Dottie’s eieren: 10 peuteractiviteiten

Dottie’s eieren: 10 peuteractiviteiten

Door Yvonne. Dottie’s Eieren, bekijk het hier, is een boek waarmee je de thema’s lente, Pasen en boerderij heel goed met elkaar kunt combineren. In het boek krijgt Dottie eieren. Op haar rondgang over de boerderij ziet ze allemaal dieren die een kindje hebben gekregen. Tot Dottie weer terug is bij haar nest en ook haar eieren zijn uitgekomen. 

Dottie’s eieren: 10 peuteractiviteiten

1. Woordkaarten

Print de woordkaarten. De woorden op deze kaarten komen allemaal voor in het boek Dottie’s Eieren. Laat de kinderen de woorden zien en bespreek ze. Haal er waar mogelijk ook voorwerpen bij om de woorden toe te lichten (bijvoorbeeld de speelgoeddieren uit de hoeken). Tijdens het voorlezen kun je de kaarten en voorwerpen er dan bij pakken en voor je leggen. Hang de woorden op in je groep, zodat de kinderen er naar kunnen kijken tijdens hun spel.

Woordkaarten Dottie's eieren

Download de kaarten

2. Dierenkaartjes

Op deze kaartjes staan de dieren uit het boek Dottie’s Eieren. Je kunt er verschillende spelletjes mee spelen. Je kunt er Memory mee spelen of samen de juiste speelgoeddieren erbij zoeken.

Dierenkaartjes

Download de kaarten

3. Waar wonen de dieren?

Een leuk sorteerspel is om samen te kijken waar de dieren wonen uit het boek Dottie’s eieren. Print de vijf woonplekken. Gebruik hierbij de dierenkaartjes van de vorige activiteit. Bespreek samen waar de dieren wonen. Kan een koe in de hondenmand wonen? Woont het kalfje bij het varken in de modderpoel?

Waar wonen de dieren

Download de kaarten

4. Sorteren eieren

Zorg voor een groot assortiment van versierde, plastic eieren. Je kunt ze kopen in verschillende kleuren, maar ook eieren met patronen. Deze zijn meestal voor in een paasboom, maar als je de lintjes eraf knipt, kunnen de peuters er prima mee spelen. Gebruik voor deze activiteit grote eiertrays. Laat de kinderen de eieren in de eiertray leggen, maar kijk of ze ook de eieren op kleur kunnen sorteren of op patroon. Misschien lukt het zelfs om de kleuren om en om in de eiertray te doen.

Sorteren eieren

5. Dottie’s eieren in de gymzaal

Neem bovengenoemde plastic eieren mee naar de gymzaal en neem ook lepels mee.
Zet een parcours uit en laat de kinderen de eieren op een lepel leggen en zo het parcours lopen.
Zet aan het einde van het parcours een ‘nest’ van de kip waar het ei in gedaan kan worden.

Kijk hier voor een leuk dobbelsteenspel voor Pasen

6. Versje kuikentje

Een leuk versje om samen op te zeggen. Het nodigt ook uit om samen de bewegingen uit het versje te doen.

Piep, piep kuikentje
Kom maar uit het ei
Eerst het ene vleugeltje
dan het andere vleugeltje
Daar zijn ze allebei

Piep, piep kuikentje
Kom maar uit het ei
Eerst het ene pootje
dan het andere pootje
Daar zijn ze allebei

Piep, piep kuikentje
Kom maar uit het ei
Wapper met het ene vleugeltje
dan het andere vleugeltje
Droog zijn ze allebei

(Bron onbekend)

7. Jonge dieren tellen

Op deze documenten staan een aantal dieren uit het boek Dottie’s Eieren. Het begint met één dier en steeds komt er een dier bij . Met deze activiteit oefen je het tellen. Zorg voor dopjes die op de dieren gelegd kunnen worden en tel dan samen de dopjes. Tel daarna de dieren. De oudere peuters kun je met de dobbelsteen laten gooien: de stippen laten tellen en dan het juiste aantal dieren laten zoeken.

Tel activiteit dieren

Download de kaarten

8. Schaap stempelen of plakken

Print dit document uit op een gekleurd blad. Laat het schaap stempelen met een toiletrolletje met witte verf. Je kunt het schaap ook laten beplakken met watten.

Schaap plakken of verven

Download het schaap

9. Kuikentjes sorteren

Maak de kuikentjes die uit Dottie’s eieren komen! Je kunt voor deze activiteit de eieren gebruiken die in verschillende kleuren te koop zijn, en uit twee helften bestaan. Print dit document uit in de kleuren van de eieren. Nu kunnen de kinderen de juiste kleur kuiken bij het juiste ei zoeken en ze erin stoppen. Als je er een dobbelsteen bij gebruikt, kunnen de kinderen het juiste aantal kuikens in de eieren stoppen.

kuikentjes

Download de activiteit

10. Varkentje in de modder

Maak met aarde en water samen met de peuters modder. Zorg voor genoeg varkentjes voor alle kinderen. In kleine bakjes (of in de grote ontdekbak) kunnen de varkentjes nu heerlijk in de modder spelen. Daarna mag het varkentje in water gewassen worden. Als je van te voren met de kinderen het liedje van Vies Klein Varkentje hebt geoefend, kunnen jullie dit tijdens het wassen van de varkentjes samen zingen. Hier kun je het liedje beluisteren.

Filmpjes

Ik maakte verschillende telfilmpjes bij het boek.

Bekijk het boek hierDotties eieren, 10 peuteractiviteiten