Digitaal onderwijs goede voorbereiding op de toekomst?

Een interessant artikel zag Danielle voorbij komen op het nieuws. Smartphones, iPads en computers maken kinderen dom! Ze vindt de uitspraak nogal wat. Is digitaal onderwijs een goede voorbereiding op de toekomst? 

Volgens de Duitse psychiater Manfred Spitzer is het slecht voor de hersenopbouw en concentratie. Scholen waar kinderen les krijgen met een iPad in plaats van met lesboeken, is pure kindermishandeling, schrijft Spitzer in zijn nieuwe boek Digiziek.

Ouderwets schoolbord maakt plaats voor nieuwerwets beeldscherm

Ik ben persoonlijk meer van het ouderwetse schoolbord, een wit krijtje wat zo lekker krast en leerkrachten die onder een witte laag stof zitten. Jeugdsentiment! Uiteraard weet ik dat het wat achterhaald is en dat ik behoorlijk achterloop. Het kneuterige stoffige wissertje heeft plaatsgemaakt voor een handige uitveegbare stift en zelfs voor een hip toetsenbord. Oké, ik moet bekennen dat ik nog een beetje van de oude stempel ben en wat moeite heb met de digitale schoolwereld terwijl ik zelf elke dag achter een beeldscherm lappen tekst wegtik. Soms verlang ik gewoon even terug naar toen…

schoolbord

Digitaal onderwijs goede voorbereiding op de toekomst?

Dat de reacties van digitaal onderwijs enorm uiteen lopen is wel duidelijk. Beeldschermen zijn natuurlijk niet meer weg te denken anno 2016 en aangezien er steeds meer digitaal zal gaan verlopen in de toekomst kunnen we onze kinderen er maar beter goed op voorbereiden, toch!? We weten allemaal dat alles waar “te” voor staan niet goed is. Teveel achter de iPad, computer of smartphone heeft uiteraard nadelige gevolgen, dat weet iedereen maar of je het per definitie kindermishandeling mag noemen… We kunnen er misschien maar beter voor zorgen dat ze goed voorbereid de toekomst ingaan.

Hoe bereiden we onze kinderen goed voor?

Dat is een goede vraag met voor iedereen een andere uitwerking. We kunnen de digitale wereld niet mijden en zijn genoodzaakt onze kinderen erop voor te bereiden. Uiteraard zijn er genoeg spellen op de computer die een positieve uitwerking hebben op de ontwikkeling van onze kinderen. Maak bewuste keuzes! Als je thuis gebruik wil maken van leerzame apps en spelletjes kan je die zelf voor je kind uitzoeken en downloaden. Woordspelletjes, memoryspellen en andere leuke leerzame spelletjes zijn goed voor het geheugen en de ontwikkeling. Ga samen naar de spelletjes kijken en geef zo nodig uitleg. Door kinderen zelf keuzes te laten maken welke woorden, kleuren of vormen ze willen aanklikken, leren ze hun eigen keuzes durven maken. Zorg wel dat kinderen ook blijven ontdekken buiten de wereld digitale wereld om. Daar maak ik mij hard voor! Je kan de echte wereld niet vervangen door een beeldscherm en zeg nou zelf, hutten bouwen, stoepkrijten en spelen met vriendjes en vriendinnetjes in het echt is toch veel leuker dan online? Af en toe even een spelletje of filmpje is niet erg maar houdt het binnen de perken en blijf vooral in de gaten houden wat ze kijken.

Offline schrijven is gunstig voor de motoriek

Volgens onderzoek is het belangrijk voor de motoriek dat kinderen blijven schrijven en tekenen. Het stimuleert de creativiteit en zorgt er zelfs voor dat ze langer geconcentreerd zijn en blijven. Alsmaar bewegende beelden maken rommelig in je hoofd. Dus gebruik je gezonde verstand als het gaat om gebruik van iPad, computer of smartphone en kies apps die bij de leeftijd van je kind past. Het is raadzaam niet voor het slapengaan op een beeldscherm te kijken, het zorgt ervoor dat ze moeilijker in slaap komen. Geniet met mate van de online wereld, geniet nog meer van de echte wereld!