Dinosaurussspel middenbouw

Dinosaurussspel middenbouw

Door Marjan. Rekenen is veel leuker in spelvorm! In plaats van heel veel op papier oefenen, zijn wij veel bezig met spellen.  Ik maakte het grote dinosaurusspel middenbouw rekenen, in te zetten in groep 3, 4 en 5. Jullie kunnen hem hier downloaden. Veel speelplezier!

We proberen onze spellen af te stemmen op het thema van Blink waar we mee bezig zijn. Soms kan ik dan niets passends vinden, dus dan ga ik maar zelf aan de slag, daarom nu voor thema dino een dinosaurusspel! Je kunt het spel ook onderdeel laten zijn van het dinosaurus circuit

Dinosaurussspel middenbouw

Benodigdheden bij het grote dinosaurusspel

Het spelbord: Ik heb dit vergroot naar A3 formaat en daarna gelamineerd. Dan zijn de vakjes wat groter en is het handiger spelen met een paar kinderen op een spelbord. Voor elke speler is er één pion nodig en in totaal één dobbelsteen. Daarnaast zijn de gelamineerde setjes kaartjes met opdrachten nodig. Ik heb heel veel verschillende categorieën gemaakt. Deze kunnen gecombineerd worden naar eigen keuze. Door de gekleurde rand zijn ze ook makkelijk weer te sorteren naar de verschillende categorieën. Er zijn setjes voor de erbij sommen tot 10, de erbij sommen tot 20 binnen het tiental en de erbij sommen tot 20 over het tiental. Dezelfde soorten zijn er ook voor de eraf sommen. Verder zijn er setjes voor de tafels van 2 tot en met 9.

De spelregels van het grote dinosaurusspel

 • Alle spelers zetten hun pion op het vakje Start
 • Als het jouw beurt is, gooi je met de dobbelsteen
 • Zet je pion het aantal zetten vooruit dat de dobbelsteen aangeeft.
 • Kom je op een plaatje?
  • Pak een kaartje en reken de som uit.
  • Is de uitkomst goed? Dan is de volgende aan de beurt.
  • Is de uitkomst fout? Dan moet je 1 beurt overslaan.
 • Kom je op een vakje met een getal? Dan blijf je gewoon staan en is de volgende aan de beurt.
 • Degene die als eerste bij de vulkaan is, heeft gewonnen.

Download

Dinosaurussspel middenbouw

Download het spel

Differentiatie

Je kunt de opdrachtkaartjes op het niveau van het kind geven, ieder zijn eigen stapeltje. Zo kan een leerling van groep 3 samen spelen met een leerling van groep 4. Wellicht rekent een leerling nog met materiaal, een rekenrek of op de getallenlijn. Leg deze materialen onder handbereik, zodat ze indien nodig gebruikt kunnen worden.

Bekijk ook de kleuren op code thema dino

Het is even werk om alles te lamineren, maar dan kun je wel lang vooruit. Veel plezier met spelend leren!