Maak je eigen lichttafel

DIY: Maak je eigen lichttafel

Door Suzanne. Op Pinterest zag ik een heleboel leuke ideeën voorbij komen voor het werken met een lichttafel. Dat wilde ik ook proberen. Maar daar heb je natuurlijk wel een lichttafel voor nodig en die zijn niet goedkoop. Dus maakte ik er zelf een. Makkelijk en een stuk goedkoper. DIY: Maak je eigen lichttafel

Waarom een lichttafel?

Een van de leerlingen uit mijn klas is zeer slechtziend. Om haar zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, zoeken we voortdurend naar hulpmiddelen om de stof die we aanbieden te verduidelijken.
Tijdens een zoektocht op Pinterest vond ik een heleboel activiteiten voor op de lichttafel. Het werken met een lichttafel zorgt ervoor dat het contrast met de spullen die je erop gebruikt, beter zichtbaar wordt. En dus ook beter te zien voor deze leerling.

Maar natuurlijk is de lichttafel niet alleen voor deze ene leerling. Voor alle kinderen is het werken met dit materiaal vernieuwend en uitdagend.
Hoog tijd om zelf een lichttafel te maken.

DIY: Maak je eigen lichttafel

Wat heb je nodig?

– Een groot dienblad
– LED-snoertjes
– Plexiglas (liefst wit)
– schroefjes

Maak je eigen lichttafel

Werkwijze

Stap 1

Verdeel de lichtsnoertjes over het dienblad. Ik heb een dienblad van 56x56cm gebruikt. Daarin heb ik drie snoertjes geplakt. Controleer voor je gaat plakken of de lampjes het doen.
Dienblad en lichtsnoertjes vind je bijvoorbeeld bij de Action.

Stap 2

Bevestig de batterijhouders aan de zijkant van het dienblad met een schroefje of dubbelzijdige plakband. De kinderen kunnen nu ook makkelijk zelf de lampjes aan en uit doen.

Stap 3

Leg het plexiglas op het dienblad en schroef het op de hoeken vast. Ik had helaas geen wit plexiglas, dus heb ik wit raamfolie op mijn plaat aangebracht. Om ervoor te zorgen dat het niet los gaat laten, plak ik de randen nog af met tape voor gebruik.

Plexiglas koop je bij de bouwmarkt of online. Let er op dat je de juiste dikte neemt. Ik heb 5mm genomen, omdat de kinderen ook regelmatig op de plaat zullen leunen. Plexiglas is niet goedkoop, maar wel veilig in gebruik in je klas.

Stap 4

Je lichttafel is klaar voor gebruik! Verzamel materialen en je kunt aan de slag. Hier hebben we hem alvast uitgeprobeerd met mozaïek en letters. Op Pinterest vind je nog veel meer leuke ideeën.

Lees ook: SPELEND LEREN MET DE LICHTBAK

Veel knutselplezier!

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren