Duh! iBook over Kastelen en ridders voor de iPad

iBooks is een opkomend fenomeen in iPad-land. Boekjes die digitaal zijn gemaakt. Je vindt er de tekst van een boek, opgeluisterd met mooie afbeeldingen en filmpjes. Speciaal voor kinderen zijn de Duh!-boekjes gemaakt. Prachtig vormgegeven met pakkende teksten. Hier schrijf ik over het Duh!-boekje ‘Kastelen en ridders’. 

Begin van het iBook

Alle iBooks beginnen met een filmpje. In dit iBook zie je een geanimeerde tekening van een kasteel met een ridder verschijnen.
De inhoudsopgave volgt waarin je kunt kiezen wat je wilt lezen. De koppen zijn pakkend, zoals ‘Oorlog om het kasteel!’. Ik krijg meteen zin om het boekje te openen.

Je krijgt uitleg over de riddertijd. De woorden worden uitgelegd met de tool van iBooks (woordenboek). Het iBook neemt de kinderen mee terug de tijd in. Dit wordt op een heldere manier beschreven. De kinderen zullen de tijd voor zich zien.

Bekijk ook DUH! Brazilië.

Kastelen

Je leest over de kastelen. Van wie waren de kastelen en waarom waren ze belangrijk? Er staat een stappenplan bij hoe je een kasteel kunt bouwen. Duidelijk en overzichtelijk beschreven, het is de kinderen meteen duidelijk waarom ze het in die tijd zo bouwden. Ook hier worden de woorden weer duidelijk uitgelegd.

Na het verhaal over de kastelen, zie je een foto van een kasteel met de uitgelegde woorden erin. Zo met de afbeelding erbij wordt het nog duidelijker wat de woorden betekenen.

De makers van het Duh!-boek vragen aan de bewoners van het kasteel naar hun bevindingen. Leuk dat ze de bewoners laten spreken. Zo krijgen de kinderen een beeld van die tijd. Ze beleven de riddertijd zelf.

Dit wil je niet weten

In elk Duh!-boekje staat een ‘Dit wil je niet weten’. Nutteloze feitjes die vies of gek maar wel heel grappig zijn. Een leuke ‘ontspanner’ tussen de tekst.

Ridders

De ridders worden goed betrokken in de belevingswereld van de kinderen. De kleding van de ridders wordt vergeleken met de voetbalshirts van nu. Zo kun je zien bij wie de ridder hoorde.

Oorlog voeren, het zal veel kinderen aanspreken, het is een spannend onderwerp. Tegelijk wordt de kinderen ook veel geleerd: wat doet bijvoorbeeld een torenwacht nou precies?

Bij het verhaal over de oorlog, staat ook een meerkeuzevraag. De kinderen zullen zichzelf willen controleren, of ze het juiste antwoord weten. Aan het einde van het iBook kun je nog wat vragen beantwoorden. Heb je het boekje goed gelezen? Weet je nu alles over de riddertijd? Check het met de meerkeuzevragen over het boek.

Wat vind ik van het boek?

Ik vind het iBook mooi vormgegeven. Je ziet duidelijke, heldere afbeeldingen, zowel illustraties als foto’s. De tekst is pakkend en zeker  ook voor wat jongere kinderen geschikt. Je kunt het boek voorlezen vanaf ongeveer zes jaar, maar slimme kinderen van vijf zal het ook aanspreken. Kinderen vanaf acht zullen het zelf kunnen lezen, ook zij zullen er veel plezier aan kunnen beleven.
Een tip voor als je het voorleest aan de klas: koppel je iPad aan het digibord, zo kunnen alle kinderen meekijken naar de afbeeldingen.

De tekst wordt gekoppeld aan de belevingswereld van de kinderen. Dit is zeker voor wat jongere kinderen erg goed. De kinderen kunnen het betrekken op zichzelf en zullen het zich daardoor meer eigen maken. Ze zijn nieuwsgierig van nature en zullen daarom ook plezier beleven aan een informatief boek.

Kinderen kunnen het boek heel goed gebruiken voor een spreekbeurt. Er staat veel informatie in die ze goed kunnen gebruiken. Door de heldere taal, zullen de kinderen de informatie snel oppikken.

Bij de afbeeldingen staan prikkelende vragen. De kinderen worden uitgedaagd om goed te kijken naar de afbeeldingen en over de tijd na te denken.

Een mooi, pakkend, informatief iBook. De kinderen zullen er veel door leren over de riddertijd!

In de klas

  • Het iBook is mooi te gebruiken bij het bespreken van die tijd in de klas. Koppel de iPad aan het digibord en lees de tekst voor.
  • Laat de kinderen in groepjes een onderdeel van het iBook verwerken. Laat ze er een presentatie van maken. Je kunt het iBook verdelen via de inhoudsopgave. Wat is nog meer te vinden en te vertellen over het onderdeel?
  • Je hebt de woordenlijst met de uitleg al in het iBook staan. Biedt de woorden gestructureerd aan aan de klas. Zoek er een mooie afbeelding bij, of gebruik de afbeelding in het iBook. Prachtig voor de woordenschat van de leerlingen.
  • Je kunt dit iBook gebruiken bij het thema ‘Sprookjes’. Is het nog wat aan de moeilijke kant? Bekijk dan de afbeeldingen met de leerlingen en praat hier samen over.
  • Gebruik de Pinterest van Duh!-boekjes om mooie afbeeldingen te laten zien van de riddertijd. De kinderen kunnen deze ook mooi gebruiken voor hun spreekbeurt.
  • Achterin het boek staan tips en links. Slimme tips om je spreekbeurt over ridders en kastelen uit te breiden. Maar ook in de klas kun je deze links met de klas bekijken.

Thuis

  • Lees het verhaal voor aan je kind. Kijk samen naar de afbeeldingen en praat erover. Hoe zou het kind het vinden om in die tijd te leven?
  • Ga samen naar een kasteel. Neem de iPad mee en kijk of je dingen van het Duh!-boekje herkent. Praat er samen over.
  • Op Pinterest vind je leuke afbeeldingen om samen verder naar te kijken.

Tips voor de makers

  • Embed er nog meer filmpjes in. Er zijn vast mooie filmpjes over de Riddertijd te vinden. Zo leren de kinderen ook in beelden over de riddertijd. Kinderen leren op verschillende manieren, dus ook door filmpjes te bekijken. 
  • Er worden vergelijkingen gemaakt in de tijd, wellicht leuk om van alle tijden een afbeeldingen te zien in het iBook?

Koop het iBook ‘Kastelen en ridders’. in de iTunesstore.