS

Hij is er wel klaar voor
Sommige dagen weet ik het zeker: hij is er echt klaar voor. Hij luistert goed, heeft veel te vertellen, puzzelt, speelt leuk met andere kinderen en hij heeft voldoende energie.

Hij is er niet klaar voor
En op andere dagen weet ik: hij is nog lang niet klaar om naar school te gaan. Hij is een peuter, hoe moet hij zichzelf redden op school?

Is hij wel zelfstandig?
Je wilt natuurlijk niet dat de juf gaat klagen omdat je kind niet zelfstandig is. Niet goed luistert, helemaal niets zelf kan. Ik ben zo’n moeder die alles graag zelf doet, want dan gaat het een stuk sneller. Heel handig voor jezelf, maar niet voor de juf. En je kind wordt er ook niet zelfstandig van. Gelukkig gaan mijn kids naar de gastouders (lang leve de gastouders) en die hebben het geduld en de vaardigheden om mijn kinderen zelfstandig te maken. Jas zelf aandoen, sokken zelf aandoen, mijn peuter leert het hopelijk de komende vier maanden.

Lees ook: WAT JE DENKT VOORDAT JIJ (OF JE KIND) WEER NAAR SCHOOL TOE GAAT

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock