Doeboeken 2021 of vakantieboeken

Doeboeken 2021 of vakantieboeken

De zomervakantie staat voor de deur na weer een bizar schooljaar met een tweede lockdown. Vakantie is voor ons altijd hét moment om een doeboek voor de kinderen te kopen waar ze dan heerlijk zelf mee aan de slag kunnen. Ik zette ze allemaal voor dit jaar op een rij: Doeboeken 2021 of vakantieboeken

Doeboeken 2021 of vakantieboeken

Wij hebben thuis een peuter van drie jaar en een schoolkind van zeven jaar die na de zomervakantie alweer naar groep 4 gaat. Hiervoor heb ik de boeken aangevraagd (en ontvangen), maar er zitten ook pareltjes voor andere leeftijden tussen.

Vorig jaar kwam er ook een blog online over leuke doeboeken of vakantieboek met de edities van dat jaar. Sommigen zijn nog steeds te koop.

Doeboeken die ik zelf heb gezien

Peuters

Zappelin

Zappelin

Voor onze peuter kopen we vaak het Zappelin vakantieboek in de supermarkt. Je kunt ‘m hier bekijken, maar daar is het wel een stuk duurder dan je eigen winkel in de buurt. Het boek is een mix tussen spelletjes voor peuters en kleuters, net zoals de programma’s van Zappelin. Onze dochter vindt het heerlijk om mee bezig te gaan, maar ik moet er wel echt naast zitten om te helpen.

Wat zijn er veel ontzettend leuke doeboeken op de markt voor kleuters! Ik ontving er aardig wat speciaal voor dit blog.

bobbi doeboek

bobbi doeboek

Dit doeboek is wel echt te schattig! Onze driejarige dochter juichte toen ze dit boek zag. Het moest eigenlijk meteen mee naar bed en in de koffer, maar ja, mama moest er nog over schrijven… Deze gaat zeker mee op vakantie. Natuurlijk is het doeboek met de prachtige (gekleurde) illustraties van Monica Maas (ze woont op Texel). Maar er staan ook zeker leuke spelletjes in, geschikt voor peuters en jonge kleuters. Daar zie je niet zoveel spellen voor, dus leuk om aan te schaffen. Zeker voor de prijs. Simpele telopdrachten, dezelfde plaatjes zoeken en veel kleuren. De meeste opdrachten moet je als ouder wel uitleggen, maar ik denk dat ook bij de leeftijd van de kinderen past. Wij zijn in ieder geval enthousiast!

Bekijk het hier.

Fien & Teun Doeboek

Fien & Teun doeboek

Als je het hebt over fijne prijsjes, is dit er zeker één. Kijk maar eens hier. Het Fien & Teun Doeboek is voor kinderen van drie tot en met zes jaar, peuters en jonge kleuters dus. Het duo is erg populair, zo willen onze kinderen elk jaar naar de Avonturenboerderij en ze raken er niet uitgespeeld, ook onze zevenjarige niet. Er staan veel illustraties in dit doeboek en alles in kleur! De opdrachten zijn simpel, zoals zet een rondje om het kleinste dier en tel de vlekken van de koe. Hier moet je als ouder wel even bij helpen, want je moet het cijfer opschrijven. De meeste kinderen van die leeftijd vinden dat nog moeilijk vanwege hun motoriek of ze kennen de cijfers nog niet. Ik vind het ook leuk dat er recepten in het doeboek staan waar je de verhalen bij kunt voorlezen, zo heb je nog eens iets anders te doen in de vakantie.

Kleuters (en groep 3)

Alfabet doeboek

Alfabet doeboek

Dit is toch wel echt één van mijn favorieten hoor! Wat ziet het er aantrekkelijk uit, daar wil je echt meteen in beginnen. Ik als volwassene zelfs ;). Het succes van het boek Alfabet is dan ook groot en terecht. Het alfabet doeboek is groot, hier kun je je zeker wel een vakantie mee vermaken. Er staan enorm veel illustraties in en allemaal in kleur. Er staan geen hoofdletters in, geschikt voor kleuters, maar ook nog voor groep 3 kinderen die het zelf kunnen lezen. Onze zevenjarige wilde er in ieder geval meteen in beginnen. Maar ook de opdrachten zijn goed te doen voor kleuters als je ze eerst uitlegt. Het zijn oefeningen met letters en woorden, maar ook spelletjes zoals zoek de verschillen. En natuurlijk zoeken naar de woorden met een bepaalde beginletter, zet zoals in het boek. Deze gaat met ons mee op vakantie!

Bekijk het alfabet doeboek hier.

