Doe tips voor kinderboekenweek 2015

Van 7 tot en met 18 oktober is de kinderboekenweek met het thema Raar maar waar. Een thema waar je van alles mee kunt in de onderwerpen natuur, wetenschap en techniek. In de aanloop naar de kinderboekenweek plaats ik activiteiten die je in de klas, in de bibliotheek of thuis kunt doen. De vierde blog in de serie voor de kinderboekenweek Raar maar waar: Doe tips voor kinderboekenweek 2015 voor alle leeftijden. 

Doe tips kinderboekenweek 2015

Doe tips voor kinderboekenweek 2015

Proefjes

Je kunt er bijna niet onderuit deze week. Proefjes doen is fantastisch! Ik ben van plan om op elke dag dat ik voor de klas sta in de kinderboekenweek, een proefje te doen.

Proefjes met Colafonteinen en spetterende verfbommen

In Colafonteinen en spetterende verfbommen vind je leuke proefjes met heerlijk grappige illustraties. Er zijn ingewikkelde proefjes, maar ook simpele waar je weinig middelen voor nodig hebt, maar wel een leuk resultaat hebben. Ideaal voor in de klas dus!

Vervoermiddel voor een boek (techniek)

In de kinderboekenweek staan boeken centraal. Laat de kinderen een vervoermiddel voor een boek ontwerpen. Ze kunnen het boek op een andere manier voort laten bewegen en aan een vriendje brengen.

Auto maken voor voortbewegingen boek

Ik heb met knopen en tandenstokers een mechanisme gemaakt om het boek rollend voort te bewegen.

Overal letters

De kinderen kunnen in de boeken overal letters vinden. Ik heb voor deze tips de magnetische letters van Credu gebruikt. Ideaal dat de letters in hoofdletter en kleine letter zijn.

Eerste letters van de cover

1. Laat de kinderen de eerste letters van de woorden van de cover van een boek zoeken.

Eerste letters van woorden

2. Laat de kinderen de eerste letters van illustraties zoeken. Ze bedenken met welke letter/klank het woord begint en zoeken deze op.

Woorden na maken met de letters

3. Laat de kinderen bepaalde woorden uit het boek na leggen met de letters.

Raar maar waar weetjes

1. Pak het Guinness world records 2016 erbij. Vertel elke dag van de kinderboekenweek een raar maar waar weetje.

2. Laat de kinderen zelf nadenken over een raar maar waar weetje. Durven ze hun geheim te verklappen? Kunnen ze een nieuw raar maar waar weetje ontdekken?

3. Google het maar! Laat de kinderen weetjes online opzoeken. Laat ze de bron checken. Is het weetje echt waar? Goed voor de mediawijsheid.

Meten is weten

Boeken meten met stokjes

1. Laat de kinderen boeken meten. Hoeveel stokjes of cm is een boek? En drie? En verder? Maak een lange rij van alle boeken (bijvoorbeeld de kerntitels van de kinderboekenweek).

Boeken meten

2. Laat de kinderen eens meten met legoblokjes. Hoeveel blokjes is de inhoud van een prentenboek? En van een jeugdroman?

Bouwen

1. Laat de kinderen een toren maken van boeken. Hoe hoog wordt de toren? En uit hoeveel boeken bestaat de toren?

Balanceren met boeken

2. Laat de kinderen balanceren met de boeken. Zet bijvoorbeeld blokjes tussen de boeken of materialen die aan de bovenkant rond aflopen. Hoeveel boeken krijgen de kinderen op elkaar?
De kinderen kunnen er een spel mee spelen. Laat ze dobbelen en bij een bepaald cijfer (bijvoorbeeld de zes) mogen ze een boek plaatsen.

Boekenwaslijn

Boeken ophangen

1. Hang een waslijn op in de klas. Kopieer de voorkanten van de boeken die je tijdens de kinderboekenweek met de klas gelezen hebt. Hang de voorkanten op aan de waslijn.

2. Geef elk tafelgroepje een waslijn. Laat ze de boeken die ze zelf hebben gelezen ophangen aan de waslijn.

Boekenspelletjes

Welk boek gaan we lezen?

1. Welk boek gaan we lezen?
Kies twee boeken uit die je kunt lezen. Zet op allebei de boeken een bakje. Laat de kinderen fiches of knopen in de bakjes gooien. Het boek met de meeste fiches ga je voorlezen. Ik gebruikte hier het spel Biblio game voor. Een leuk spel voor de kinderboekenweek dat de (spel)fantasie van de kinderen prikkelt.

2. Gekke zinnen
Maak een lijst met verschillende codes. 1e cijfer is bladzijde, 2e cijfer is regelnummer, 3e cijfer geeft aan welk woord op die regel. Een voorbeeld vind je op de site van Jozua Douglas.
Je kunt echte zinnen bedenken. Maar je kunt ook zomaar codes opschrijven en de kinderen de woorden op laten zoeken. Welke zinnen komen eruit? Kunnen daar ook verhalen uit komen?

3. Allemaal een woord

Laat de kinderen om de beurt een woord uit een boek lezen. Achter elkaar vormen ze dan de zin. Hilariteit gegarandeerd!

Kleurplaten thema Raar maar waar

Uitvinder

Robot

Professor

Onderzoeker

Raket

Uitvinder

Vliegende robot

Professor

Onderzoeker

Raket

Nog meer tips voor de kinderboekenweek 2015 Raar maar waar

 
Follow Maike Douglas-Westland’s board Kinderboekenweek 2015 Raar maar waar on Pinterest.