Educatieve spelletjes

Educatieve spelletjes

De vakantie of het weekend is het moment om fijn spelletjes te met je gezin. Wij vinden het heerlijk om allerlei verschillende spelletjes te doen, maar komen toch vaak bij de educatieve spelletjes uit. Dit hoeft niet meteen met rekenen of lezen te maken te hebben, van coöperatieve spelletjes leer je bijvoorbeeld ook goed samenwerken. Daarom allerlei educatieve spelletjes bij elkaar voor verschillende leeftijden.

Educatieve spelletjes

Peuters

Voor de peuters hebben we een apart blog met spelletjes voor peuters.

Kleuters

Ook met kleuters kun je al heel goed spelletjes spelen, ze vinden het heerlijk! Bekijk ook de rekenspelletjes voor kleuters. Of bekijk welk spel je als cadeau kunt geven aan je kind. 

UNO junior

UNO

De “gewone” UNO vinden we thuis leuk om te spelen, maar voor kleuters is er ook een versie. Dit vereenvoudigde UNO kaartspel voor jongere spelers bevat verschillende spelniveaus, zodat het spel met de kinderen kan meegroeien. Op de kaarten van 0 tot en met 8 staan leuke afbeeldingen van dieren uit de dierentuin, zodat ook kinderen die pas 3 jaar zijn de kaarten kunnen spelen. Er zijn drie spelniveaus, zodat het spel kan meegroeien met de ontwikkeling van de kinderen.

Bekijk het hier

Max de kat

Max de kat

Je speelt samen vogel, muis en eekhoorn die op weg zijn naar hun holletje in en bij de boom. Maar Max de kat heeft honger en zit achter ze aan! Samen zorg je ervoor dat de dieren hun holletje halen.
Elk diertje kent een korter weggetje. Maar… Max de kat kent deze sluippaadjes ook! Gelukkig kunnen we Max weglokken met een lekker hapje, er zijn vier hapjes in het spel, dus zodra ze op zijn is het uitkijken geblazen! Een heerlijk coöperatief spel dus waarbij je goed leert samenwerken.

Bekijk het spel hier

Kroko loko

Kroko loko

Jij kunt Kroko Loko voeren door te onthouden waar de juiste dierenkaartjes liggen. Wie maakt de langste krokodil? Kroko Loko is een superleuk dierenmemo-spel waarmee jonge kinderen spelenderwijs leren dieren herkennen, samen spelen en onthouden. Onze dochter van 5 speelt het graag!

Bekijk het hier.

Bekijk ook spelletjes voor de ontspanning.

KLEURENTORENTJES

Kleurentorentjes

Dit hebben we al talloze keren gespeeld hier thuis! Maar ik kan het zelfs herinneren van mezelf vroeger, volgens bestaat het al heel lang. Een klassiek spel waarbij je alle kleuren moet verzamelen. Omdat je het precies op de juist volgorde in kleur moet zetten, vind ik het meer geschikt vanaf vier in plaats van drie jaar.

Bekijk het spel hier

Vanaf 6 jaar

Beverbende

Beverbende

Je hebt vier kaarten met strafpunten gedekt voor je liggen, maar je mag er maar twee bekijken. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart en doe je daar een actie mee. Zo kun je de kaart tegen één van je gedekte kaarten ruilen of zelfs invloed uitoefenen op de kaarten van de andere spelers. Als jij de minste strafpunten hebt, win je de ronde.

Bekijk het spel hier

Bekijk ook rekenspelletjes voor groep 3 en 4 

Koning Schaak

Koning Schaak

Koning Schaak neemt je in acht grappige verhalen mee op een sprookjesavontuur. Zelfs onze dochter van vijf jaar leert op deze manier kennismaken met de wereld van schaken. Het verhaal van Koning Schaak verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2022 in de categorie STEAM.

Bekijk het spel hier

Halli Galli

Halli Galli rekenspelletje

Bekijk het spel hier

8 jaar en ouder

Qwixx

Dit spel is onze verslaving thuis, want het is ook leuk voor volwassenen. Kinderen kunnen ook goed overweg met de dobbelstenen waarmee je tijdens alle beurten getallen op je scorebord aankruist. Het is een snel spel, dus ook ideaal als je weinig tijd hebt, maar toch zin in een spelletje. Het traint vooral je strategie.

Bekijk het spel hier

Keer op keer

Keer op keer

Eenzelfde soort spel is Keer op keer wat we dan ook dankbaar afwisselen.

Kruis vakjes op je speelveld aan om zo snel mogelijk kolommen en gelijk gekleurde gebieden te vullen. Elke beurt kies je een gedobbelde kleur en een gedobbeld cijfer. Die combineer je, waardoor je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen.

Maak steeds de juiste keuze en probeer de door de andere spelers gewenste combinatie weg te nemen. Je keuzemogelijkheden stijgen als je je speelveld verstandig uitbreidt. Naast punten voor complete kolommen krijg je ook een bonus als je alle vakjes van 1 kleur hebt aangekruist. Het spel is afgelopen als een speler 2 complete kleuren heeft aangekruist.

Bekijk het spel hier

Bekijk ook leerzame spellen vanaf 8 jaar.

TICKET TO RIDE

Ticket to ride

Dit is onze grote favoriet, al tijden en onze negenjarige speelt nu ook graag mee. Het is leuk, spannend en duurt niet te lang. In Ticket to Ride Europe moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar. Je hebt ze inmiddels in allerlei versies, zoals ook Amsterdam

Bekijk het spel hier

Bekijk ook rekenspelletjes voor de bovenbouw.

Dixit

Met Dixit Disney leer je verhalen vertellen en word je uitgedaagd om je creativiteit in te zetten. Lees er meer over in het blog. Bekijk het spel hier. 

Welke educatieve spelletjes zijn jouw favoriet? 

Er staan affiliate links in dit blog.