Documentaires over het onderwijs

Documentaires over het onderwijs

In mijn carrière als leerkracht heb ik al aardig wat documentaires over het onderwijs gekeken. Ik zet er een aantal op een rij die mij het meest bijgebleven zijn.

In het rijtje dat ik heb gemaakt staan documentaires die je nu ook nog (online) kunt kijken. Vandaar dat de documentaires bij NPO Start vandaan komen. Streamingsdiensten wisselen hun aanbod regelmatig. Helemaal onderaan bij de documentaires op NPO Start vind je een kopje: Bevlogen onderwijzersAllemaal de moeite waard om terug te kijken.

Documentaires over het onderwijs

1. De kinderen van Juf Kiet

De kinderen van juf Kiet is een veelbesproken documentaire over Juf Kiet die lesgeeft aan kinderen die gevlucht zijn uit hun eigen land. Je kunt het hier bekijken. Hoewel er ook kritiek op was, vond ik het vooral een inspirerende film die ik zeker nog eens terug zal kijken nu ik ook kinderen van vluchtelingen in mijn klas heb.

2. Superschool

De tweede documentaire die ik nooit meer zal vergeten is die van Superschool (het bijbehorende boek is ook heel interessant). Kijk de docu hier. Eric van ‘t Zelfde laat pijnlijk duidelijk zien wat er veranderd moet worden aan het onderwijs. Je ziet zijn strijd, maar ook de opbrengsten die enorm omhoog gaan. Het blijkt wel vechten tegen de bierkaai, want Eric van ‘t Zelfde vertrok als rector en de superschool kwam er nooit…

3. Ode aan de onderwijzer

Met alle acties voor een beter salaris en minder werkdruk maakte Andere tijden een mooi Ode aan de onderwijzer. Ik vind Andere tijden altijd al mooi om naar te kijken, maar om de geschiedenis van de leerkracht te zien vond ik helemaal speciaal. Met de alleen de methode afwerken en weinig na schooltijd behalve nakijken, maar ook weinig differentiatie.

4. De monitor: passend onderwijs

In 2014 werd passend onderwijs ingevoerd waar veel ouders gefrustreerd en leerkrachten overwerkt door zijn. Hierover gaat de monitor: passend onderwijs. Er blijken grote verschillen tussen scholen en komt het geld wel op de juiste plek terecht?

5. De iPadschool

Typisch staaltje van een onderwijshype dat faliekant is mislukt. Ik sta voor veel zaken open en ben bereid veel te onderzoeken en te proberen in de praktijk. Maar hier had ik toch wel mijn vraagtekens bij de start. Kwestie van eerst zien, dan geloven voor mij, aangezien er in het begin toch ook al kritiek op de scholen was. Ik was benieuwd naar de opbrengsten op de iPadscholen, maar die bleken dus ook niet zo hoog. En echt, dat is niet het enige dat ik belangrijk vind, maar kinderen moeten mijn inziens wel leren. Interessante docu met grote namen als Paul Kirscher en Casper Hulshof.

6. De avond van het onderwijs

In De avond van het onderwijs worden drie bevlogen docenten in het voortgezet onderwijs gevolgd. Hierin zie je ook Jelmer Evers aan het werk, bekend van onder andere Het alternatief. Inspirerend, maar ook fijn om te zien dat ook zij tegen zaken aanlopen en altijd lerend zijn.

7. De onderwijzer aan de macht

Ook in deze docu komt Jelmer Evers langs die ik heel inspirerend vind. Hij pleit voor gewoon goed onderwijs geven i.p.v. wetgeving als schijnverantwoordelijkheid. Wetgeving vanuit angst, in plaats van de “macht” aan docenten en leerkrachten teruggeven. Volgens de hoofdinspecteur van onderwijs, Arnold Jonk, kun je meer autonomie pakken dan je denkt. Maar dat vraagt wel veel visie en eigenaarschap. Kijk de docu hier. Hier ben ik ook altijd naar op zoek: hoe kan ik vanuit mijn visie het beste onderwijs geven dat ik kan.

Wat zijn jouw tips voor documentaires over het onderwijs?

Bekijk ook de speciale pagina over de scheurkalender. 

Afbeelding door R. Classen/Shutterstock