Vos en Haas Doeboek

Vos en Haas doeboek

Dit is het eerste doeboek van Vos en Haas en geschikt als voorbereiding op groep 3. Handig voor kleuters die na de zomervakantie naar groep 3 zullen gaan dus! Je vindt er oefeningen die passen bij kleuters als voorbereiding op groep 3 zoals woorden met de beginletter zoeken, tellen, rijmen en letters herkennen. Maar ook andere spelletjes, zoals zoek de verschillen en delen van de verhalen uit het boek van Vos en Haas. Het ziet er mooi uit, alles in kleur en het papier is stevig en voelt lekker in de hand. Hier gaan we een buurtkind heel blij mee maken.

Bekijk het doeboek hier.

Het grote AVI doeboek

AVI doeboek

Inmiddels zijn er al meerdere delen van het grote AVI doeboek in de verkoop, op verschillende AVI niveaus, van M3 tot en met M4. Wij kregen het eerste deel, op M3 en E3 niveau. Ik denk dat onze zevenjarige op het niveau van groep 5 leest, dus dit boek kan hij makkelijk aan. Vol met puzzels, raadsels, verhalen, strips en nog veel meer. Met speciale AVI verhalen van de kinderboekenschrijvers: Jacques Vriens, Janneke Schotveld, Vivian den Hollander, Marianne Busser en Ron Schröder, Mirjam Mous en Arend van Dam. Leuk om zelf te lezen of voor te lezen! Er staan meer verhalen in dan spelletjes, dus heel goed om de zomerdip te voorkomen.

Schoolkinderen

De doeboeken 2021 die ik nu noem, zijn voor kinderen vanaf groep 3.

Het grote thuisnatuurklooiboek

Het grote thuisnatuurklooiboek

Dit doeboek is om mee naar buiten te gaan en dan lekker te klooien. Niet in het boek zelf dus, maar het biedt wel genoeg stof om lekker bezig te zijn. Het grote thuisnatuurklooiboek is eigenlijk vanaf groep 5, maar onze zevenjarige bladerde het al graag in. Ik denk dat we in de zomervakantie lekker samen aan de slag kunnen gaan. We zijn bijvoorbeeld wel benieuwd naar de beschimmelde boterham. Of wat dacht je van zelf een blotevoetenpad maken?! Onze kinderen en ik genieten er altijd enorm van als we er één tegenkomen. Zelf maken lijkt me helemaal top. Dit doeboek gaat dus mee in de koffer voor als we ons een keer vervelen.

Bekijk het doeboek hier.

Vos en Haas Doeboek 2

Vos en haas doeboek 2

Ik ben echt dol op Vos en Haas. De verhalen zijn heel leuk voor beginnende lezers (ook om voor te lezen ;)) en de illustraties van Thé Tjong-Khing zijn natuurlijk helemaal geweldig. Dit doeboek is voor beginnende lezers, dus zeker geschikt voor kinderen die van groep 3 naar groep 4 gaan. De kinderen moeten de opdrachten zelf lezen, daar staat ook best wat tekst bij. Bij de verhalen staan begrijpend lezen vragen, heel handig om te oefenen en te blijven lezen in de vakantie! Ze kunnen hier dus lekker zelf mee aan de slag.

Bekijk het hier

De Gorgels doeboek

De gorgels doeboek

Aan onze zoon is het helaas niet zo besteed, maar veel kinderen lopen weg met De Gorgels en in groep 3 wordt het regelmatig voorgelezen. Er staat dat het geschikt is voor kinderen van 7 jaar en ouder, maar ik denk dat het vooral leuk is als je al groep 4 zit en dus naar groep 5 gaat na de zomervakantie. De teksten zijn best lang en er staat wel wat moeilijke woorden in. Je vindt er verschillende spelletjes, zoals zoek de verschillen, een rebus maken, puzzels, maar ook de tip om een vogelschrift te maken. Dat moest natuurlijk wel met zo’n vogelaar als Jochem Myjer. Het is mooi vormgegeven met veel illustraties en natuurlijk in kleur.

Bekijk het hier

De waanzinnige boomhut het doeboek 1 en 2

De doeboeken van De waanzinnige boomhut zijn beiden voor kinderen vanaf zo’n acht jaar. De boeken zijn niet zo lang, maar er staat veel in zeg! De steunkleur is bij het ene boek geel en bij het andere oranje, verder zijn alles spelletjes zwart-wit. De figuren uit het boek worden in het begin voorgesteld, dus je hoeft niet de boeken zelf gelezen te hebben, al zijn die wel enorm populair. Er staan enorm veel illustraties in het doeboek, aantrekkelijk voor kinderen! In de doeboeken wordt vooral de creativiteit van de kinderen aangesproken, zoals bij het zelf ijs verzinnen. De woordzoekers en zoek de verschillen ontbreken ook niet. De doeboeken lijken erg op elkaar, je kunt ze dus ook los aanschaffen.

