Downloaden: kleikaarten voor de Rekenhoek

Downloaden: kleikaarten voor de rekenhoek

(Door Suzanne) In mijn rekenhoek staan allerlei materialen om mee te rekenen en tellen, maar ik zocht eens naar een andere manier om met rekenen bezig te zijn. Ik maakte zelf kleikaarten om in de rekenhoek te gebruiken.

Rekenhoek

Ieder thema probeer ik een passende opdracht te vinden om in de hoeken aan te werken. In de rekenhoek lukt dat best aardig. Zo hebben we de komende weken thema “vriendjes” en mogen de kinderen samen met een maatje hun lijf gaan meten en wegen. Of de rekenhoek wordt een winkeltje met spullen die gesorteerd en geprijsd moeten worden. Of we zetten bijvoorbeeld drijven en zinken centraal in de rekenhoek. De kinderen mogen zelf voorspellen wat ze denken dat drijft of zinkt. Ze maken daar vervolgens een eigen logboek met tekeningen bij.

Materialen

Naast de opdrachten die aan de hoek verbonden zijn, kunnen de kinderen ook “vrij” spelen in deze hoek. Er staat van alles om met rekenen bezig te zijn. Ook is er een weegschaal met gewichten, er zijn verschillende cijferkaarten om getalbeelden te leren, dobbelstenen en vormen. Daarnaast zijn er rekenhandjes, waarvan de vingers omgeklapt kunnen worden, en ga zo maar door.

Kleikaarten

Om de zoveel weken probeer ik een ander materiaal in de rekenhoek te introduceren, om het spel uitdagend te houden. Deze keer wilde ik eens op een andere manier bezig zijn met cijfers en tellen. Daaruit ontstond het idee om met klei de cijfers na te maken en te oefenen met hoeveelheden. De kinderen moeten een getalbeeld koppelen aan een hoeveelheid.

Lees ook: ZELF MONSTERKLEI MAKEN

Hoe werkt het?

Download de kaarten hieronder en print ze uit, vervolgens kun je de kaarten lamineren en ze zijn klaar voor gebruik. De kinderen kunnen met klei de cijfers naleggen, door bijvoorbeeld slangen te maken van de klei.
Het dobbelsteenpatroon van de cijfers kunnen ze namaken met bolletjes van klei. En in de tabel mogen ze zelf de juiste hoeveelheid bolletjes/koekjes of naar eigen fantasie maken.

Het is eens een andere manier om toch met tellen, cijfers en hoeveelheden bezig te zijn.

Veel plezier ermee!

Klik hier om de kleikaarten cijfers te downloaden

Downloaden: kleikaarten voor de Rekenhoek

Lees ook: TIP VOOR HET WEEKEND: RITA