10 dingen die je moet weten over leerkrachten

We ademen koffie, kunnen niet ziek zijn, geven ons salaris uit aan prullaria en praten heel graag. 10 dingen die je moet weten over leerkrachten

Leerkracht superkracht

10 dingen die je moet weten over leerkrachten

1. Harde werkers

We werken knetterhard. Voorbereiden, lesgeven, administratie, informatie geven, rapporten, vergaderen, oudergesprekken, het is topsport. Tel daar perfectionisme en doorzettingsvermogen bij op en je hebt een hele harde werker.

2. Koffie

Leerkrachten eten, drinken, ademen en leven koffie. Het liefst met liters tegelijk, want die slappe hap uit dat oude koffiezetapparaat is niet te drinken en levert al helemaal niet genoeg cafeïne op om nummer 1 uit te kunnen voeren.

3. Chocola

Chocola is een aardige vervanger van nummer 2. Het liefst wordt dit tegelijkertijd met de koffie genuttigd. We roepen wel allemaal dat we zo gezond willen doen en zitten braaf met ons saladebakje om 12.00 uur in de klas of lerarenkamer. Maar als de kinderen weg zijn is het rennen, duwen en trekken geblazen bij de deur van de koffiekamer. Wie het eerste is, gooit in een keer het doosje met van die ellendige chocoladeschelpen van de enige traktatie die dag naar binnen. Must have sugar!

4. Nee, ik ben niet ziek

Leerkrachten kunnen niet ziek zijn. Als je ons een dagje mist in de klas, wat bijna niet voor komt, kun je ervan uitgaan dat we met 40 graden koorts op de bank liggen en echt geen stap kunnen verzetten. Wij kunnen niet ziek zijn! ‘Want Pietje is net die dag jarig, ik zou nog een toets afnemen bij Klaasje, Maartje komt net wennen en, en, en… Ik kan gewoon niet zonder die kinderen!’

5. Klassenbudget

Bestaat dat dan? Geld voor je klas? Wat de school betaalt? Ja, een beetje. Maar het eerste wat leerkrachten doen als ze hun toch al niet te grote salaris op hun rekening krijgen gestort? Naar de dichtstbijzijnde goedkope winkel rennen en alles meteen weer uitgeven voor de klas. Want in de folder stonden nog wat hele leuke prentenboeken. Ik ben alweer door mijn stickers heen. En daar heb ik toch leuk ontwikkelingsmateriaal zien staan, dat moet een mooi plekje krijgen in de klas.

6. Verzamelaars

Leerkrachten zijn uitmuntende verzamelaars. Want stel je voor dat je iets een keer nodig blijkt te hebben in een les? Zo verzamelen we maar wat graag lege melkflessen. Zeuren we op elk familiefeest om de overgebleven lege wc rollen. En we weten je zo 100 dingen te vertellen die je met lege babypotjes kunt doen. In de klas, bij de leerkracht op zolder en in de auto staan dan ook grote bakken vol, tja, eeem, rommel.

7. Leerkrachtenstem

Het klinkt je vast bekend in de oren, de leerkrachtenstem. Het kan op een aardig volume en is heel duidelijk. Je zit meteen klaar in de houding om op te letten. Ook als je gewoon gezellig als partners zit te eten. Wanneer de leerkracht de knop van de leerkrachtenstem aanzet, gedraag je je, want anders zwaait er wat. Ja, ook thuis.

8. Praten graag

Of eigenlijk praten leerkrachten constant. Hun monden staan zelden stil. Leerkrachten praten nou eenmaal heel erg graag.  Ze vertellen je graag wat nieuws. Het gekwebbel stopt nooit, ook in hun slaap wordt nog geregeld gekletst. Moet je je voorstellen hoe vergaderingen van leerkrachten eruit zien.

9. Entertainers

Leerkrachten zijn geboren entertainers en laten dat maar wat graag zien. Bij spelshows zitten ze als eerste vooraan om hun kunsten te laten vertonen. Ze staan graag in de belangstelling. Heb je een microfoon in je handen? Niet voor lang. Er is altijd wel een leerkracht die het uit je handen grist en uitbarst in een themesong van een of andere musical.

10. Sterk

Leerkrachten kunnen twee tassen, drie dozen, een stapel boeken en een kop koffie dragen en ook nog de deur open krijgen. Het is een gave.