Bekijk deel 1 hier

Bekijk deel 2 hier 

André Kuipers en de kleine astronauten doeboek

Astronauten doeboek

Dit doeboek is wat dunner dan de andere doeboeken. Wel volledig in kleur en geïllustreerd door Paco Vink. Dit doeboek voor alle jonge astronauten (5 tot en met 8 jaar) staat vol met leuke taal- en rekenpuzzels, verhaaltjes, testen, moppen en raadsels, knutsels en wist-je-datjes. Kinderen leren spelenderwijs de basisvaardigheden die ze op school leren. Bijvoorbeeld met sommen, lezen in een quiz en informatie over de ruimte en een test. Er staat veel tekst in en wat minder spellen dan in de andere doeboeken. Vooral ook om het lezen bij te houden dus!

Bekijk het hier.

Het grote menselijk lichaam doeboek

Het grote menselijk lichaam doeboek

Dit is weer eens wat anders dan het “standaard” doeboek. Onze zoon vindt dit soort boeken juist leuk, met veel weetjes. Het is vanaf zeven jaar, maar die leeftijd moet nog wel geholpen worden met de tekst. Vanaf tien jaar is het volledig zelfstandig te maken denk ik. Doolhoven, zoek-de-verschillen, zoekplaten, geheugenspelletjes en quizjes – elke puzzel draait om een ander deel van het lichaam én bevat interessante weetjes. Die weetteksten zijn handig om het lezen bij te houden en ondertussen kunnen kinderen ook nog fijn puzzelen. Het is volledig in kleur. Kinderen die het menselijk lichaam interessant vinden, kunnen helemaal los met dit boek.

Bekijk het hier.

Tijdlijn doeboek

Tijdlijn doeboek

Nog zo’n bijzonder doeboek vol weetjes is het Tijdlijn doeboek. Het hoort bij het boek Tijdlijn dat ik eerlijk gezegd nog niet kende. De illustraties zijn prachtig en heel gedetailleerd. Met het doeboek ga je op een creatieve reis door de tijd met fantastische teken-, kleur- en zoekopdrachten. Op een speelse manier ontdek je boeiende weetjes over de geschiedenis. Het is bijna zonde om de opdrachten te doen, want de illustraties uit dit boek zou je zo op willen hangen in je kamer. Ook hier wordt je creativiteit aangesproken, want je mag de meteoriet tekenen die de dino’s uitroeide. Het is het mooiste als je dit doeboek in combinatie met het “gewone” boek gebruikt, dan snap je de geschiedenis beter.

Bekijk het hier.

Spelletjes op reis

Spelletjes op reis

Een iets ander doeboek dan de rest, want dit is speciaal bedoeld voor op reis. De blaadjes kunnen snel loslaten, maar aan de andere kant kun je ze dan ook meteen weggooien, scheelt weer bagage mee terug nemen ;). Het zijn ook wat ander soortige spellen, dus leuk voor alle leeftijden. Zo kun je onderweg een reisbingo doen, zie je alles onderweg? Achterin het boek zie je ook instructies voor bepaalde spellen. Leuk om met z’n tweeën te doen. Handig voor broers en zussen op de achterbank, hopelijk zonder geruzie ;). Maar ook veel spelletjes zijn alleen te spelen, zoals droedelen, sneltekenen en een geheugenspel. En alles in kleur!

Bekijk het hier.

Spelletjes in de vakantie

Spelletjes in de vakantie

Hier staat duidelijk op dat het om 50 blaadjes gaat, laten dus ook makkelijk los. Dit boek is wel voor wat jongere schoolkinderen, ik denk leuk voor kinderen uit groep 3 en 4. Het is wel handig als ze de opdrachten zelf kunnen lezen. De opdrachten zijn wat simpeler dan die van Spelletjes op reis, maar wel ook allemaal in kleur. Er staan meer opdrachten in om zelf te doen, zoals 5 verschillen zoeken, streepjes tekenen op vissen, een woordzoeker en dingen omcirkelen.

Bekijk het hier

Met grote dank aan de uitgevers die me de boeken stuurden. Er zijn er nog wat onderweg, dus dit blog zal nog aangevuld worden.

Er staan affiliate links in dit blog.